Beste lezer, in deze nieuwsbrief vindt u onze updates & aankondigingen. view_in_browser
facebook instagram linkedin
Nieuwe tentoonstellingen
Vanaf 5 september in Museum Sophiahof
Depokkers. Een koloniaal verhaal ontrafeld.

In 1714 liet Cornelis Chastelein zijn landgoed Depok op West-Java na aan 150 tot slaaf gemaakten. Zij kregen naast hun vrijheid ook een deel van zijn kapitaal en goederen om daarmee een landbouwkolonie te vormen. Tot op de dag van vandaag hebben nazaten van deze ‘Depokkers’ nog contact met elkaar.


De tentoonstelling met persoonlijke verhalen laat zien hoe mensen met een slavernijverleden in het toenmalig Nederlands-Indië hun plek veroveren binnen de koloniale samenleving en hoe de huidige generaties denken over hun verleden. Een verhaal over worsteling en triomf, maar ook over superioriteit, uitsluiting en racisme.

Heritage in Transition

Fotograaf Isabelle Boon laat de bezoekers kennismaken met de wijze waarop huidige inwoners van Jakarta en Semarang met de oude architectuur in Indonesië omgaan. Niet het koloniaal erfgoed staat centraal, maar de bewoners, bouwvakkers, kinderen, verkopers. Kortom: de nieuwe gebruikers.

De tentoonstelling geeft een beeld van hoe Indonesië haar eigen toekomst vormgeeft en de restanten van Nederlandse aanwezigheid in stijl en steen verweeft met haar eigen visie op vooruitgang.

Reserveer direct uw museumbezoek
Column Alexander Scholtes

Is het u ook opgevallen? De gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië in het algemeen en de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 in het bijzonder lijken op de belangstelling van steeds meer Nederlanders te kunnen rekenen. Mijn bewijs daarvoor is deels anekdotisch: vrienden die dit jaar voor het eerst spontaan begonnen over de ‘bijzondere dag’ die 15 augustus is. Volksvertegenwoordigers (ook de jongere) op lokaal en nationaal niveau die de Melati dragen en dat delen op social media. De herdenking die opeens onderdeel van gesprek wordt na de training op mijn boksschool. Dat past ook bij het beeld dat de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 heeft van de betrokkenheid van jongeren van de derde en vierde generaties: ‘de belangstelling voor de eigen identiteit [neemt] toe (…). Er is een duidelijke toename van online reacties en eigen bijdragen op sociale media’, zo schrijft de stichting op haar website.

Ook denk ik aan de aandacht in de pers voor verhalen over Nederlands-Indië en Indonesië, zoals tijdens de bijzondere NOS-uitzending op 15 augustus. Presentator Winfried Baijens sprak in het programma ‘Van Jakarta naar Rotterdam’ op een naar mijn mening waardige en geïnformeerde wijze met zijn gasten over de komst van de eerste generatie Indische Nederlanders naar Nederland, en de invloed die dat had op de volgende generaties. Ik ben heel benieuwd naar de kijkcijfers.

Of ligt het misschien ook een beetje aan mijzelf, dat ik tegenwoordig Indië en Indonesië veel meer om mij heen zie. Want veel meer dan in mijn jongere jaren ben ik zelf bezig met mijn eigen ‘roots’, en zoek ik naar verhalen van mijn familie maar ook van anderen met wortels in Indië en Indonesië. Ik denk dat veel mensen dat wel zullen herkennen. 

Twee miljoen Nederlanders hebben een band met voormalig Nederlands – Indië en Indonesië, zegt men, maar het is niet makkelijk om te spreken van één Indische gemeenschap. De diversiteit is immers groot. Wat ik sterk vind aan de hedendaagse aandacht voor de gebeurtenissen in voormalig Indië tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, is dat die diversiteit ook steeds meer zichtbaar wordt gemaakt. Chinese-Indonesiërs, Indo’s, Europeanen, Molukkers, Papoea’s, Indonesiërs: allemaal hebben ze een verhaal en gelukkig horen we die verhalen ook steeds meer. Meer diversiteit zal af en toe ook meer wrijving betekenen, want er komen meer perspectieven naar de voorgrond en daarmee ook meer discussie. Zeker ook tussen generaties. Als we die discussies op een goede manier kunnen voeren, dan komt dat onze herinneringscultuur ten goede. Daar ben ik van overtuigd. En nee, het bekladden van het Indisch Monument is op geen enkele manier een bijdrage aan die discussie. 

Als afsluiting wijs ik u graag op de kleine tentoonstelling die op dit moment te zien is in het Purmerends Museum: ‘De vergeten oorlog. Indische verhalen’, een tentoonstelling die in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum werd gemaakt. Het museum vertelt over voormalig Indië na de Tweede Wereldoorlog door de ogen van vijf getuigen: mensen die direct of via hun (groot)ouders deze geschiedenis hebben meegekregen. Een deel van hen vertelde zijn of haar verhaal voor de allereerste keer. Alleen al daarom vond ik het een indrukwekkende bijdrage aan het levend houden van de geschiedenis. 

Alexander Scholtes, bestuurslid IHC

Huizen van Aankomst
Deel uw verhalen via onze website

Onlangs lanceerde wij het nieuwe platform www.huizenvanaankomst.nl. Op de online omgeving worden diverse podcasts en video’s over verhalen van aankomst gedeeld. Dit is een voorloper op het evenement op 12 december waarin wij landelijk 15 huizen openstellen.

Beluister de podcast via Spotify of online.

Heeft u zelf een verhaal van aankomst? Of misschien van uw familie? Deel het via de website. 

Deel uw verhaal
Volg LIVE de opening
van de tentoonstellingen via onze kanalen!
Indisch Herinneringscentrum
5:00 AM - Sep 3, 2020
Facebook
OPENING TENTOONSTELLINGEN | Live te volgen!

Op vrijdag 4 september openen wij de nieuwe tijdelijke tentoonstellingen in Museum Sophiahof!

Vanwege de corona maatregelen kunnen er uiteraard minder gasten aanwezig zijn dan wij hadden gehoopt. Niet getreurd! Op vrijdag 4 september vanaf 15:30 uur kunt u live meekijken naar de opening via onze Facebookpagina, YouTube en website!

Voor meer informatie & het programma, bekijk onze website: https://www.indischherinneringscentrum.nl/actueel/agenda/opening-tijdelijke-tentoonstellingen
Like Comment Share
Kijk op YouTube
Kijk op Facebook
Indisch Herinneringscentrum

Sophiahlaan 10, Den Haag
Netherlands

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of iets bij ons hebt besteld.

Afmelden
MailerLite