Az illegális Bitcoin tranzakciók aránya csökken. Nézd meg a böngészőben

 „Szerintem a Bitcoin végül majd egyfajta tartalékvalutává válik a bankok számára, olyasmi szerepet betöltve, mint az arany a bankrendszer kialakulásának kezdetén.” ~  Hal Finney

A piac alakulása

A múlt héten a Bitcoin árfolyama a 9 735 dolláros mélységet és 11 500 dollár körül stabilizálódott, és azóta a Bitcoin árfolyam egy nap alatt elérte a 12 560 dollárt. Zimbabwéban 76 000 dollárért kereskedtek a Bitcoinnal a LocalBitcoins platformon, ami 600% felárat jelent a nemzetközi árfolyamokhoz képest. (Ennek hátterében az áll, hogy az ország kormánya leállította az amerikai dolláron alapuló tranzakciókat, és a 2008-ban hiperinfláció miatt a forgalomból kivont zimbabwei dollárt vezette be újra, amiben azonban az emberek nem bíznak. 2017-ben a kriptotőzsdéket betiltották ugyan, de a peer-to-peer rendszerű LocalBitcoins továbbra is virágzik.)

A második legnagyobb kriptovaluta, az Ether legalacsonyabb árfolyama a héten 272, a legmagasabb pedig 310 dollár volt, jelenleg 305 dollár környékén mozog. A Binance Research új tanulmánya szerint a Bitcoin 2019 második negyedévében valamelyest függetlenedett a többi kriptovalutától. A kutatás során úgy találták, hogy míg a teljes piaci kapitalizáció 139%-kal nőtt, az altcoinok összesített piaci kapitalizációja 71%-kal emelkedett ugyanebben az időszakban.  

Raoul Pal, egy korábbi fedezetialap-kezelő vitát indított a Twitteren az európai gazdasági helyzetről. Azt állítja, hogy az európai gazdaság enyhe recessziót él át, és példákkal alátámasztva mutatott rá arra, hogy a bankok részvényárfolyamai csökkennek. Végső következtetésként ő egyenesen ajánlja a Bitcoinba való befektetést. Andreas M. Antonopoulos, Bitcoin- és blokklánc-szakértő pedig a Facebook digitális valuta projektjéről, a Libráról indított beszélgetést. Szerinte hamarosan a pénznek három típusa fog létezni: az emberek pénze, ami a Bitcoin; a vállalatok pénze, mint például a Facebook Librája; és végül a kormányok pénze, ami a fiat pénzeket, vagyis az eurót, a dollárt, a forintot stb. jelenti. Véleménye szerint ezek közül a valuták közül egy sem fog eltűnni, hanem egymás mellett fognak létezni. 

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mi ösztönzi a bányászokat arra, hogy a tranzakciókat helyesen hitelesítsék?

  1. Több tárhely
  2. Blokk jutalom
  3. A közösség támogatása

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei
A Facebook kriptopénz projektjével kapcsolatos fejlemények

A múlt hónapban a Facebook egy új digitális valuta tárcát jelentett be, amely a Calibra nevet kapta, és amellyel a felhasználók hozzáférhetnek a Libra hálózathoz, és részt vehetnek benne. A Calibra tárca emberek milliárdjaihoz fog tudni eljutni, és kiderült, hogy nem csak a Libra valutával használható. Egy magát megnevezni nem kívánó forrás azt állítja, hogy a Calibra Bitcoinnal és még más kriptovalutákkal is használható lesz. A Calibra már elindította a BitLicense megszerzésének folyamatát New York állam pénzügyi felügyeleténél (Department of Financial Services – DFS). A BitLicense a virtuális valutával kapcsolatos tevékenységekre vonatkozó, a DFS által kiadott engedély. Időközben azonban az Egyesült Államok Képviselőházának pénzügyi bizottsága  hivatalosan is felszólította a Facebookot a Libra fejlesztésének felfüggesztésére. Álláspontjuk szerint a Libra és a Calibra elindítása súlyos “adatvédelmi, kereskedelmi, nemzetbiztonsági és monetáris politikai aggályokat vet fel”, méghozzá “nem csak a Facebook több, mint 2 milliárd felhasználója számára, hanem a befektetőkre, a fogyasztókra, és a szélesebb körben értett globális piacgazdaságra nézve egyaránt”.  A moratórium ideje alatt a képviselők közmeghallgatásokat szeretnének tartani a kriptopénzeken alapuló tevékenységekben rejlő kockázatok és hasznok elemzése céljából, valamint a lehetséges szabályozói megközelítések vizsgálatára, mert álláspontjuk szerint ha a Libra bevezetésére ezelőtt sor kerülne, az egy olyan új, Svájcból irányított pénzügyi rendszert hozna létre, amelynek célja az USA monetáris rendszerével és a dollárral való versengés, és amely “túl nagy ahhoz, hogy elbukjon”.

A Bitcoin tranzakciók kevesebb mint 1%-a illegális

A Chainanalysis új tanulmánya azt állítja, hogy a Bitcoin tranzakcióknak csupán 1%-a kapcsolható össze valamiféle törvénytelen tevékenységgel. A Chainalysis azt állapította meg, hogy az illegális piacokon elköltött Bitcoin mennyisége 2017-ben csúcsosodott: ebben az évben összesen 872 millió dollár értékű Bitcoint költöttek különböző illegális termékekre. 2019 első felében mintegy 515 millió dollár értékű Bitcoint költöttek el a dark weben. A Chainanalysis kimutatta, hogy az illegális Bitcoin tranzakciók aránya csökken. 2012-ben, amikor a Silk Road még teljes mértékben működött, a bűnügyi esetek 7%-át tették ki a Bitcoin tranzakcióknak. (A Silk Road egy online feketepiac ahol illegális kábítószer kereskedelem zajlott. A weboldal 2011 februárjában indult és 2013 októberében kapcsolták le az amerikai kormány.) Azóta a Bitcoin árfolyama olyan drámai emelkedést mutatott, hogy az összes tranzakció egy kis részének értéke könnyen felülmúlja az előző évek ugyanekkora mennyiségre mért, dollárban kifejezett értékét. Ez azt mutatja, hogy a Bitcoin hasznossága jóval túlmutat az intertnetes fekete piacokon való felhasználáson.

A Brave már a Redditen és a Vimeón is támogatja a borravaló-fizetést

A Brave böngésző felhasználói hamarosan a Redditen is adhatnak Basic Attention Token borravalókat. A funkció egyelőre csak a Brave böngésző fejlesztői, asztali verziójában érhető el, de hamarosan átkerül a Brave nyilvános verziójába is. Habár a funkció még néhány hétig nem használható, a felhasználók már most átállíthatják a Reddit és Vimeo fiókjaikat, hogy azok fogadhassák a borravalókat a béta verzióban. A Brave fejlesztői ezzel párhuzamosan az Ethereum tárca integrálásán is dolgoznak. Egy Reddit felhasználó több képernyőképet is megosztott a Brave GitHub repository-ról, és a képek tanúsága szerint a fejlesztők a Ledger és Trezor hardver tárcák bevonásán is dolgoznak. Ha ez megvalósul, a felhasználók közvetlenül a saját letéti tárcán tárolhatnák a pénzüket.

A Trezor hardver tárcák sérülékenysége nem orvosolható

A Ledger Donjon, a Ledger hardver tárca biztonsági kutatócsoportja feltárta, hogy a Trezor hardver tárcák igencsak ki vannak téve a hardveres támadásoknak. Az ilyen típusú támadások csak akkor lehetségesek, ha egy hekker fizikailag is hozzáfér az eszközödhöz. A sérülékenység következtében a hekker az ellopott eszközből megszerezheti a helyreállítási szavak, ha azt nem védi erős jelszó. Az is kiderült, hogy a sérülékenységet nem lehet megoldani egy firmware frissítéssel, a hardver tárca újratervezése nélkül. A Trezor állítása szerint ezek a támadások nagyon egyediek és nehezen  véggrehajthatóak. A Ledger kutatócsoportja kifejlesztett egy olcsó, mindössze 100 dollár értékű eszközt, amelynek segítségével 5 percen belül ki lehet nyerni a mester seedet a tárcából. Szakértők azt ajánlják a felhasználóknak, hogy erős jelszót állítsanak be, és ügyeljenek arra, hogy senki ne férhessen hozzá az eszközeikhez.

Az eBay-en kézzel fogható Bitcoint árulnak 99 000 dollárért

A múlt héten egy 1 BTC-t tartalmazó, fizikailag is létező Bitcoin jelent meg az eBay-en, óriási, 99 000 dolláros áron, annak ellenére, hogy egy Bitcoin akkoriban kb. 11 600 dollárt ér. Az eladó szerint a 2011-ben készített Casascius Bitcoin nem hiányozhat egy igazi gyűjtő gyűjteményéből sem. A Casascius Bitcoinok fizikailag is létező Bitcoinok, amelyek beágyazott privát kulcsokat tartalmaznak, egy hologram által eltakarva. Ha a hologramot lekaparják, egy méhsejt-minta tűnik elő. A Casascius coinok különböző méretekben és különböző anyagokból készültek, és különböző értéket képviselnek. A forgalomban lévő Casascius coinok ezen a weboldalon követhetők le. A Casascius-t az amerikai kormány 2013-ban bezáratta.

A Bitcoin ugyanannyi energiát emészt fel, mint Svájc

Egy a Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) által elindított online eszköz szerint a Bitcoin annyi energiát használ fel, mint Svájc. Az online eszköz a Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI), amely valós időben követi nyomon a Bitcoin hálózat becsült éves áramfogyasztását. A CBECI szerint a Bitcoin hálózat több mint 8,25 gigawatt áramot használ fel, ami nagyjából a Föld teljes áramfogyasztásának 0,25%-át teszi ki. A számítások azonban azt nem veszik figyelembe, hogy az áram honnan származik: egy nemrég kiadott tanulmányból az derült ki, hogy a Bitcoin-bányászat több mint 74%-a megújuló energia felhasználásával történik.

Heti tweet
Heti mém
A hét kripto-kifejezése

A helyreállítási szavak egy 12-24 szóból álló kifejezés, amely a kripto tárcák biztonsági mentésére és helyreállítására szolgál. Egyszerűbb megjegyezni, mint a hosszú, alfanumerikus karakterekből álló privát kulcsokat. Aki ismeri a mnemonikus seedet, az rendelkezhet a kriptovaluta felett.

A kvíz megfejtése

Mi ösztönzi a bányászokat arra, hogy a tranzakciókat helyesen hitelesítsék?

A helyes válasz: B.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe