Az Európai Központi Bank 2020 közepéig meghatározza a saját stablecoinjával kapcsolatos célkitűzéseket. Nézd meg a böngészőben

Ahogy vége az évtizednek, elmondhatjuk, hogy a 2010-es évek legnagyobb unikornisa nem az Uber volt, nem az Airbnb és nem is a Snap. Hanem a Bitcoin.” - Balaji Srinivasan, a Coinbase kriptotőzsde technológiai igazgatója

A piac alakulása

A kriptopiac a héten az előző héthez képest 10%-ot vesztett az értékéből. A piaci kapitalizáció 197 milliárd dollárról 178 milliárd dollárra esett vissza. A Bitcoinnal továbbra is nem sokkal 7000 dollár fölött kereskedtek míg tegnap 7000 dollár alá esett. Múlt héthez képest egy évvel ezelőtt érte el a Bitcoin a mélypontját, amikor 3200 dollár volt az ára. Azóta az ára 107%-kal növekedett, és a Bitcoint használók száma is folyamatosan növekszik. Erre következtetünk például a Coinmetrics adataiból, mely szerint a - valamekkora összeget tartalmazó - Bitcoin-címek száma mostanra elérte a 28,39 milliót, ez az érték még soha nem volt ilyen magas. A legtöbb Bitcoint használónak több Bitcoin címe van, ezért a tárcák száma meghaladhatja a Bitcoin-használók számát. Ugyanakkor sok Bitcoin-használó tőzsdéken tartja a Bitcoinjait, mely tőzsdék mindössze egy vagy pár címen tartják az összes ügyfelük kriptopénzét. Ez azt jelenti, hogy 1 tőzsdei cím mögött rengeteg Bitcoin-használó is állhat. Ezért mondjuk azt, hogy szinte lehetetlen meghatározni a Bitcoin-használók pontos számát, ugyanakkor a Bitcoin tárcák számának növekedése mindenképpen arra enged következtetni, hogy nem csak a tárcák, hanem a használók száma is növekszik.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mi az a mondat, amit Satoshi Nakamoto beágyazott a Bitcoin Genezis Blokkjába?

  1. A magánszféra erősebb védelme érdekében érdemes egy Bitcoin címet csak egy alkalommal használni.
  2. A Bitcoin fejlesztésekor még a marslakókat is figyelembe kell venni.
  3. The Times 2009. január 3.: A pénzügyminiszter a küszöbén áll a bankok második kisegítésének.

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
Az Európai Központi Bank 2020 közepéig meghatározza a saját stablecoinjával kapcsolatos célkitűzéseket

A Nemzetközi Valutaalap korábbi ügyvezetője, Christine Lagarde az Európai Központi Bank (EKB) új elnökeként megtartotta első sajtótájékoztatóját a németországi Frankfurtban. A sajtótájékoztató alatt Lagarde beszélt az EKB digitális valutával kapcsolatos terveiről és elismerte, hogy nagyon nagy a kereslet a stablecoinok iránt. Mikor a Központi Bankok Európai Rendszere digitális valutájáról kérdezték, elmondta: „személyes meggyőződésem a stablecoinokról az, hogy sokkal jobban tesszük, ha idejekorán lépünk. Teljesen nyilvánvaló kereslet mutatkozik a stablecoinokra, és erre muszáj reagálnunk.” Lagarde azt is elárulta, hogy az EKB felállított egy digitális valuta munkacsoportot, amelynek feladata az lesz, hogy felgyorsítsa a digitális valutával kapcsolatos fejlesztéseket a szervezetnél. Lagarde szerint az EKB 2020 közepére fogja meghatározni, hogy mi lehet egy Digitális Euró célja. Korábban ebben a hónapban az Európai Tanács és az Európai Bizottság közösen kiadott egy nyilatkozatot a stablecoinokkal kapcsolatban, amelynek értelmében „semmilyen globális stablecoin megállapodás nem kezdheti meg a működését legálisan az Európai Unióban, amíg az ezzel kapcsolatos jogi, szabályozási és felügyeleti kihívásokat és kockázatokat nem sikerül kielégítően azonosítani és kezelni.”

Saját kriptopénz letétkezelő szolgáltatást fejleszt a holland ING Bank

Az amszterdami székhelyű ING bank, mely a világ egyik legnagyobb bankja (1,1 billió dollárnyi eszközállománnyal és 38 millió ügyféllel rendelkezik), ügyfelei kritopénzeinek biztonságos tárolására szolgáló letétkezelő platform kialakításán dolgozik. A Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában a bank azt közölte, hogy „egyre növekvő lehetőséget lát a digitális eszközökben, mind a valós eszközfedezetű, mind a digitális értékpapír tokeneket illetően”. Az ING célja, hogy az ügyfelei számára lehetővé tegye az egyre erőteljesebben fejlődő szektorhoz való egyszerű hozzáférést. A Reuters felhívja a figyelmet arra, hogy „számos nagy pénzügyi vállalat próbálja az olyan hagyományos eszközöket, mint a kötvények és részvények, tokenizált eszközökké alakítani a blokkláncot használva.” A letétkezelő projekt a bank több különböző blokklánccal kapcsolatos kezdeményezésének egyike. Az ING már számos ilyen projektben résztvett, és van egy olyan csapata, amely kifejezetten a blokklánccal foglalkozik. 2019 áprilisában az ING bejelentette, hogy teszteli legújabb kriptográfiai blokklánc fejlesztését, a Bulletproofs-ot, amely egy olyan technika, amely lehetővé teszi egyes információk megosztását bizonyos más, kapcsolódó információk titokban tartása mellett. A kriptopénzek kapcsán a Bulletproofs technikát jellemzően a tranzakció összegének elrejtésére használják.

Továbbra is a kriptopénzek az évtized legjobban teljesítő eszközei

A medvepiac ellenére a kriptopénzek számítanak az évtized egyik legjobban teljesítő eszközének több, a napokban nyilvánosságra került elemzés adatai szerint is. Az egyik információ Ryan Alfredtől, a Digital Assets Data kriptopénzekkel kapcsolatos szoftvereket fejlesztő és adatokat elemző cég elnökétől és társalapítójától származik, aki kijelentette, hogy a kriptopénzek éves teljesítménye magasan az amerikai részvény-, áru- és kötvénypiacok 2019. évi hozamai fölé emelkedett. „Visszatekintve a 10 legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptopénz (az ún. “Bitwise 10”) teljesítményére, és más nagy eszközosztályokhoz viszonyítva azokat, egyértelműen kirajzolódik a speciális mintázatuk” - jelentette ki Alfred. Ezek a kriptopénzek megelőzték az amerikai részvényeket, az aranyat és az olajat is. 2019 év elején még nem ez volt a helyzet, februárban a 10 vezető kriptopénz teljesítménye még jóval alulmaradt a hagyományos eszközök teljesítményénél. A kriptopénzek sikere az olyan fő jellemvonásaiknak köszönhető, mint a magas volatilitás és likviditás, amely lehetővé teszi a befektetők számára a digitális és fiat valuták közötti gyors váltásokat.

Szintén a kriptopénzek kiváló teljesítményére utalt Carl Quintanilla, a CNBC hírcsatorna egyik bemondója, aki Twitter üzenetében tette közzé azon értesülését, mely szerint a Bank of American Merrill Lynch (BAML) az évtized legjobban teljesítő eszközeként hivatkozik a Bitcoinra. Az elemzők becslései szerint aki 2010-ben 1 dollárt fektetett a Bitcoinba, annak az egykori 1 dolláros befektetése mostanra több, mint 90.000 dollárt ér. Összehasonlításképpen: aki ugyanakkor, tehát 2010-ben ugyanannyit, tehát 1 dollárt fektetett amerikai részvényekbe, annak a befektetése ma 3,46 dollárt ér. Kijelenthetjük tehát, hogy még egy hosszú medvepiac után is sikeres évtizedet zárt a Bitcoin.

A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság globális kripto standardot szeretne

A bankok felügyeleti gyakorlatának nemzetközi szintű közelítésén dolgozó Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság (Basel Committee on Banking Supervision, BCBS) közzétett egy konzultációs dokumentumot „A kriptoeszközök prudens kezelésének megtervezése” címmel. A bizottság 2020. március 13-ig várja minden érintett véleményét, beleértve a tudomány képviselőit, a bankokat, a központi bankokat, a pénzügyminisztériumokat, a piaci szereplőket, a felügyelő hatóságokat, a technológiai cégeket, és a közvéleményt. A BCBS elismerte, hogy bár a kriptopiac mérete a globális pénzügyi rendszerhez viszonyítottan még kicsi, azt a nagyságrendet már elérte, hogy a központi bankok a működését figyelemmel akarják kísérni. A kriptopiac hirtelen növekedése ugyanis komoly kockázatokat jelenthet a központi bankok számára az egész világon. A vitairat nem foglalkozik a jegybankok által kibocsátani kívánt digitális valutákkal. A BCBS egy ajánlásokból álló listával készült azon bankok számára, amelyeket közvetlenül vagy közvetve veszélyeztethetnek a kriptoeszközök. A dokumentum tartalmaz egy kérdéslistát, amelyre a társadalmi konzultáció keretében válaszokat várnak, köztük például arra a kérdésre, hogy „Ön szerint milyen előnyökkel járnak a kriptoeszközök a bankrendszer számára, valamint, általánosabban véve a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozóan?”

A legnagyobb orosz darknet piac 146 millió dollárt akar ICO útján összegyűjteni

Oroszország legnagyobb darknet piaca, a Hydra bejelentette, hogy 146 millió dollárt szeretne összegyűjteni egy token eladás útján a nemzetközi terjeszkedés finanszírozása céljára. Az ICO (Initial Coin Offering, a közösségi finanszírozásnak az a fajtája, ahol a finanszírozásért cserébe az úgynevezett „token”-eket adnak) indítását december 16-ra tervezik. A Coindesk rovatvezetője, Anna Baydakova szerint a Hydra befektetői közleményéhez csak egy a Torhoz hasonló, speciális, anonimizált böngésző útján lehet hozzáférni. 147.000 token kibocsátására kerül sor a Hydra ICO során a nagyközönség számára, és minden token ára 100 dollárnyi Bitcoin lesz. Azok a befektetők, akik 100 tokent megvesznek, 0.00333333% részesedéshez jutnak a Hydra profitjából és havonta 500 dollár értékű Bitcoint kapnak osztalékként. A Hydra piaca már 2015 óta létezik és 2,5 millió aktív felhasználója van, akik naponta 100.000 tranzakciót bonyolítanak le. Ezen a piacon mindenféle illegális termékhez és szolgáltatáshoz is hozzá lehet jutni, például drogokhoz, hamis útlevelekhez, vagy hekker-szolgáltatásokhoz. A vásárlók és az eladók sosem találkoznak személyesen, a tiltott árukat titokban nyilvános helyeken hagyják, ahol a vevő felveheti azokat. Sokak szerint a tokeneladás nagy eséllyel egy exit scam, emiatt érdemes távolmaradni tőle.

Heti tweet

A WHAM együttes Last Christmas nevű híres számának átirata

Heti mém

Adj Bitcoint! A jelen/az ajándék, aminek jövője van!

(Az eredeti szövegben egy csak angolul értelmezhető szójáték van, ugyanis az angolban a present szó egyszerre jelent jelen időt és ajándékot is.

A kvíz megfejtése

Mi az a mondat, amit Satoshi Nakamoto beágyazott a Bitcoin Genezis Blokkjába?

A helyes válasz: C.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

facebook twitter instagram website
MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe