Svensk Fisknäring - Nyhetsbrev 2020

Nu är det nya numret ute!

Tema: OFFENTLIGA MÅLTIDER

Nu är vinterns nummer av Svensk Fisknäring ute, med temat offentliga måltider; måltider där sjömat spelar en stor och viktig roll.

I detta nummer hittar du tips och råd om hur du lyckas med fisken i storkök och intressanta fakta om fisk i skolmaten. Visste du att man serverat skolmat sedan 1800-talet i Sverige? På den tiden var det mest gröt och mjölk men numera serverar mer än 87% av skolorna fisk minst en gång i veckan. 

I tidningen kan du bland annat läsa om:

  • Upphandling av fisk
  • Offentliga måltidens dag
  • Sjukhusmat på patientens villkor
  • Matglädje ger friskare patienter

...och mycket mer!

Julen är på ingång! En väldigt annorlunda jul för de flesta.

Vi på redaktionen vill önska en riktigt God Julhelg.

Var rädda om varandra så ser vi fram emot ett nytt (virusfritt) år!

Ur detta nummer av tidningen, sidan 6:

Att upphandla fisk är en komplex process

Vad är det som styr när man skall upphandla fisk? Vad är viktiga parametrar när kommunen skall upphandla och hur mycket styr egentligen smaken? Måste man servera fryst fisk som rest över hela jorden för att hålla budgeten eller kan man välja färsk, lokal fisk?

Vi har pratat med Pernilla Fischerström, Länsstyrelsen Västra Götaland, som jobbar med att stötta producenter och kommuner för att öka andelen lokalproducerad mat i de offentliga köken i länet.

Vi har också pratat med Lisa Lindgren som jobbar som utvecklare inom Hållbarhet och Livsmedel på Måltid i Kungsbacka kommun samt besökt Lisette Jansson med personal på Kapareskolan i Onsala för att få en helhetsbild av hur upphandling går till och vad det innebär ute i skolköken.

Läs tidningen online

Fler branschnyheter

Sill fångad i Nordostatlanten förlorar MSC-certifikat

Sillfisket i Nordostatlanten har under många år överstigit de rekommenderade mängderna. Det beror på att kuststaterna som gemensamt förvaltar bestånden inte har lyckats komma överens om fördelningen av kvoterna. Nu får det här fisket MSC-certifikaten indragna.

Källa: Livsmedel i Fokus

MSC-märkning visar att fisken är vildfångat och kommer från ett livskraftigt bestånd. Märkningen är en garanti för att fisket är hållbart. En viktig del i detta är att undvika överfiskning, vilket inte har fungerat när det gäller sillfisket i Nordostatlanten.

EU, UK, Island, Färöarna, Norge, Ryssland och Grönland förvaltar gemensamt bestånden, men de har inte lyckats komma överens om en fördelning av kvoterna. Därför förlorar nu det nordatlantiska sillfisket sin certifiering.

– När ett fiskeri inte klarar att uppfylla MSC:s krav på hållbart fiske, ska det heller inte vara certifierat, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

MSC ger lugnande besked till alla svenska julfirare. Beslutet kommer inte att påverka årets julbord. Certifikatet dras in från och med 30 december. Dessutom finns annan MSC-certifierad sill, bland annat den som fiskas i Nordsjön. Ungefär hälften av all MSC-certifierad sill kommer från de suspenderade sillfiskena och svenska fiskares andel är liten.

Julens sill är inte hotad, men framöver kan det tyvärr bli svårare och dyrare för företag och konsumenter att få tag i hållbart fiskad sill, säger Linnéa Engström.

Läs mer...

2020 har vært et veldig annerledes år, på veldig mange måter. 6. januar 2021 arrangerer Sjømatrådet sin årskonferanse. Denne gang blir det i en digital utgave. 

Den halvannen time lange konferansen starter klokken 09.00, og det er gratis å melde seg på. Her analyserer vi sjømatåret 2020, men ser også på mulighetene, utfordringene og trendene i det nye året.
Årskonferansen tar blant annet for seg Sjømatnasjonen Norges internasjonale konkurrasekraft sett i lys av koronapandemien.

Läs mer...

Fiskfoder av trä kan lösa överfisket

Fisken du äter till middag har också ätit fisk till middag. Men eftersom våra hav snart är överfiskade behövs andra alternativ istället för att använda fisk i fodret. Ett nytt sätt är att tillverka fiskfoder av trä.

Källa: RISE

Nyligen stod världens första fabrik klar, för att testa proteintillverkning med hjälp av naturgas. Fabriken finns i Ryssland och proteinet ska ersätta fiskmjöl, som är en proteinkälla i fiskfoder. Tillverkningen av det nya proteinet är ett led i att hitta alternativa sätt att ta fram fiskfoder på och förutom naturgas är trä ett annat alternativ. Forskare på RISE har sedan flera år undersökt om det går att använda skogsråvara för tillverkning av fiskfoder.  

– Att tillverka protein med naturgas är förvisso ett alternativ, men råvaran är fossilbaserad och påverkar växthuseffekten. Det vi har gjort på RISE är istället att ta fram fiskfoder från en fossilfri råvara, nämligen skogen, berättar Björn Alriksson som är gruppchef inom bioteknik på RISE Processum.

Fiskarna blir mätta

Konceptet innebär att biomassa från skogen blir fiskfoder genom att proteinrika mikroorganismer odlas på skogsråvaran. Forskarna använder rester från bioraffinaderier eller rester från träden, till exempel grenar och toppar. Det pågår flera projekt och metoden har testats på ett bioraffinaderi i Örnsköldsvik. En demoanläggning kommer också snart att byggas i Frankrike. Även om arbetet fortfarande är på försöksstadiet ser resultaten lovande ut.

– Ja, i de försök som vi har gjort med tilapia växer fiskarna lika bra, eller till och med bättre i vissa fall, när de äter fiskfodret som vi tagit fram. Vi har även gjort försök på lax och öring. Studien är inte helt färdig men även här ser resultaten mycket lovande ut, säger Björn Alriksson.

Läs mer...

Annonsera i vår tidning

Om du vill nå de företag som jobbar och verkar inom fiskerinäringen så är det i Svensk Fisknäring du skall annonsera.

Vår tidning når alla fiskare, fiskgrossister och detaljister. Förutom dessa yrkesgrupper så distribueras tidningen också till inköps-ansvariga, storkök, beslutsfattare med flera.

Mottagare som på ett eller annat sätt är intresserade av, och involverade i fiskenäringen. Totalt trycker och distribuerar vi ca 2000 tidningar per nummer.

Dessutom får ytterligare ca 3000 mottagare en digital version av tidningen samt detta digitala nyhetsbrev som utkommer mellan tidningsutgåvorna.

Ring eller maila oss för mer information om hur vi kan hjälpa er att nå rätt kunder.

Lotta Björkman, 0768-91 86 46, Lotta@fiskbranschen.se

Arbetar du med fisk & skaldjur?

Prenumerera på bransch-tidningen Svensk Fisknäring

Om du inte får papperstidningen i dag men arbetar med fisk & skaldjur i någon form, kan du enkelt skicka oss ett mail med namn, adress och vad du arbetar med till info@sjomatsframjandet.se så får du kommande nummer hem i din brevlåda.

Till övriga som är intresserade skickar vi gärna tidningen i digital form via detta nyhetsbrev.

Sjömatsfrämjandet

Fiskhamnen, Göteborg
Sweden

Ansvarig utgivare:

Roger Thilander, GFA

SHARE FORWARD

Du har fått detta nyhetsbrev för att du tidigare lämnat din e-postadress till oss. Vill du inte längre ta emot några fler nyhetsbrev kan du klicka på länken nedan.

Unsubscribe