Amíg a tranzakciók közvetlenül a felhasználók között jönnek létre (peer-to-peer módon), addig a hatóságok nem tudják teljesen blokkolni a kriptovalutákat.
www.mrcoin.eu

MrCoin

A kripto-világ heti hírei

Ahhoz, hogy a kripto-világban hinni tudj, a matematikában és a szoftverkódokban kell hinned.  ~Anthony Pompliano

A piac alakulása

BTC: €5,464.46 | -14.18% az előző héthez képest

ETH: €167.49  | -33.14% az előző héthez képest

BCH: €405.66 | -26.68% az előző héthez képest

LTC: €46.65 | -21.87% az előző héthez képest

A múlt héten a kriptopiac erőteljes süllyedő tendenciát mutatott, az értéke 170 milliárd euróra csökkent, és az összes kriptovaluta árfolyama az elmúlt 10 hónap legalacsonyabb szintjére esett vissza. A Bitcoin 14%-kal ér kevesebbet, jelenleg 5464,46 eurón áll, de az Ether értéke is drasztikusan, 33%-kal csökkent, egy Ether jelenleg 167,49 eurót ér. Az Ether árfolyam-zuhanásának oka az, hogy az ICO projektek sorra szabadulnak meg az Ether-tartalékaiktól és fiat pénzre váltják a kriptovalutát, elkerülve így az újabb nagyobb árzuhanással járó veszteséget. A kereskedők szerint az Ether árfolyama akár 130 euró alá is csökkenhet a következő hónapokban, mivel még mindig nagy a bizonytalanság az Ethereum októberre várható hard forkjával kapcsolatban, és az ICO-k is rendelkeznek még eladható Ether tartalékokkal. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság egyik alelnöke kijelentése szerint "A piac jelenlegi zűrzavaros állapota ellenére a kriptopiac folyamatosan növekszik. Már látjuk, hogy a kriptoeszközöknek igenis van helyük itt". Az Európai Bizottság a kriptovaluták hatósági értékelését tervezi, azért hogy szilárd alapot biztosítsanak a kripto-világ számára és a felügyelhessék a fejlődését.

Heti kvíz

Egy tárca hány címet tartalmazhat?

  1. 10
  2. Nagyon sok
  3. 1000

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei

Reddit

Iránban a Bitcoin helyi árfolyama elérte a 21 000 eurót

A múlt héten az EXIR nevű iráni kriptotőzsdén a Bitcoinnal rövid ideig 1020 000 000 IRR (iráni rial) árfolyamon kereskedtek. Ez az összeg 21 000 eurónak felel meg, ami a Bitcoin jelenlegi világpiaci árának több mint négyszerese. A Bitcoin árfolyama azután kezdett szárnyalni, hogy az iráni kormány önálló iparágként ismerte el és törvényessé tette a kriptovaluta-bányászatot. A Trump vezette amerikai kormány bejelentette az Irán elleni szankciók megújítását, melynek következtében a kereskedelmi partnerek leállították tevékenységüket, és így az ország exportjának jelentős részét biztosító nyersolaj termelése visszaesett. A gazdasági nyomás kikerülésére Irán nemzeti kriptovaluta bevezetését tervezi.  

Telegram

Az ETHstonia digitális személyi igazolvánnyal már Ethereum tranzakciókat is aláírhatunk

Észtország elsőként vezette be az e-Residency virtuális állampolgársági programot és ezzel bárki - a világ bármely pontján - igényelhet digitális személyi igazolványt. A múlt heti ETHBerlin workshopon bemutatták az ETHstonia Identity névre keresztelt projektet. (Ezen a linken megtalálható az ETHBerlinen bemutatott összes Ethereum projekt.) Ez a digitális személyi igazolvány beépített privát kulcsot tartalmaz, amely hivatalos iratok, sőt, akár Ethereum tranzakciók aláírására is használható. Vagyis egy kormány által kiállított személyi igazolvánnyal indíthatunk tranzakciókat a blokkláncon. Az Ethereum tárca a személyi igazolványhoz kapcsolódik, ezért ha ez elveszik, az Észt Nagykövetségtől kell másikat igényelni, a tárca pedig automatikusan elfogadja az új igazolványt.

Reddit

Az IBM új, határokon átnyúló fizetési rendszert vezet be

Az IBM bemutatta a „Blockchain World Wire” rendszert, amellyel a pénzügyi intézmények másodpercek alatt intézhetik a határokon átnyúló fizetéseiket. A Stellar blokkláncán működő World Wire rendszer lényege, hogy az egymással kapcsolatba lépni kívánó pénzügyi intézmények úgy tudnak egymással tranzakciót kezdeményezni, hogy két fiat pénznem között közvetítő eszközt alkalmaznak. Az egyik fiat pénzt először átváltják a közvetítőként szolgáló digitális pénznemre, majd a World Wire visszaváltja a digitális pénzt a másik fiat pénznemre. A tranzakció részleteit pedig a megváltozhatatlan és visszavonhatatlan blokklánc őrzi. A Stellar rajongói már nagyon izgatottak, mivel azt remélik, hogy az esetek többségében a Stellar blokklánc eredeti kriptovalutája, a Lumens tölti majd be a közvetítő eszköz szerepét A World Wire emlékeztet a Ripple-re, hiszen mindkettő a határokon átnyúló kifizetéseket támogatja.

Telegram

A Maecenas blokkláncon milliókért kelt el egy festmény

A  Maecenas blokklánc 1,46 millió euróért, több mint 100 befektetőnek adta el Andy Warhol „14 kis villamosszék” című képét. A Maecenas egy decentralizált formában működő aukciós platform, amely értékes műalkotások maximum 49%-át adja el Bitcoinért, Ethereumért vagy a platform saját ART tokenjéért. Ez az első alkalom, hogy sikerült egy jelentős műalkotást a blokklánc technológiát alkalmazva árverésre bocsátani és tokenekért értékesíteni. A Maecenas platform az Ethereum blokkláncon fut, az aukciót pedig teljes egészében egy okosszerződés vezérelte. A festmény értékesítése úgy történt, hogy a Maecenas csalásbiztos digitális tanúsítványokat állított ki, amelyek a műalkotás értékének egy részét képviselik, és amelyeket a tulajdonosok bármikor eladhatnak a Maecenas felületén.

Bitcoin Mining

A kínai befektetők VPN-nel és Tetherrel lépnek fel a kripto tilalom ellen

A kínai befektetők a kormány tilalma ellenére továbbra sem mondtak le a Bitcoin-befektetésekről. Augusztusban a kínai kormány betiltotta a belépést 124 offshore kriptotőzsdébe, azonban ezek a tőzsdék továbbra is kiszolgálják a kínai polgárokat. A kriptovaluta-vásárlók a fiat pénzeiket Tether stablecoinba váltják át, amelynek értéke mindig 1 USD-vel egyenértékű, és VPN-t használnak a kriptotőzsdére való belépéshez. A VPN-ek letiltására ugyanis a kormány semmilyen lépést nem tett. A decentralizált, peer-to-peer alapon működő kriptovaluta szépsége pont ebben rejlik, hogy senki sem irányíthatja azt. Amíg a tranzakciók közvetlenül a felhasználók között jönnek létre (peer-to-peer módon), addig a hatóságok nem tudják teljesen blokkolni a kriptovalutákat.  

A ShapeShift a személyes adatainkra kíváncsi

A ShapeShift kriptotőzsdén számos kriptovalutát lehet váltogatni egymással, fiat pénznemek váltására azonban nem alkalmas. Ezt a tőzsdét tartják a legtitkosabb tőzsdének, mivel a használatához nem kell sem regisztrálni, sem számlát nyitni. Most azonban a ShapeShift elindította tagsági programját, amelyben adatokat gyűjtenek a felhasználóikról. Egyelőre a programban való részvétel önkéntes, de az év végére kötelezővé teszik. A kripto-világ elkötelezettjei csalódottak a hír hallatán, hogy a ShapeShift is behódol az „ismerd az ügyfeled” követelményeknek a pénzmosás megelőzése érdekében.

Heti tweet

Bitcoin Network

Heti mém

Bitcoin Network

A hét kripto-kifejezése

Bitcoin Network

A HD tárcákat, azaz hierarchikus meghatározó (hierarchical deterministic) tárcákat először a BIP32, majd a BIP44 dokumentumokban mutatták be. Ezek a tárcák olyan privát kulcsokat tartalmaznak, amelyek egyetlen seedből származnak. Ez a seed hoz létre egy privát mesterkulcsot, amelyből a privát kulcsok keletkeznek. Ezt a folyamatot egy fa struktúra segítségével tudjuk leképezni.

A mesterkulcsból először létrejönnek a „parent” (szülő) kulcsok, amelyekből erednek a „child” (gyerek) kulcsok. A „child” kulcsokból aztán „grandchild” (unoka) kulcsok jönnek létre, és a sor így folytatódik. Az összes származtatott kulcs helyreállításához elegendő az eredeti seedet, azaz a helyreállító kifejezéseket ismerni. Ezt a seedet akár másik tárcába is át lehet vinni, illetve másik tárcából is át lehet hozni.

Mivel a címek a privát kulcsból keletkeznek, a HD tárcák végtelen számú cím létrehozására képesek, amikor egy kripto-tranzakció megvalósul. Manapság a legtöbb tárca HD tárca, amely 12-24, a későbbi helyreállítást lehetővé tévő seed kifejezést generál.

A kvíz megfejtése

Egy tárca hány címet tartalmazhat?

A helyes válasz: "B"

A tárcák szükség esetén végtelen számú címet képesek generálni a privát kulcsból.

 

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

MrCoin

Facebook Twitter Instagram Website

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, UK

+36 1 812 22 50

MrCoin örömmel válaszol a hello@mrcoin.eu e-mail címre érkező kérdéseidre.

Adatvédelem