Klik hier voor een grotere versie van dit document.
Dit document trof ik in Toonders archief aan in een map getiteld ‘T.P. Ideeën’. Deze map bevat tientallen ideeën voor mogelijke verhalen van de Tom Poes-strip, vaak afkomstig van anderen dan van Toonder zelf. Het zijn korte verhaalaanzetten of meer complete synopsissen. Sommige ervan zijn daadwerkelijk gebruikt voor een verhaal, maar de meeste niet.
In 2012 realiseerde ik me nog niet dat dit vel met ‘Onwaardige wegwerp ideeën’ afkomstig was van Martens broer Jan Gerhard. Inmiddels ben ik daarvan wel overtuigd. Allereerst vanwege de ironisch-bescheiden titel ervan, maar ook vanwege het taalgebruik, de schrijfmachineletter en de correctie in zwarte inkt in de vierde regel van onderen in de getypte tekst (het woordje ‘zich’), onmiskenbaar in het handschrift van Jan Gerhard.
Jan Gerhard leverde in de jaren zeventig vaker ideeën voor Bommel- en Tom Poes-verhalen. In brieven aan zijn broer uit het najaar van 1975 droeg hij ook ideeën aan voor de verhalen ‘De weetmuts’ en ‘Het vergeetboekje’.
In deze ‘Onwaardige wegwerp ideeën’ levert Jan Gerhard het eerste ontwerp aan van het verhaal dat uiteindelijk ‘Het spook van Bommelstein’ zou gaan heten, en dat in 1974–1975 in de krant verscheen.
Ik laat het aan de lezers van dit ‘Bommelding’ over om het A4-tje zelf te lezen en te vergelijken met het uiteindelijke verhaal. Marten Toonder heeft het grondig veranderd.
De ‘Passerende Joris-achtige figuur’ die in verschillende vermommingen Bommelstein aandoet, waaronder als Zwarte Magiër, is in het uiteindelijke verhaal bijvoorbeeld ‘gewoon’ Hocus Pas geworden.
Wel heeft Toonder Joris Goedbloed in verschillende vermommingen laten optreden in een ander verhaal, ‘De toekomer’ (1978–1979). Trouwens: het door Jan Gerhard gebruikte woord ‘bona-fide’ lijkt Toonder geïnspireerd te hebben tot de naam van privé-detective Bonafiet, één van de alter ego’s die Joris in ‘De toekomer’ aanneemt.
Zo lijkt dit ene vel ten grondslag te liggen aan twéé verhalen.
Onder Jan Gerhards tekst heeft Marten wat eigen ideeën genoteerd die het schrijven van Jan Gerhard bij hem opriep:
HP [Hocus Pas] vindt spook in toren – spook eenzaam; kan niemand bang maken, heeft geen functie. HP zal hem helpen: spook in fles in in mode – zal hem in de wereld brengen.
Kan daglicht niet verdragen, alleen bij nacht
Hierin herkennen we al duidelijk het uiteindelijke begin van ‘Het spook van Bommelstein’.
In de kantlijn noteerde Toonder de naam van een middel dat belangrijk is in het verhaal: ‘ectoplasma’, het spul dat Hocus Pas het spook (de geest van Gorre Eenoog) aanreikt om verschillende gedaantes aan te kunnen nemen. (Dit gegeven nam Toonder over uit de wereld van de esoterie, zie Wikipedia.)
|