Klik hier voor de online versie van deze nieuwsbrief
Gezondheidsnieuws

Beste lezer,

De zomer ligt achter ons en dat betekent dat we beginnen met de nieuwe opzet van de nieuwsbrief. Deze keer bespreken we het belangrijkste gezondheidsnieuws van de afgelopen maand. Zo blijft je gezondheidskennis helemaal up-to-date! Het was moeilijk om een keuze te maken, want er is veel te melden:

Bewezen: bewerkt voedsel maakt ziek
We wisten het natuurlijk al lang, maar het is nu wetenschappelijk bewezen: bewerkt voedsel maakt ziek! Het onderzoek van het type systematische review is afgelopen maand gepubliceerd in de British Journal of Nutrition. Om tot deze conclusie te komen hebben onderzoekers 183.000 deelnemers tot wel 19 jaar lang gevolgd. De uitkomst van het onderzoek liegt er niet om; bewerkt voedsel kan zorgen voor een hoge bloeddruk, een hoge suikerspiegel en een hoge cholesterolwaarde. Het is dan ook onbegrijpelijk dat het Voedingscentrum niks doet aan de enorme hoeveelheden bewerkte vulling in de supermarkt. UNICEF maakte de afgelopen week bekend dat driekwart van de kinderproducten in de supermarkt ongezond is. Het Voedingscentrum reageerde daarop door te adviseren dat het beter is om kinderen vaker groente voor te schotelen. Waarom het Voedingscentrum geen stokje steekt voor alle suikerrijke kinderproducten in de supermarkt, blijft nog altijd een raadsel. Aanvullend heb ik zelf nog een nieuwtje voor UNICEF, ook driekwart van de producten voor volwassenen in de supermarkt is ongezond.

Meer plantaardig eiwit eten gezond
Volgens een nieuwe studie in de British Medical Journal is het verstandig om de eiwitinname wat op te voeren. Mensen die de nadruk leggen op het binnenkrijgen van voldoende eiwitten hebben een lagere kans op een vroege dood. Zeker als het gaat om plantaardige eiwitten. Een extra 3% energie uit plantaardige eiwitten per dag ging gepaard met een 5% lager risico op overlijden door alle oorzaken en door cardiovasculaire ziektes. Deze bevindingen kunnen belangrijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Als je de inname van dierlijke eiwitten vervangt door plantaardige, kun je daarmee extra gezonde jaren aan je leven toevoegen.

Slaaptekort maakt je een sociale zombie
Zweedse onderzoekers ontdekten dat slaperigheid een negatieve invloed kan hebben op je sociale leven. Wanneer je overdag erg slaperig bent heeft dat een negatieve invloed op je cognitieve vermogens. De onderzoekers stelden vast dat wanneer je overdag vermoeid bent, je motivatie een stuk lager is en ook je sociale gedrag eronder heeft te lijden. Al snel werd duidelijk dat je sociale leven hierdoor achteruit kan gaan. De onderzoekers durven dan ook te stellen dat een tekort aan slaap kan leiden tot eenzaamheid. Dus op tijd naar bed vanavond!

Haver en rogge tegen leverontsteking
In Finland ontdekte men dat de vezeltjes in haver en rogge het microbioom van je darm positief kunnen beïnvloeden. Hierdoor kan afvallen in de hand worden gewerkt, maar bovenal kunnen leverontstekingen afnemen. Zemelen hebben blijkbaar het vermogen om een gunstig klimaat in de darm te creëren door de groei van nuttige microben toe te laten nemen. Het aantal Lactobacillusbacteriën nam flink toe in de havergroep, terwijl de Bifidobacteriën toenamen in de roggegroep. Hierdoor veranderde de galzuurproductie in positieve zin, wat leidde tot een verbeterde cholesterolstofwisseling. De vezels verbeteren de productie van korteketenvetzuren, wat leidt tot een verbeterde darmwand, minder leverontsteking en zelfs een hogere aanmaak van tryptofaan. Tryptofaan is weer de grondstof van serotonine, een natuurlijk antidepressivum.

Toename wetenschappelijke manipulatie door corona

De redacties van The Lancet en de New England Journal of Medicine doen openlijk hun beklag. Het blijkt namelijk dat ze onder druk gezet worden door farmaceutische bedrijven. Deze bedrijven zijn financieel zo machtig dat ze druk kunnen uitoefenen, waardoor misleidende studies in de betreffende tijdschriften worden gepubliceerd. Zeker in dit tijdperk van corona, zijn de belangen groot. Vele farmaceutische bedrijven zijn erop gebrand dat hun medicijn op de voorgrond wordt gezet. De redactieleden noemen de gang van zaken crimineel. Het toont aan dat geld nog altijd de hoofdrol speelt. Wie betaalt, bepaalt. Het grote probleem is dat medicijnen waarvan de patenten zijn verlopen, worden weggedrukt, maar medicijnen waarvan de patenten nog gelden (waar dus goed aan verdiend kan worden) worden op de voorgrond gezet. Veel wetenschappers blijken een dubbele pet op te hebben en zichtbare of onzichtbare banden met de farmaceutische industrie te hebben. Recent hebben honderden wetenschappers hun naam gezet onder een document waarin twijfel werd geuit over de integriteit van een in The Lancet gepubliceerde studie.

Banden artsen met farmacie komen vaker voor dan gedacht
Ook in de The British Medical Journal was het raak. Een recente studie in dit blad maakt melding van de financiële banden tussen leiders van invloedrijke professionele medische organisaties in de Verenigde Staten, Big Pharma en andere medische-industriebedrijven. De onderzoekers ontdekte dat 80% van de artsen in het bestuur van deze organisaties banden had met de industrie. Dit is erg zorgwekkend, want je kunt maar beter niet in de handen bijten die je voeden. Ander onderzoek stelde vast dat het financieren van studies door belanghebbende bedrijven de uitslag van het onderzoek sterk kan beïnvloeden. Dus: wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

Psychische gevolgen coronamaatregelen niet mals
Inmiddels wordt duidelijk dat de lockdown enorme gevolgen kan hebben voor ons psychische welzijn. Een recente studie stelde vast dat het aan huis gekluisterd zitten kan zorgen voor een toename van angst en stress. De onderzoekers maken zich dan ook ernstige zorgen, zeker omdat er sprake is van een mogelijke tweede golf. De psychische schade kan dan mogelijk niet te overzien zijn. Zij vinden dat overheden meer rekening moeten houden met de psychische behoeftes van de mens. De mens is niet gemaakt om in een isolement te leven. Vooral de zwakkeren in onze samenleving hebben hier onder te lijden. Ook bij versoepelingen kunnen angsten nog steeds tot schrijnende niveaus oplopen. De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat de overheid voor deze groep meer moet doen.

Biologische voeding in de lift
Om af te sluiten nog wat positief nieuws: de omzet van biologische speciaalzaken is de afgelopen jaren toegenomen. De ondernemers verwachten dit jaar een ongekende groei. Waarschijnlijk is dat het gevolg van het coronavirus. Veel mensen worden zich bewust van de relatie tussen voeding en gezondheid, waardoor er gezonder wordt gegeten. Arts Rob Elens is zelfs de website Zelfzorg COVID-19 begonnen om mensen in te lichten over de relatie tussen voeding, vitamines, leefstijl en COVID-19. Het is hem een doorn in het oog dat de overheid zich vooral focust op mondkapjes, sociale afstand en handenwassen, terwijl de relatie tussen voeding, vitamines en leefstijl en het immuunsysteem al vaak door wetenschappers is onderzocht. Op zijn site houdt hij de wetenschappelijke literatuur bij, dus daarom is het wijs om deze regelmatig even te bezoeken.

Met gezonde groet,
Juglen Zwaan

P.S. Wat vind je van de bovenstaande nieuwtjes? Vanwege het aanstaande vaderschap heb ik ervoor gekozen om de nieuwsbrief vanaf september in een andere vorm te gieten. De nieuwsbrief zal vanaf nu wekelijks rouleren:
- We bekijken het laatste gezondheidsnieuws (zoals deze nieuwsbrief);
- We werken een thema uit;
- We bespreken de uitkomsten van een nieuwe studie;
- We behandelen een lezersvraag.

Wist je dat je ook een lezersvraag kunt insturen? Dat mag naar vragen@juglenzwaan.nl. Als je meer wilt lezen over deze veranderingen in de nieuwsbrief en mijn leven, dan kun je hier de oude nieuwsbrief hierover terugvinden.

Laatste artikelen aHealthylife
Hoeveel calorieën verbrand je als je 10.000 stappen loopt?
Kun je afkoelen door hete thee of een warme douche?
Aluminium in onze voeding een ziekmaker?
Waarom opruimen goed is voor je gezondheid (+ 7 tips)
De beste voeding en supplementen voor een gezonde huid
Wat kersen voor je gezondheid kunnen betekenen
De 4 mogelijke bijwerkingen van te veel foliumzuur
6 fouten waardoor je stofwisseling vertraagt
Praktische tips tegen verstopping (obstipatie)
9 gezonde voedingsmiddelen die je stemming kunnen verbeteren

Toppers in de aHealthylife Webwinkel
Keramische airfryer (25% korting met code Multifry25)
De testofactor
Zerowater waterfilter
ConcenTrace mineralenoplossing
Zwarte tandpasta op basis van actieve kool
De voedingswijzer door Juglen Zwaan
Geconcentreerde waterkefir
Natuurlijke zonnebrandcrème

Supplementen top 5
Natuurlijke multivitamine
Vitamine B12
Algenolie omega 3
Glutathion
Chlorella

Interviews gezondheidsnieuwsradio
Greetje van den Eede: toxines in cosmetica en schoonmaakproducten
Orthomoleculair therapeut Els Cornelis legt uit hoe zij epigenetica inzet

Hayo Bol legt uit hoe je de gezondheid in je mond kunt verbeteren

Juglen Zwaan vertelt over de waarde van geitenmelk voor je gezondheid

Holistisch tandarts Fred Neelissen geeft zijn visie op implantaten

Gezondheidsnieuws door Franca van Dalen van Gezondheidsnet.nl

Nieuw boek over appelazijn in de webshop:

Er zijn honderden manieren waarop appelazijn ingezet kan worden. Als je hier meer over wilt weten, dan kan ik je het boek Appelazijn  Encyclopedie aanraden. Dit boek bevat de geschiedenis van appelazijn, omschrijft hoe je de beste in huis kunt halen, hoe je het zelf kunt maken en geeft vele oplossingen voor klachten die met appelazijn verlicht kunnen worden. Dit boek is in 2017 in het Engels verschenen en is in Amerika een grote hit. De reviews op Amazon zijn zeer lovend (49). Omdat veel mensen een boek liever in het Nederlands lezen, heeft mijn uitgever het boek nu uitgebracht in het Nederlands. Van de wet mogen we geen korting geven op boeken, maar we mogen wel korting geven op de verzendkosten. Daarom is het boek de komende week zonder verzendkosten bij ons te bestellen in de webshop.

Spreuk van de week
Chinezen geloven dat lopen een van de beste manieren is om het lichaam gezond te houden. Na de maaltijd is het niet goed om stil te blijven zitten: het is volgens hen beter om rustig te wandelen en zo de spijsvertering te stimuleren.

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel:

Biologische olijfolie

Meer info

Zerowater waterfilter

Meer info

Gezond van Kop tot Teen

Meer info

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Wij nemen je privacy serieus. Zie onze privacyverklaring voor meer details.

Aanbiedingen in onze nieuwsbrief zijn geldig t/m de volgende nieuwsbrief: dit is altijd een week.

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of iets bij ons hebt besteld.

Afmelden
Volg ons op sociale media: