BommelDingen bekijk webversie
BommelDingen

door Klaas Driebergen

Tom Poes en de koelkasten

In verband met een verhuizing deze keer maar een héél klein ‘BommelDingetje’. Ik wil hierin vooral een heel curieus Tom Poes-verhaaltje laten zien, dat ik nog niet kende… En een verzoek om hulp doen bij het achterhalen van de bron ervan.

Van collega-Bommelliefhebber Bert Meppelink kreeg ik een kopie/scan van de volgende Tom Poes-aflevering toegestuurd. Het is getiteld ‘Tom Poes en de koelkasten’:

(Klik hier om er een grotere versie van te zien.)

Bert vertelde dat hij het ergens van internet gedownload moet hebben, maar hij kan niet meer achterhalen waar. In de bestandsnaam had hij genoteerd dat het uit de Volkskrant komt van 8 september 1962. Maar… als je in Delpher de Volkskrant van die datum bekijkt, staat deze aflevering daar helemaal niet in!

Het lopende Tom Poes-verhaal is op dat moment ‘Tom Poes en de tijwisselaar’. Terecht wijst commissaris Bulle Bas er dan ook op dat heer Bommel dáár thuishoort.

Het gekke is dat nog steeds, of opnieuw, de lemmingplaag aan de gang is die Rommeldam een kleine twee jaar eerder teisterde, tijdens ‘Tom Poes en het Lemland’.

Van het verhaal ‘Tom Poes en de koelkasten’ had ik nog nooit gehoord. In de Bommelkatalogus
van Hans Matla komt hij ook niet voor. De vraag is: wat is dit voor merkwaardige aflevering, en wanneer en in welk blad is hij gepubliceerd?

Het lettertype van de verhaaltitel ‘Tom Poes en de koelkasten’ is wel hetzelfde als het lettertype dat de Volkskrant voor de verhaaltitels gebruikte. Het kan zijn dat deze aflevering in een speciale bijlage van de Volkskrant stond. Maar het kan ook zijn dat hij verscheen in een andere krant of tijdschrift, dat het lettertype van de Volkskrant gebruikte om de strip zoveel mogelijk op een authentieke Tom Poes-strip te laten lijken.

Voor het maken van dit verhaaltje is gebruikgemaakt van bestaande plaatjes uit drie verschillende afleveringen van ‘Tom Poes en het Lemland’ (uit strook 4205, 4207 en 4208). De tekst is wel geheel nieuw, maar vind ik dusdanig vertrouwd in de oren klinken dat hij goed van Marten Toonder zelf zou kunnen zijn.

Ik ben heel benieuwd naar de context van het stripje. Is het geplaatst bij een reclame voor koelkasten? Of van een spaaractie voor huishoudelijke producten?

Duidelijk is de verwijzing naar de jaren zestig, waarin consumenten massaal allerlei moderne huishoudelijke apparaten gingen aanschaffen zoals koelkasten, mixers en elektrische naaimachines.

Kortom: wie weet er meer van dit interessante stripje af? Laat het weten!

Ik ben heel benieuwd of ik er een volgende keer meer over vertellen…

*

Morgen: Toondermiddag in Amsterdam

Morgen is het zover: de ‘Toondermiddag’ van Scheltema’s Stripdagen. Met twee lezingen:

  • van mijzelf over de betekenis van Ierland in het leven en werk van Marten Toonder;
  • van Rob Barnhoorn over de betekenis van Toonders verhalen voor onze huidige tijd.

Natuurlijk zijn er ook veel mooie Toonderboeken te koop.

We beginnen 15:00 uur, toegang gratis. Welkom!

(Lees hier meer)

Klaas Driebergen

website

Dit bericht is verzonden naar .
Je ontvangt deze e-mail omdat je je voor ‘BommelDingen’ hebt ingeschreven.

Reacties vind ik altijd leuk! Dat kan simpelweg door deze e-mail te beantwoorden.

Stuur deze e-mail gerust door aan mogelijke andere geïnteresseerden. Zij kunnen zich eventueel aanmelden via deze link.

Eerdere afleveringen gemist? Je kunt ze hier nalezen.

Afmelden kan hier.
MailerLite