View in browser
Färgsprakande höst och rinnande näsor

Vad är det med 2018 egentligen? Det här året slår nog alla rekord. Först får vi en rekordvarm sommar där både regn och kyla lyste med sin frånvaro. Aha, tänkte vi och såg framför oss en regnig, kall och ruggig höst som för att kompensera för att vi gått med smilbanden till öronen så länge. Men då fortsätter vädergudarna att förvåna och levererar en helt magisk höst med vackraste färgerna någonsin i kombination med solsken och milt klimat. Hoppas inte vår hypotes stämmer för då lär ju vintern bli helt överjävlig...! 

Rekord i stök har vi också kring kliniken just nu som en del av er säkert märkt. Fasaden renoveras på Odengatan och det ber vi återigen TUSEN gånger om ursäkt för. Så även om det känns märkligt att kliva in bakom ett plastskynke bland maskiner och murbruk så finns vi här som en liten oas bakom våra stängda fönster och dörrar!

Förutom väder och stök så slår i alla fall vår familj sjukdomsrekord, inte bara i antal sjukdagar utan även typer. Tänk vad många spännande sjukdomar man kan dra på sig när man har småbarn, det är som en enda lång upptäcktsresa. Så idag är det VAB i vanlig ordning så vad passar väl bättre än att försöka knåpa ihop ett nyhetsbrev medan sonen sover middag? Vi börjar närma oss slutet på anatomilektionerna och har nu nått fram till axelns muskulatur. Trevlig läsning!

Axelns muskulatur

Axelns muskulatur består av:    

  • M. Teres major
  • M. Deltoideus
  • M. Supraspinatus
  • M. Infraspinatus
  • M. Teres minor
  • M. Subscapularis

Man pratar ofta om ”rotatorkuffens muskulatur” vid problem med axeln och i den ingår M. Supraspinatus, M. Infraspinatus, M.  Teres Minor samt M. Subcapularis. Dessa muskler kallas även SITS-muskulaturen efter deras latinska namn. Alla muskler har sin huvudfunktion i axelleden (art. humeri) som utåt- respektive inåtroterare. Dessa muskler jobbar vid alla rörelser för att hålla leden på plats samt styra och koordinera rörelser. Axelleden är en väldigt plan led – detta för att en god rörlighet i alla riktningar ska kunna åstadkommas. Rotatorkuffen spelar därför en viktig stabiliserande roll och ses som axelledens aktiva ligament, som annars egentligen saknas. 

Musklernas speciella läge och arbetsbelastning gör att de lätt överbelastas statiskt eller skadas akut vid snabba rörelser i ledens ytterläge.

M. SUPRASPINATUS...

...har sitt ursprung på skulderbladets övre del och löper sedan utåt under acromion (taket på axelleden) och fäster på överarmens övre utsida på tuberculum majus. Senan är tunn och platt för att få plats under det osteofibrösa taket på acromion.

Muskeln har en mycket viktig funktion i att se till att överarmsbenet trycks mot skulderbladet när man använder axelleden. Utan denna funktion skulle det bli svårt för andra muskler runt axelleden att arbeta. M. Supraspinatus roterar även armen utåt och lyfter den åt sidan.

Muskeln jobbar alltid när du rör armen och får därför sällan vila. Den kan lätt klämmas in under acrominon (så kallad impingement) eller skadas vid upprepade rörelser över 90 grader, exempelvis när du jobbar med händerna ovanför huvudet vid fönsterputsning och målning. Muskeln degenererar tidigt och är dåligt blodförsörjd under acromion vilket kan vara ytterligare orsak till skada. Aktiva inom idrotter såsom tennis, badminton, volleyboll och olika kastidrotter drabbas ofta.

Spänd och förkortad muskel kan ge:

  • Lokal smärta över axeln och på utsidan av axeln
  • Smärta i axeln vid arbete med armbågarna i axelhöjd eller över

Muskeln kan även vara medansvarig till smärttillstånd/värk i skuldra och nacke som går ut i armen och fingrarna, så kallad ”musarm/tennisarmbåge” (värken/smärtan är punktvis lokaliserad till armbågens utsida) eller falsk epicondylit.

I det fall muskeln är utslagen/uttröttad kan en kraftlöshet infinna sig med svårigheter att lyfta armen i någon riktning.

M. INFRASPINATUS är en muskel som ligger ytligt. Den har sitt ursprung på skulderbladet och fäster på överarmens utsida nedanför M. Supraspinatus infästning. Den är framförallt en stabilisator av axelleden och koordinerar och finjusterar rörelser i leden. Dess viktigaste funktion är att rotera armen utåt i axelleden.

M. Infraspinatus arbetar, precis som M. Supraspinatus, i nästan alla rörelser i axelleden och har därför lätt för att överbelastas. Den kan bli ordentligt spänd och förkortad vid mycket sittande framför dator. Den överbelastas lätt vid styrketräning och då särskilt vid pressövningar (bänkpress exempelvis) samt drag bakom nacken. Det är därför viktigt att träna denna muskel specifikt vid problematik i axelleden.

Spänd och förkortad muskel kan ge: 

  • Värk lokalt eller över skulderbladet
  • En knivskarp smärta på framsidan av axeln
  • Smärta ner i arm, underarm och handen

    Även denna muskel kan vara inblandad vid smärttillstånd såsom musarm och tennisarmbåge.

    M. TERES MAJOR ligger delvis ytlig och går från skulderbladets trekantiga nedre del och fäster bredvid M. Latissimus Dorsi på överarmens fram- och baksida på crista tuberculi minoris humeri. Muskelns funktion är att röra armen in mot kroppen ifrån alla lägen framför eller bredvid kroppen samt att inåtrotera armen.

    Muskeln kan förkortas vid långvarigt statiskt arbete men begränsar sällan rörelser under axelhöjd. Däremot kan muskeln begränsa rörelser ovanför huvudet väldigt mycket, exempelvis vid olika idrotter som längdskidåkning, gymnastik, klättring och golf.

    Spänd och förkortad muskel kan ge:

    • Värk och smärta ut i armen
    • Domningar ut i arm och fingrar
    • Kraftlöshet vid arbete ovanför huvudet

    M. TERES MINOR har sitt ursprung från skulderbladets yttre del (margo lateralis scapulae) och går uppåt, utåt till sitt fäste på överarmen (tuberculum majus) nedanför M. Infraspinatus fäste. Muskeln löper nedanför och bakom axelledens rörelsecentrum. Fibrernas riktning är densamma som för M. Teres Major vilket gör att den har samma funktion i axelleden men med mindre kraft.

    Spänd och förkortad muskel kan ge smärta på framsidan av axeln och ut i överarmen.

      M. SUBSCAPULARIS sitter, till skillnad mot de andra musklerna, på framsidan av skulderbladet och täcker hela dess yta. Musklens ursprung är fossa subscapularis och den fäster på övergången mellan tuberculum minus och crista tuberculi minoris på överarmens insida/framsida. 

      Muskelns fiberriktning är helt horisontell och löper framför, över och under axelledens rörelsecentrum. Den skiljer sig från de andra musklerna i rotatorkuffen både genom sitt läge och sin funktion. Det är den enda i gruppen som har sin huvudfunktion att inåtrotera i axelleden, där den också är en av de starkaste musklerna.

      Muskelns läge kan göra den lite svår att palpera och behandla. En förkortning av muskeln är vanligt vid mycket statiskt arbete framför kroppen samt vid vissa idrotter såsom exempelvis volleyboll och tennis. När muskeln är förkortad får man en inskränkt utåtrotation av axelleden vilket i sin tur kan leda till en förkortning av andra inåtroterande muskler såsom exempelvis M. Pectoralis Major och M. Latissimus Dorsi.

      Spänd och förkortad muskel kan ge smärta på baksidan/utsidan av axeln, ut i armen och runt handleden.

      M. DELTOIDEUS är den muskeln som man kallar för den egentliga axelmuskeln.  Den ligger ytligt, täcker hela axelleden och går på fram-, bak- och utsidan av ledens rörelsecentrum. Den urspringer från skuldergördeln, skulderbladet och nyckelbenet och fäster sedan på utsidan av överarmens mitt på tuberositas deltoidea.

      På grund av detta har den ingen möjlighet att vare sig höja eller sänka skuldra utan påverkar bara axelleden. Muskeln delas in i tre delar, främre (pars anterior), mellersta (pars medialis) och bakre (pars posterior).

      Muskeln är sin egen antagonist vid princip alla rörelser vilket gör att en del av muskelns övergripande funktion är att koordinera rörelserna i axelleden. Den blir sällan så kort att den ger några större rörelseinskränkningar i axelleden men det är ganska vanligt med smärta i muskeln då den ofta bildar triggerpunkter. Smärtan sitter då lokalt i muskelns olika delar.

      Nyheter på kliniken

      GRATTIS EMMA!

      Emma väntar sitt andra barn med beräknat nedsläpp den 8 april. Grattis och lycka till säger vi (och hoppas hon orkar jobba lite till i alla fall!)!

      HELENA SEMESTER

      Nu är det Helenas tur att ha lite välförtjänt semester. Hon är ledig v. 44 så då får ni nöja er med Lindas och Emmas händer.

      Naprapatbussen

      NYTT SKANSKAPROJEKT

      Förra veckan startade vi upp ett nytt Skanskaprojekt i Fornbacken, Södertälje. Linda kommer vara där ojämna måndagsförmiddagar hädanefter. Tack för förtroendet!   

      NOTHING IS IMPOSSIBLE. THE WORD ITSELF SAYS I´M POSSIBLE!

      - Audrey Hepburn, amerikans skådespelare (1929-1993) -


      Tänk positivt och njut av den friska luften!

      Kramar från
      Anette, Emma, Helena och Linda

      facebook twitter instagram
      Naprapatbussen Sverige AB

      Odengatan 8, 114 24 Stockholm, Stockholm
      Sweden

      You received this email because you signed up on our website or made a purchase from us.

      Unsubscribe