2023#2 - opening en onthulling, bruikleen LUMC

foto's bij brug: Gert Jan Luijendijk

Watersnood 1953 Zeeland, 1953 Kleurenlitho op papier 20,5 x 25 cm (Watersnoodramp 1953)

Naamgeving brug en opening tentoonstelling

Het is zover, brug 2360 heet voortaan de Harry van Kruiningenbrug. Het naambordje is afgelopen 14 april feestelijk onthuld door door Jan-Bert Vroege (Bestuur Amsterdam Oost) en achterkleinzoon van Van Kruiningen Dex Janssen.

Nog te zien tot 31 mei

Vlakbij de brug ligt het Stadsdeelkantoor Oost. Daar is voor deze gebeurtenis een tentoonstelling ingericht waarin het werk van Van Kruiningen met betrekking tot zijn woonomgeving centraal staat. Zo is er onder meer een replica van Tunnelbouw te zien. Het oorspronkelijke werk hangt in de vaste collectie van het Stedelijk museum Amsterdam. De tentoonstelling is nog tot 31 mei te zien.

foto: Jochem Janssen

Op kinderooghoogte hangen afbeeldingen uit het boekje Immeke. Van Kruiningen was imker en zijn observaties en kennis over bijen kon hij kwijt in deze uitgave. Immeke is niet meer in de handel. De stichting zoekt naar mogelijkheden tot een heruitgave.

De tentoongestelde etsen daarboven zijn het resultaat van zijn observaties door de microscoop van waterdruppels uit Amsterdamse sloten.

foto: Gert Jan Luijendijk

Door dezelfde microscoop keken Dex en zijn klasgenoten naar waterdruppels uit de sloot. Anet Klaver, docente Beeldende Vorming greep samen met Meester Ben Roelofsen de gelegenheid aan om ook te gaan etsen met haar leerlingen; droge naald in plastic. Het resultaat, de werken van Dex en zijn klasgenoten, was te zien tijdens de opening van de tentoonstelling op 14 april.

foto: Jochem Janssen

Op de korte wand hangen werken uit de literair geïnspireerde grafische series, te weten het Gilgamesj epos, het zonnelied van Achnaton, Twee en twintig etsen bij minnebrieven van een Franc-tireur (Multatuli), Metamorphosen (Ovidius) en Gullivers reizen (Jonathan Swift). 

Bruikleen Optocht der leprozen

detail Optocht der leprozen

Sinds kort hangt de ets Optocht der leprozen (Ommegang der leprozen) uit 1975 heel toepasselijk op de afdeling Infectieziekten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Leo Visser (afdelingshoofd), Annemieke Geluk en Jaap van Dissel, beiden als hoogleraar betrokken bij onderzoek naar lepra, ontvingen het werk als langdurige bruikleen uit handen van de voorzitter van de Stichting Harry van Kruiningen, Martijn Breuning.

Wordt vriend

Onze Stichting is in 2015 opgericht met als belangrijkste doel grotere bekendheid te geven aan het werk van Harry van Kruiningen. Wij houden daartoe de website actueel en gaven naast de bekende biografie en oeuvrecatalogus al drie andere boekjes uit. In de afgelopen jaren hebben we deze tentoonstellingen georganiseerd. Hiertoe maken wij kosten. U, als belangstellende in het werk van Harry van Kruiningen zou ons enorm helpen met een vrijwillige (jaarlijkse) bijdrage. Veel 'Vrienden van’ organisaties stellen een jaarbijdrage van € 25 voor, maar alle bijdragen zijn bij ons van harte welkom!
De Stichting Harry van Kruiningen heeft de Culturele ANBI-status. Voor vrienden van onze stichting geldt daarom onder voorwaarden een extra belastingvoordeel.

Stichting Harry van Kruiningen

U ontvangt deze mail omdat u heeft ingetekend op de nieuwsbrief via onze website, of omdat u iets heeft besteld bij ons.

Unsubscribe

MailerLite