December nyhetsbrev från Drömmarnas Hus

.

December 2017

FC Rosengård, Yalla Trappan och Drömmarnas hus delar ju samma gård. I år slår vi tre oss samman för första gången och presenterar en julmarknad på söndagen den 10 december kl 11-15.

Se hela programmet www.drommarnashus.se/jul

Vi bjuder på massor med aktiviteter och underhållning för såväl barn som vuxna. Ni kan byta matrecept med Yalla Trappan, köpa deras härliga produkter. Möta FC Rosengård och byta din fotbollsutrustning till större storlek, prova att skjuta i mål på fotbollsväggen. Vi bjuder också på ett kulturprogram på scen med trolleri, cirkus och poesi.  Om man blir lite frusen kan man gå in och äta Yallatrappans goda soppa.
Självklart ges det möjlighet till eget skapande också. Glöm inte att ta med önskelistan till tomten, om han skulle dyka upp..?
Hjälp till att sprida vårt  Facebookevent

* StickUt/Kreativa Platser är en del av julmarknaden. #kreativaplatser

S T O P P A  P R E S S A R N A !!!

Huuuurrra! Vi har fått förtroendet att kunna fortsätta vårt arbete i Stickut! Kulturrådet har fattat beslut om vår ansökan för år två! Nu väntar vi beslut från övriga finansiärer!

Inom kort i andra medier

Inom ramen för Stick ut!/Kreativa platser så har vi verkligen öppnat upp för idéer och initiativ från boende på Herrgården, Rosengård. En sådan spännande idé kommer ifrån några synnerligen kreativa ungdomar som skulle vilja skapa en egen podcast. Av unga, med unga och för unga. Detta är därför något som vi är full gång med att producera. Det finns en hel del saker att tänka på innan man lanserar en ny podcast, men den som väntar på något gott…Vi lovar givetvis att meddela så snart denna nya pod skall möta världen, men just nu berättar vi inte mer än att det är på G och att det är värt att vänta på!

Podcasten är en del av StickUt/Kreativa Platser. #kreativaplatser

Vernissage lördag 9 december

Lördagen den 9 december kl. 14.00-17.00 bjuds det på Vernissage hos Skåne Stadsmission och Café David, Malmgatan 14 i Malmö.

Här kan man komma och ta del av all den fina konst som är resultatet av projektet ”Ramar”, med undertiteln "mat för själen". Ett konstprojekt där Drömmarnas hus och Stadsmissionen samarbetat under hösten. Cirka 20 konstnärer deltar med närmare 100 konstverk. Mängder av olika tekniker har används.

Utställningen pågår t.o.m 7 januari. Öppet dagligen 8 - 15.30

Vi utlovar finfin konst, som utgör utmärkta julklappar och där behållningen går till behjärtansvärda ändamål. Hjärtligt välkommen på mingel och tilltugg!

Nu kan vi avslöja….

...att vi har glädjen och nöjet, att tillsammans med Pedagogisk Inspiration genomföra ett MalmöÄventyr även 2018! Vi är stolta och glada att kunna erbjuda 48 klasser i årskurs två från Malmö ett MalmöÄventyret i vår.
Håll ut! Våren är snart här!

OBS: Drömmarnas hus tar ej emot anmälningar.

Tryck i Garaget

En kulen söndag i november var vi på fantastiska Garaget där vi höll en spännande workshop i grafiktryck. Många barn (och ett par vuxna) var med och skapade sina egna konstverk under dagen. Vi hoppas att vi snart får komma tillbaka till Garaget och tackar alla deltagare för att de var med och gjorde det hela till en fin stund!

Respekt - Skapande skola för hela Rosengårdsskolan

Full fart I Drömmarnas hus är det nu, när vi träffar alla härliga elever från Rosengårdsskolan i drama och konstworkshops! Tänk så många ”klokskaper” samt kreativa förmågor det finns bland de elever vi möter. Det får oss att se mycket ljust på framtiden och att det där med respekt, är något ömsesidigt…det har eleverna på Rosengårdsskolan nu full koll på!

Värdegrundsturné

Mil efter mil för att möta olika sidor av vår värdegrund. Sara och Hanna reser regionen runt i samband med genomförandet av Mina Sidor. Vecka 48 är de t.ex i Simrishamn...

Eleverna får visa och utforska sina olika sidor tillsammans i klassen. I en del av workshopen får eleverna även kasta Hanna och Saras tärning och regissera deras sidor, vilket verkligen har uppskattats och lockat till många skratt. Hanna och Saras fullbokade resa under november och december har fått ytterligare anmälningar, så att vi även kan fylla hela nästa spelperiod, februari och mars!!!

Levande Ting av/för besökare

Det blev en riktigt fin Bästa Biennal -2017, även denna gång och vi vill tacka alla involverade aktörer! Man kan inte låta bli att imponeras av alla de besökare som kom och interagerade med verket, vilken skaparkraft vi fick uppleva och vad spännande verket blev!

Under dessa tre dagar mötte vi ca 260 besökare. Vi vill också särskilt tacka Trianon som upplät en fantastisk lokal mitt i Rosengårds Centrum, en lokal som kändes som en riktig konsthall! Sist men inte minst vill vi tacka alla som står bakom Bästa Biennalen, en viktig konsthändelse som sätter barn och ungas skapande på kartan i ett större lokalt, såväl som regionalt, sammanhang. Tack till er alla!

En afton med poesi, musik och konst

Vilken stämning! Vilken fantastisk succé!

Det var nästan 50 personer som kom och trotsade novembermörkret och trädde in i en utsmyckad lokal med konst och keramik.

Jafer Taoun och Jose Ulloa Serrano visade sina verk och sålde också en del! Poeten Muayed Abdul Sattar läste dikter ackompanjerade av oud- musikern Ammar. Dikterna lästes även på engelska av Sara Zreim och på svenska av Liza Fry. Vi alla satt vid caféborden, drack te och kaffe, mumsade på de nybakta kakorna och baklavan som Yalla Trappan hade bakat och förlorade oss i poesin, musiken och konstens värld!

Ett litet radioreportage blev det också i P4.

Aftonen var en del av StickUt/Kreativa Platser. #kreativaplatser

Ett fint gästspel av Teater Theatron!

Vinden ven, löven yrde omkring, regnet piskade asfalten… Så var vädret den lördagseftermiddag i mitten av november, då vi bjöd hem till oss i Drömmarnas hus, för att se på teater.

Vi hade förmånen att få ha Teater Theatrons föreställning - Ge mig en ledtråd. Den handlar om hjältar och mod, en härlig kabaré med Suzanna Santrac, Jonatan Sersam och Zeljko Santrac. Vi skrattade, någon fällde en tår, ja vi blev alla berörda…

Direkt efter föreställningen fortsatte vi ett samtal om hjältemod och hjältar. Alla var engagerade och den goda soppan värmde, liksom de levande ljusen på borden. Vi glömde regnet och rusket och istället fick vi en stund av en varm gemenskap med tänkvärda tankar. Tack alla ni som kom och stort tack Teater Theatron!

Gästspelet var en del av StickUt/Kreativa Platser. #kreativaplatser

Vår grupp på Fabriken

Tidigt i november kickade vi igång första teaterträningen på Konstfabriken i Malmö, med våran Luz som ledare! 
Det har varit mycket uppskattat från alla håll och vi fortsätter med träffarna nästa år, kanske kan vi då överraska med ett uppspel...

Fabrikens Facebooksida här.

Filmworkshop med Maciej Kalymon

Lördagen den 25 november så hade Drömmarnas hus och Stick ut!/Kreativa platser anlitat filmaren och manusförfattaren Maciej Kalymon för att hålla en filmworkshop.

Det blev ett spännande tillika högst uppskattat möte, där Maciej generöst delade med sig av sina gedigna kunskaper och erfarenheter till de unga deltagarna. Nu är dessa unga i full färd med att förbereda för en egenproducerad kortfilmsproduktion där mycket av det de fick lära sig under denna workshop kommer väl till pass! Eller för att citera en av de unga deltagarna; ”Vi lärde oss massor som vi kommer att ha stor nytta av, det var jättebra!” Det skall bli spännande att få följa dessa unga och att få se slutresultatet!

Workshopen var en del av StickUt/Kreativa Platser. #kreativaplatser

Drömmarnas Hus samarbetar med Filmriket!

Filmriket är ett projekt som håller på att utveckla en kostnadsfri digital plattform för filmskapande i skolan. Till plattformen utarbetas lärarhandledningar utifrån läroplanen, som gör det lätt att anpassa rörlig bild till sitt ämne. Stor vikt kommer att läggas på att barn och lärare ska känna sig bekväma med rörlig bild. Vi kommer erbjuda utbildning i hur man berättar med rörlig bild inom olika genrer så som fiktion, dokumentär, reklam, konstfilm och blogg.

Tjänsten är gratis och målgruppen är alla elever i grundskolan, i hela landet.

Filmriket ägs av tre regionala resursfilmcenter, Reaktor Sydost, Film i Jönköping och Filmpool Nord och de finansieras av Kulturstiftelsen.

De håller som sagt just nu på med att utveckla plattformen och en del av arbetet är att producera instruktionsfilmer för hur man kan jobba med rörlig bild i skolan.

I dessa instruktionsfilmer kommer 6 ungdomar från Drömmarnas Hus unga ensemble att medverka.

I filmerna är det ungdomar som berättar för ungdomar hur man kan göra film.

"Våra" ungdomar spelade in tre filmer i Malmö 16-17 november.

Spännande!

Drömmarnas hus på vuxenuppdrag

Måndagen den 6 november fick Liza och Kristian det förtroendefulla uppdraget att fortbilda Transfers föreläsare under temat "att tala med ungdomar". Det blev en givande och rolig träff med samtal och erfarenhetsutbyten tillsammans med transfers erfarna föreläsare. Vi tog teorierna till praktik, provade skrattade och utvecklade.  

S T O P P A   P R E S S A R N A  2

2014 förärades Drömmarnas hus med det fina, årliga och regionala kulturpriset, SKÅNES KULTURPALETT. Detta året gick priset och prissumman 100.000:- till våra vänner på kulturpedagogiska enheten i Simrishamn. GRATTIS!
Läs mer här.

Från alla oss på Drömmarnas hus, till er alla...

EN RIKTIGT

GOD JUL

 

...glöm inte julmarknaden!

Facebook Twitter Youtube Instagram
Tidigare nyhetsbrev

Du får detta nyhetsblad för att du själv anmält intresse. Det kan även vara så att du varit i kontakt med Drömmarnas hus, eller så tycker vi, eller någon annan, helt enkelt att du borde ha det.
Vill du inte ha det, så avslutas prenumerationen med länken längst ner till höger, eller via ett mail till info@drommarnashus.se.

Drömmarnas Hus

info@drommarnashus.se       www.drommarnashus.se

+ 46 (0)40 31 15 80

LIKE TWEET