ToonderMail van Klaas Driebergen, nummer 20 Bekijk_de_webversie
Terugblik op een prachtreis

Beste ,

Al heel wat maanden heb ik toegeleefd naar de afgelopen week: de Toonderreis naar Ierland. Samen met een groep van 24 deelnemers, reisbegeleider Annemiek en de Ierse chauffeur Peter reed ik in een bus door Ierland, op zoek naar de plaatsen waar Toonder woonde en waar hij graag kwam.

Met veel genoegen kijk ik op de afgelopen week terug. Ik noem wat hoogtepunten:

  • Het bekijken van ‘Eyrefield Lodge’, het landhuis waar Marten Toonder van 1965 tot 2001 woonde en werkte.
  • Het bezoek aan het atelier van kunstenaar Tom Byrne in Greystones, die ons een door hem geschilderd portret van Marten Toonder toonde en vertelde hoe belangrijk Toonder is geweest voor de Ierse kunsten.
  • Het staan bij het familiegraf van de Toonders, maar ook bij dat van Toonders vriend en uitgever Geert Lubberhuizen in de prachtige Maam Valley.
  • Het rijden tussen de bergen van Connemara door, en dan zien dat de bergen zich net zo aan ons voordoen als in het citaat uit Toonders biografie, dat ik op dat moment voorlas:

    “We hebben een auto gehuurd en zijn over de natte, verlaten wegen naar het westen gaan rijden. Maar het bleef grijs, zoals het vandaag is. En toch was het anders dan in Nederland, want de wereld was niet kleiner geworden – alleen maar minder hoog. De twaalf Bens en de Maamturk Mountains verdwenen met hun hoofden in de wolken en ze waren gelijkmoediger dan anders, toen ze steeds van kleur verwisselden. Ze stonden nu te mediteren – dat was duidelijk. Dat maakte indruk, zoals ook de grote verlatenheid dat deed.”

  • Het bekijken van het chique hotel Ashford Castle, waar Marten en Phiny Toonder tientallen malen logeerden, en het wandelen door de fraaie tuinen op het landgoed daarvan.
  • Het bezoek aan Lough Doo, het meer dat weliswaar niet kolde toen wij er waren, maar wel stil en geheimzinnig in een onherbergzaam dal tussen door nevels omsluierde bergen ten noorden van Connemara lag.
  • Het inademen van de mysterieuze sfeer van het Ballyalban Fairy Fort, de Poulnabrone Dolmen en bijvoorbeeld de Kenmare Stone Circle: oeroude plekken die in Toonders beleving de uitgangen waren van de onderaardse wereld van de Thuatha Dé Danann, ook wel de Shee, the Little Folks of de Fairies genoemd.
  • De tocht met paard en wagen door de ruige Gap of Dunloe in Kerry, waarbij ik halverwege het gedicht ‘Weet ge nog wel, Eveline’ van de Markies de Canteclaer voorlas, en het verhaal vertelde dat aan dit gedicht ten grondslag ligt.

En dan heb ik het nog niet over het Book of Kells in The Old Library in Trinity College in Dublin, de Middeleeuwse kloosterresten en de graven van Glendalough dat zo prachtig in de Wicklow Mountains ligt, het bijzondere kalksteenlandschap van de Burren, pittoreske de imposante Kliffen van Moher, Ierse kustplaatsjes zoals Roundstone en Sneem, de ‘mossy woods’ van Killarney National Park, de prachtige tuinen van Muckross House, en over heel veel andere dingen niet.

En dan heb ik het ook niet over alle ‘eenvoudige doch voedzame maaltijden’ die we mochten nuttigen in uitstekende gelegenheden en de aangename hotels. Het all in-concept van Historizon is erg prettig, en we kwamen bepaald niets te kort!

En ik heb het nog niet gehad over al het groen, en over alles wat bloeide, zoals de weelde aan rododendrons.

We hadden een leuke groep: een mooie mix van Bommelliefhebbers en mensen die primair voor Ierland en zijn landschap, cultuur en geschiedenis kwamen. Iedereen leek aan zijn trekken te komen.

Het is mij persoonlijk heel goed bevallen om deze reis te leiden, en ik heb van de deelnemers veel enthousiaste en dankbare reacties gekregen. Maar ook een aantal tips voor verbetering.

Want: vanwege het grote succes van deze reis zijn Historizon en ik vast van plan hem ook volgend jaar weer te organiseren! Uiteraard breng ik je via deze ToonderMail op de hoogte zodra je je ervoor kunt inschrijven.

Hartelijke groet,

Klaas Driebergen

Foto's

Vanwege mijn taak als gids heb ik dit keer weinig foto’s gemaakt. Hieronder toch enkele.
 

Glendalough bezochten we onder de deskundige leiding van een lokale gids
 

De Kliffen van Moher zien er ook bij mistig weer imposant uit
 

De Gap of Dunloe doorkruisten we per paard en wagen

Lees naast mijn ToonderMail ook BommelDingen: mijn wekelijkse (gratis) stukje over het werk van Marten Toonder in je mailbox.

Schrijf je er hier voor in!

ToonderMail van Klaas Driebergen, nummer 20 (5 juni 2019)

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hiervoor hebt aangemeld of via mijn website een bestelling hebt gedaan. Via deze e-mail houd ik je graag op de hoogte van mijn Toonder-gerelateerde activiteiten, zoals lezingen en boekprojecten.

Als je toekomstige mails toch liever niet wilt ontvangen, geen probleem! Meld je gewoon weer af via de afmeld-link onderaan deze e-mail.

Stuur deze mail gerust door aan mogelijke andere geïnteresseerden. Zij kunnen zich eventueel aanmelden via deze link.

Via laatstgenoemde link kun je ook eerdere nummers van deze Toondermail lezen.

website facebook twitter linkedin
Klaas Driebergen

Afmelden
MailerLite