BommelDingen bekijk webversie
BommelDingen

door Klaas Driebergen

Bommel gespot aan de Costa Brava

Het is hartje zomer, en daarom deze keer een toepasselijke ansichtkaart die ik tegenkwam in het Toonderarchief.

De afbeelding toont de bar Mar y Sol aan ‘La Costa Brava – España’, aldus de achterkant. Weliswaar in betere – want drukkere – tijden dan heden ten dage.

En warempel, wie zit daar prominent in het midden, zichtbaar te genieten van een gebakje en een goed gesprek? Is dat heer Bommel…?

Het moet hem haast wel zijn, met die ruitjes en die pijp, maar nooit eerder zag ik hem in T-shirt, spijkerbroek en cowboylaarzen.

Merk op dat ook de andere optredende personages dieren zijn. Ook in een aantal anderen herken ik bekende strip- en cartoonfiguren: een van heer Bommels tafelgenoten lijkt op Donald Duck, en ik zie in het gewoel in elk geval de Pink Panther, Kermit de kikker en Minnie Mouse.

De ansichtkaart is blijkens de achterkant uitgegeven in Barcelona in 1985. De tekening is uiteraard niet van Marten Toonder maar van John Lodi, een naam die mij tot een half uurtje geleden niets zei. Na wat moeizaam gegoogel begrijp ik dat dit een artiestennaam was van Johnny Lodewijks (1944-2018), die eerder ook als drummer door het leven ging (hij speelde in CCC Inc. en in The Rumbones, waar hij de reggae introduceerde bij mede-bandleden Ernst Jansz en Henny Vrienten, die dat weer meenamen naar Doe Maar). Hij woonde op Ibiza, en zijn tekeningen spelen zich vaker af in mediterrane decors. Meestal zijn ze net als deze nogal druk bevolkt. Wat dat betreft doet zijn werk me enigszins aan Jan van Haasteren denken; ook van Lodi’s illustraties zijn puzzels uitgebracht.

Hoe de ansichtkaart precies in Toonders nalatenschap is beland, weet ik niet. Hij is onbeschreven, en er zit geen verdere toelichting bij. Wellicht ontving Toonder hem van iemand die Bommel herkende, of van de kunstenaar zelf. Ik vermoed dat Toonder er wel om heeft kunnen lachen.

In elk geval is heer Bommel er hier ‘even helemaal uit’.

*

Zelf neem ik ook even een paar weekjes vrij, in elk geval van BommelDingen.

Afgelopen week hebben Hugo Klooster en ik de Bommel literatuurgids voltooid. Het was nog even heel hard werken om alle details in orde te krijgen. Gisteren heb ik mijn akkoord gegeven voor de laatste drukproef, en het boek wordt nu dus gedrukt!

Een mooi moment om even achterover te leunen. Eind augustus hoor je weer van me.

Klaas Driebergen

website

Dit bericht is verzonden naar .
Je ontvangt deze e-mail omdat je je voor ‘BommelDingen’ hebt ingeschreven.

Reacties vind ik altijd leuk! Dat kan simpelweg door deze e-mail te beantwoorden.

Stuur deze e-mail gerust door aan mogelijke andere geïnteresseerden. Zij kunnen zich eventueel aanmelden via deze link.

Eerdere afleveringen gemist? Je kunt ze hier nalezen.

Afmelden kan hier.
MailerLite