BommelDingen bekijk_webversie
BommelDingen

door Klaas Driebergen

Groeten uit het land van Bommel

Ik ben deze week op reis door Ierland, in het kader van de voorbereiding van de Marten Toonderreis die ik samen met Historizon organiseer. Even een kort mailtje uit het land waar Marten Toonder woonde en waar hij zo van hield.

Deze foto maakte ik dinsdag in Glendalough in County Wicklow, in Oost-Ierland:

En als je dan in Glendalough bent, waar de oudste christelijke overblijfselen van West-Europa uitgestald liggen, en je ziet die schots en scheef staande grafstenen, soms met Keltische kruizen getooid... En je vergelijkt dat dan met het Rommeldamse kerkhof, zoals dat bijvoorbeeld in het verhaal 'De blijdschapper' (1970) voorkomt:

... dan kun je niet anders concluderen dan dat dat kerkhof naar een Ierse begraafplaats is gemoduleerd. Misschien zelfs wel naar Glendalough, dat immers op een ruim halfuur rijden van Toonders woning in Greystones lag.

Glendalough ligt in het adembenemende landschap van de Wicklow Mountains. Woest, onherbergzaam en schitterend. Het land van Bommel...

Klaas Driebergen

website

Dit bericht is verzonden naar . Je ontvangt deze e-mail omdat je je voor ‘BommelDingen’ hebt aangemeld. Stuur deze e-mail gerust door aan mogelijke andere geïnteresseerden: zij kunnen zich eventueel aanmelden via deze link. Als je eerdere afleveringen hebt gemist, kun je die hier nalezen.

Afmelden
MailerLite