View in browser
Eνημερωτικό Δελτίο
Απρίλιος 2020
#MenoumeSpiti
Εξυπηρέτηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων την περίοδο ισχύος μέτρων για τον Κορωνοϊό Covid-19

Για την ασφάλεια όλων μας και τον περιορισμό της εξάπλωσης του Κορωνoϊού (Covid -19), στην Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Η εξυπηρέτηση πραγματοποιείται χωρίς τη φυσική σας παρουσία.

Υποβάλλετε αίτηση για έκδοση της Κάρτας ηλεκτρονικά και οι κάρτες θα σας αποστέλλονται άμεσα από το γραφείο της Αθήνας στις δηλωθείσες διευθύνσεις.

Επικοινωνείτε καθημερινά με τα στελέχη της ομάδας της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων στα τηλέφωνα:

Αθήνα: 2131314411, 2131314414, 2131314433

Θεσσαλονίκη: 2310 257130

Στέλνετε email στο europeanyouthcard@inedivim.gr για ενημέρωση και επίλυση τυχόν προβλημάτων που αντιμετωπίζετε.

Είμαστε υπεύθυνοι για εμάς και τους αγαπημένους μας
#ΜένουμεΣπίτι!

Εκπαιδευτικό παιχνίδι «Immune Responses»

Ανακάλυψε πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα μέσα από ένα παιχνίδι!

Καθημερινά το σώμα μας εκτίθεται σε διαφορετικούς κινδύνους, όπως μικρόβια, βακτήρια και ιούς. Το σώμα μας μπορεί να προστατευτεί από όλους αυτούς τους εχθρούς αλλά και να αντεπιτεθεί και να τους νικήσει. Ο σχεδιασμός του παιχνιδιού Immune Responses βασίστηκε σε βραβευμένες με Νόμπελ ανακαλύψεις στον τομέα της φυσιολογίας και της ιατρικής από το 1901 ως το 2010. Τα επιστημονικά αυτά επιτεύγματα αποκάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στις διαφορετικές μικροσκοπικές απειλές, αλλά και πώς μπορεί να δυσλειτουργήσει στρέφοντας τις δυνάμεις του εναντίον μας.

https://educationalgames.nobelprize.org/educational/medicine/immuneresponses/game/index.html

Πληροφόρηση για τον κορονοϊό από τον ΠΟΥ μέσω WhatsApp

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εγκαινίασε ένα chatbot στην εφαρμογή WhatsApp, με σκοπό την παροχή πληροφοριών για τον κορωνοϊό. Για να ενεργοποιήσουν τη συνομιλία, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν στο +41 79 475 22 09 τη λέξη «Hi». Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν πρόσβαση σε έγκυρη και επίσημη πληροφόρηση.

«Meet the Future»: Βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από τη δράση του 60ού ΦΚΘ

Μιας και μένουμε σπίτι, ας δούμε κινηματογράφο!

Για τις επόμενες μέρες, στο κανάλι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο youtube, μπορούμε να παρακολουθήσουμε εντελώς δωρεάν μικρού μήκους ταινίες που υπογράφουν οι σκηνοθέτες οι οποίοι συμμετείχαν στην ενότητα Meet the Future του 60ού Φεστιβάλ, τον Νοέμβριο του 2019. Πρόκειται για σκηνοθέτες που έχουν επιλεγεί τα τελευταία πέντε χρόνια στα προγράμματα των 13 μεγαλύτερων κινηματογραφικών φεστιβάλ του κόσμου (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Μπουσάν) ή έχουν κερδίσει υποψηφιότητα για τα Βραβεία Όσκαρ και δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους. Επιλογή από τη φιλμογραφία κάθε σκηνοθέτη θα είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο για τρεις ημέρες:

https://www.youtube.com/user/filmfestivalgr

«Το Σινεμά στο Σπίτι σας»: Online ταινίες της ΕΡΤ

Για όλο αυτό το διάστημα που χρειάζεται να μένουμε σπίτι, η ΕΡΤ μας προσφέρει δωρεάν κινηματογραφικές ταινίες στο διαδικτυακό της κανάλι, επιλεγμένες από τη μεγάλη ταινιοθήκη της. Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να επιλέξετε την ταινία που θέλετε να δείτε και να μετατρέψετε το σπίτι σας σε κινηματογράφο!

https://webtv.ert.gr/shows/to-sinema-sto-spiti-sas/

Εικονική περιήγηση στο Μουσείο του Λούβρου

Τι θα λέγατε, όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, εμείς να ταξιδεύουμε εικονικά και να εξερευνούμε τα διάσημα μουσεία του κόσμου; Αυτή τη φορά πάμε στο Παρίσι, στο Μουσείο του Λούβρου! Στον σύνδεσμο που ακολουθεί σας δίνεται η δυνατότητα να περιηγηθείτε στους χώρους του μουσείου. Πατήστε «Launch Virtual Tour» και ανακαλύψτε τα σπουδαιότερα έργα τέχνης, από πίνακες του Delacroix και του Rembrandt μέχρι τις συλλογές των αιγυπτιακών αρχαιολογικών ευρημάτων και την περίφημη Galerie d' Apollon.

https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

Διαγωνισμοί - Βραβεία

Νεανικός λογοτεχνικός διαγωνισμός «A sea of Words 2020»

Για μία ακόμη χρονιά το ΙΕΜed και το Ίδρυμα Anna Lindh διοργανώνουν τον νεανικό λογοτεχνικό διαγωνισμό «A sea of Words 2020». Η φετινή έκδοση έχει στόχο να προβάλει τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι νέοι, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξηγήσουν τις δικές τους εμπειρίες και συναισθήματα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο και την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα διηγήματά τους (έως 2500 λέξεις) στα αγγλικά, γαλλικά, αραβικά ή σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες των χωρών του EuroMed.
Υποβολή αιτήσεων έως 17 Μαΐου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες:

https://seaofwords.iemed.org/2020

Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα (MOOCs) σε ξένες γλώσσες

Τα μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα (massive open online courses – MOOCs) είναι διαδικτυακά μαθήματα τα οποία είναι δωρεάν και διαθέσιμα σε όλους. Τα μαθήματα παραδίδονται συνήθως μέσω βιντεοσκοπημένων ομιλιών ή/και παρουσιάσεων, ενώ ενίοτε συνοδεύονται από διαδραστικές πλατφόρμες για την επικοινωνία μεταξύ σπουδαστών και διδασκόντων. Οι γνωστότερες πλατφόρμες μαζικών ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων διεθνώς είναι η edX (www.edx.org) και η Coursera (www.coursera.org). Στη διεύθυνση www.openculture.com/freeonlinecourses μπορείτε να βρείτε μια λίστα από δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα που προσφέρουν κορυφαία πανεπιστήμια, με ποικίλη θεματολογία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα δεν οδηγούν στη χορήγηση κάποιου πιστοποιητικού, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε πιστοποιητικό, η γνώση είναι πάντα δύναμη!

Μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα (MOOCs) στα ελληνικά

Μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών προσφέρονται και από τα ελληνικά πανεπιστήμια, μέσω της Εθνικής Πύλης Αναζήτησης Ανοικτών Μαθημάτων (opencourses.gr), καθώς και μέσω του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis (mathesis.cup.gr) των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Μια ακόμη καινοτόμα πλατφόρμα που φιλοξενεί διαδικτυακά σεμινάρια, η επιτυχής παρακολούθηση των οποίων οδηγεί στη λήψη πιστοποιητικού από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Ελληνικών Πανεπιστημίων, είναι η Coursity (coursity.gr). Τα διαδικτυακά σεμινάρια καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών πεδίων και γνωστικών αντικειμένων. Δεν έχετε παρά να ανακαλύψετε αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο!

Συμμετοχή στα κοινά

Διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νέα στρατηγική του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά διαβούλευση με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων προκειμένου να επικαιροποιήσει τη στρατηγική της για την εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η διαβούλευση θα είναι ανοικτή έως 28 Απριλίου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/...

Κάλεσμα για νεανικές οργανώσεις

Το Τμήμα Νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί τις οργανώσεις νεολαίας να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για δράσεις που μπορούν να οργανωθούν σε συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Νεολαίας. Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2021 και μπορούν να είναι σεμινάρια σχετικά με κάποιο θέμα ή οποιαδήποτε άλλη καινοτόμα δράση.
Υποβολή αιτήσεων έως 15 Απριλίου 2020.
Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων:

https://mcusercontent.com/...

Κριτήρια:

https://mcusercontent.com/...

Αίτηση:

https://youthforum.us10.list-manage.com/...

Υποτροφίες

Πρόγραμμα κρατικών υποτροφιών Κίνας για ξένους φοιτητές

Η κινεζική κυβέρνηση προσφέρει σε ξένους φοιτητές υποτροφίες για προγράμματα προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, σε πλήθος πανεπιστημίων της χώρας, και σε μια ευρεία ποικιλία επιστημονικών αντικειμένων.
Υποβολή αιτήσεων έως 15 Απριλίου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.campuschina.org/scholarships/...

Πρόγραμμα υποτροφιών εσθονικού Ιδρύματος Archimedes

Το εσθονικό Ίδρυμα Archimedes προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές, ερευνητές και διδακτικό προσωπικό ξένων Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με εσθονικά πανεπιστήμια.
Υποβολή αιτήσεων έως 1 Μαΐου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες:

http://haridus.archimedes.ee/en/scholarships-researchers

Επιβράβευση νεοεισαχθέντων φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια

Ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί για 12η συνεχή χρονιά, επιβραβεύει τους νεοεισαχθέντες φοιτητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εντός ελληνικής επικράτειας. Η επιβράβευση αφορά αποκλειστικά και μόνο αποφοίτους Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων του 2019, που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω της διαδικασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων ή μέσω ειδικών κατηγοριών, και απευθύνεται σε μόνιμους κατοίκους των περιοχών Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας, Μάνδρας, Μεγάρων, Ν. Περάμου, Δήμων Koρδελιού-Ευόσμου και Δέλτα. Στόχο του Ομίλου αποτελεί η επιβράβευση της αριστείας με αξιοκρατικά κριτήρια, και συγκεκριμένα βάσει του αριθμού μορίων εισαγωγής των φοιτητών. Προϋπόθεση συμμετοχής για τα Γενικά Λύκεια είναι η συγκέντρωση τουλάχιστον 16.000 μορίων και για τα Επαγγελματικά Λύκεια τα 13.000 μόρια.
Υποβολή αιτήσεων έως 30 Απριλίου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.helpe.gr/userfiles/...

Διεύθυνση Νέας Γενιάς - Τμήμα Β' Παρακολούθησης Περιφερειακών Δράσεων

Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Α΄ Προβλήτα
Κτίριο Γραφείων ΔΑΛ, Παλιό Λιμεναρχείο
Θεσσαλονίκη 54012

Τοποθεσία

location
2310 257130
neagenia.thess[at]minedu.gov.gr

Λάβατε αυτό το newsletter κατόπιν δικής σας αίτησης και εγγραφής στη λίστα μας.
Αν δεν επιθυμείτε την παραλαβή του, επιλέξτε τον ακόλουθο σύνδεσμο:

Διαγραφή