Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro. 

Vrijdag 6 en donderdag 12 april: Een integer sociaal drama over het schuldgevoel van een piepjonge huisarts in een Belgische volkswijk

​Regie: Jean-Pierre en Luc Dardenne

Jenny is een piepjonge, bevlogen, huisarts in een Belgische volkswijk. Als er na  een veel te lange werkdag wordt aangebeld, doet ze niet open. De volgende dag blijkt dat het meisje dat aanbelde, op straat is overleden. Een zwart meisje, zonder papieren.  Niemand verwijt Jenny iets. Behalve zijzelf. Geplaagd door schuldgevoel gaat Jenny op onderzoek uit. Ze rust niet eerder dan dat het meisje een naam op haar graf kan krijgen. Een loffelijk streven, maar ook een hachelijke onderneming.  "La fille inconnue"  betekent: het onbekende meisje. Qua genre lijkt de film op een "who-dunnit", maar het is eigenlijk meer een "who-was-she?"  Een integer, ingetogen, sociaal drama met een langzaam opbouwende spanning. Als kijker wordt je steeds nieuwsgieriger naar hoe dit afloopt.


Volkswijk
Verwacht geen huiskamerpraktijk die door een binnenhuisarchitect is vormgegeven, zoals bij ons steeds vaker het geval. Jenny werkt in een volkswijk, in een behandelkamer waarvoor patiënten eerst een trapje af moeten. Hoe oud of ziek je ook bent. Ook haar huisbezoeken laten goed zien in wat voor wijk Jenny werkt. Bewust. Ze bedankt namelijk voor een baan in een luxere werkomgeving. Jenny heeft hart voor haar patiënten. Daarom past het niet opendoen eigenlijk niet bij haar. En dan ook nog eens met de dood tot gevolg. Je ziet duidelijk hoe onverteerbaar dit voor haar is. Bij alle patiënten die ze ziet of bezoekt laat ze de foto van het meisje zien. Op zoek naar een aanknopingspunt over haar identiteit. Het tempo waarin het verhaal zich ontvouwt, maakt alles heel logisch. Je snapt waarom ze doet wat ze doet.

Stagiair
Dan is er nog de ontoegankelijke stagiair in haar praktijk, Julien. Jenny had hem net een reprimande gegeven over zijn werkhouding toen een uur na sluitingstijd het onbekende meisje aanbelde. De stagiair wilde wél open doen. Misschien wel uit irritatie over zijn eerdere werkhouding bleef Jenny in de preekstand. Geheel tegen haar eigen werkwijze in, houdt ze hem namelijk voor dat patiënten  hun grenzen moeten kennen en als het echt dringend is, ze nog wel een keer bellen. Er werd geen tweede keer gebeld.  De stagiair besluit te stoppen met zijn studie.  Ook daarover voelt Jenny zich schuldig. In een zijlijn van het verhaal probeert ze hem dan ook te redden voor de studie medicijnen.

Kennen we onze eigen samenleving?
We zien hoe Jenny ondanks alles gewoon haar werk blijft doen. We lopen als het ware mee met haar spreekuur en huisvisites. We zien ook hoe ze langzaam maar zeker steeds dieper in haar zoektocht naar de identiteit van het meisje verstrikt raakt.  Dieper dan de politie verstandig en wenselijk vindt. Jenny komt steeds dichter op de rauwe kant van de samenleving uit. De kant waar andere normen en wetten gelden. Een wereld die een nieuwe kloof in onze samenleving zichtbaar maakt. Eigenlijk denk je dat de buurt waarin Jenny werkt al die van de onderklasse is. Maar er is een milieu ontstaan dat daar zelfs nog ver vanaf staat: dat van de kansarme en papierloze migranten. Mensen als prooi voor wie maar wil. Hoeveel weten wij eigenlijk van dat deel van onze eigen samenleving? Wij zijn waarschijnlijk net zo naïef als de jonge Jenny. Daarom voelt het zo logisch om door haar ogen deze zoektocht mee te maken.

Beeldspraak?
Volgens een recensent van de VPRO  gaat het om een intelligent, persoonlijk drama dat ons als kijker de ruimte biedt om zelf antwoorden te formuleren op vragen als: moeten we huisarts Jenny zien als Europa, dat ook de deur dicht laat voor migranten?  En: Is het überhaupt terecht dat Jenny zich medeverantwoordelijk voelt voor de dood van de migrante?  Of: Hoe staan we zelf in deze veranderende samenleving?  Grote vragen en thema's, maar tot ons gebracht in een invoelbaar en toegankelijk verhaal, dat vooral registreert en daarom nergens te zwaar wordt. 

Cast: o.a. Adèle Haenel (Jenny Davin), Olivier Bonnaud (Julien), Jérémie Reinier (Bryans vader), Louka Minella (Bryan), Christelle Cornil (Bryans moeder), Ben Hamidou (inspecteur Ben Mahmoud), Laurent Caron (inspecteur Bercaro), Yves Larec (dokter Habran) 

  Je kunt reserveren door ons te mailen.

Vermeld je dan of je naar de vrijdag- of donderdag-voorstelling komt?

Filmhuis Cinecentrum31

Bezoekadres: Bickerstraat 31, 1701 ED Heerhugowaard

Mail-adres: cinecentrum31@ziggo.nl; Website: www.cinecentrum31.nl