Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro.

Vrijdag 2 september: film 'Nebraska'

Regisseur Alexander Payne

Oscarwinnend regisseur Alexander Payne maakte met Nebraska een in zwartwit geschoten tragikomische roadmovie met een - absoluut - hoopvol einde. Ingrediënten? Een troosteloos milieu, een troosteloos landschap, een troosteloos verleden en een heilloze reisbestemming. Klinkt het je als een onmogelijke combinatie in de oren? Bestel dan maar snel een ticket om te zien hoe het Payne is gelukt. Mede dankzij het magistrale spel van de 77-jarige Bruce Dern – die een Oscarnominatie kreeg voor deze rol.

Zoektocht naar 1 miljoen of de zin van het leven?
Woody Grant (Bruce Dern) is een oude, uitgebluste man. Hij is een beetje te gek op de alcohol en misschien ook al licht dementerend. Als hij bericht krijgt dat hij een miljoen gewonnen heeft, krijgt hij ineens weer zin in het leven. Hij besluit zijn prijs op te gaan halen. Hij heeft weer een doel en hij gaat er weer toe doen. Maar … zijn vrouw Kate (June Squibb) en zoons verklaren hem voor gek. Volgens hen is het een marketing-brief en heeft hij helemaal niets gewonnen. Zij proberen hem tegen te houden om te voorkomen dat hij voor schut staat. De koppige Woody kondigt aan dat hij dan desnoods te voet de 1200 kilometer zal afleggen om in Nebraska de beloofde prijs op te halen. Zijn zoon David (Will Forte) besluit dan toch maar met hem mee te gaan om de reis nog een beetje in goede banen te leiden. Samen maken ze de trip per auto. Nebraska blijkt ook de staat te zijn waar Woody is opgegroeid. Een troosteloze staat waar elk dorp lijkt te zijn nagemaakt van een ouderwets filmdecor. De trip is dus ook een tocht naar Woody’s verleden met bijbehorend (hilarisch) familie- en vriendenbezoek. Zo leert David zijn vader steeds beter kennen, door het intensief met elkaar optrekken maar meer nog door de verhalen van oude vrienden en familie. 

American dream komt zelden uit
Een dertien-in-een dozijn-verhaaltje, denk je misschien. Maar in de handen van regisseur Alexander Payne kan zo’n verhaal uitgroeien tot een meesterwerk. Payne heeft een zwak voor de ‘minder geslaagde’ Amerikanen. Amerikanen die tegen het asociale aanschurken en slechts kunnen dromen van de ‘American Dream’. In hun leven zit het zelden mee en hoe ga je daar mee om? In elk geval niet door te praten over je gevoelens. Woody praat bijna helemaal niet. Laten zien om wie je geeft? Dat doe je absoluut niet. Kate, bijvoorbeeld, doet niets anders dan snauwen, sneren en schelden op Woody. Diep in haar hart is ze blij dat hij een tijdje vertrekt. Ze heeft toch niets aan hem. Dat ze wel degelijk veel van hem houdt, blijkt later in de film.

Lachen en mededogen
Zonder klefheid of opgelegd sentiment neemt Payne ons mee in een gevoel van mededogen en begrip. Intussen laat hij ons lachen om absurde situaties, om rake dialogen en om kleurrijke personages.

Hoop
Als David aan de trip met zijn vader begint, heeft hij al lang niet meer de kinderlijke adoratie van een kind voor zijn vader. Hij ziet Woody als degene die hij is: een man vol fouten en zwakheden, maar ook een ploeteraar met een groot hart en een aftakelend gestel. Een mens die wat broodnodige menselijkheid verdient in een voortjakkerende maatschappij die de vriendelijkheid voorbij lijkt. Of toch niet? Nebraska biedt ons een zweem van hoop.

Diepzinnig?
Daarmee is Nebraska eigenlijk een metafoor geworden voor het leven dat de meesten van ons leven. We hebben allemaal een verleden waarmee we ons moeten verhouden, een droom die we najagen, de tijd die niet meewerkt. Als eenmaal blijkt dat de grote idealen, rijkdommen of andere illusies die we najoegen hun kleur beetje bij beetje verliezen, wat blijft er dan over? De mensen die het meeste om je geven. Het daar goed mee hebben, blijkt uiteindelijk misschien ons best realiseerbare levensdoel. Ja, lieve vrienden, zo aan het einde van de vakantie en met zo'n film op het netvlies, kun je ineens diepzinnige neigingen krijgen. 

In de film doet zich op een gegeven moment een situatie voor waardoor ook Kate en Woody's andere zoon de rest van de (terug)tocht komen meemaken. Verleden en heden, individu en gezin, droom en werkelijkheid - alles lijkt opeens samen te vallen. 

Tot 2 september. 

 

  Je kunt reserveren door ons te mailen

of door naar de website te gaan