Voor in de agenda: donateursavond 12 maart!

Noteer alvast maar in uw agenda: donderdag 12 maart is onze jaarlijkse donateursavond (ook onze vrienden, sponsoren, vrijwilligers en andere betrokkenen zijn natuurlijk van harte uitgenodigd!). Het belooft weer een interessante en leuke avond te worden. Een uitnodiging met locatie, tijdstip en  programma volgt binnenkort.

Terugblik: Gaffelhangen Kerstfair

De weermannen (m/v) en -computers hadden het gelukkig bij het foute eind en de thuisblijvers (maar dat waren er niet zoveel) hadden weer eens ongelijk: wat wás het weer een prachtige Kerstfair, 13 december jl.

Mede dankzij het 'Iepen Frysk Kampioenskip Gaffelhangen' trok de Noarderling-kraam een ongekend aantal bezoekers. Opvallend veel mensen bleken een blessure te hebben en konden "echt niet meedoen". Toch hebben een kleine 100 deelnemers, van heel jong tot best wel oud, een poging gedaan om het langst aan de gaffel te hangen. Een groot succes en, niet onbelangrijk, iets meer dan € 300 in het laatje voor de nieuwe gaffel!  

Nieuwe penningmeester

De vacaturemelding voor een nieuwe penningmeester in de vorige nieuwsbrief had direct succes. Robert Graveland schreef een enthousiaste sollicitatiemail en werd door het bestuur unaniem beoordeeld als zeer geschikte kandidaat. Robert draait inmiddels volop mee in 'Team Noarderling'.    

Als jullie De Noarderling missen...

... dan zijn we niet vissen, maar aan het schrobben, schuren en schilderen. De hele maand februari ligt De Noarderling op het droge. In de loods van Watersport- en Schildersbedrijf Van der Zwaag in Dokkum pakken we de hele romp, van het onderwaterschip tot en met het dek, grondig aan. 

Ook zin en tijd om de handen uit de mouwen te steken? Alle hulp is welkom! We zijn in elk geval alle zaterdagen in februari aanwezig op de Hogedijken 27 in Dokkum. De koffie staat klaar!

Een tot nu toe onbekend zusje 

Onlangs kregen we een berichtje van Johan en Monique Sloots uit Veghel. Zij zijn sinds 1986 eigenaar van de Geesina Maria, een klipperaak van 17 x 3.50 meter en een tonnage van 35 ton. Het schip werd in 1916 gebouwd op de werf van Gerrit Barkmeijer, waar 9 jaar eerder ook De Noarderling van stapel liep. De Geesina Maria stond nog niet in de lijst met Barkmeijer-schepen op onze website. Natuurlijk hebben we dit tot nu toe onbekende zusje van De Noarderling onmiddellijk aan de lijst toegevoegd. 

De Geesina Maria werd gebouwd voor schipper S.J. van der Wal uit Leeuwarden. De naam zou oorspronkelijk Hoop op Zegen zijn, maar het schip is als Vijf Gebroeders in de vaart gekomen.
Eén en ander blijkt uit de gegevens van de eerste meting die werd verricht op 27 december 1916. Daarin wordt Gerrit Barkmeijer nog als eigenaar vermeld. Blijkbaar was het schip om wat voor reden dan ook nog niet op naam gezet van de opdrachtgever. 

Johan en Monique hebben de klipperaak weer in originele staat teruggebracht, met ongestaagde mast en Drents tuig (zie de rubriek Skûtsjepraet). Het schip ligt nu nog in de museumhaven van Vreewijk, maar is waarschijnlijk vanaf 2021 in Dokkum te bewonderen!

Voor meer informatie over de Geesina Maria: klik hier.  

De Geesina Maria tijdens Yzeilen 2018 (foto: Loes van der Mark)

De kadastrale inschrijving van de Vijf Gebroeders (foto: George Snijder)

Skûtsjepraet: Drents tuig

Nee, het gaat hier niet om relschoppers uit Assen of FC Emmen-hooligans. Ons 'nieuwe zusje', de Geesina Maria (zie boven), heeft een Drents tuig. Maar wat is dat eigenlijk?  

Het Drentse tuig was het gevolg van plaatselijke politieverordeningen waarin beperkingen werden gesteld aan de hoeveelheid zeil die schepen mochten voeren. Daarmee wilde men de snelheid beperken, en zodoende de veiligheid op het water vergroten.
De oplossing was een kleinere ('Drentse') fok en een verkleind grootzeil met een kortere, vrijwel rechte gaffel zonder 'bek', dus los van de mast. Zie onderstaande foto.   

Overigens golden zulke snelheidsbeperkende maatregelen niet alleen in Drenthe. In het Friesche huishoudelijk reglement van politie I, artikel 22 stond bijvoorbeeld: "Het is verboden op het kanaal boven sluis II te Drachten tot aan de Kolonievaart te zeilen anders dan alleen met de Drentsche fok, van boven ten hoogste 75 cm breed of alleen met het grootzeil in de gei".

Uit de oude doos

Dit keer iets dat waarschijnlijk létterlijk uit een oude doos komt. Van Meindert Hamstra kregen we onderstaand voorwerp. Maar wat is het?

Het gaat om een 'cliché', afkomstig uit de voormalige drukkerij Schaaf in de Oosterstraat in Dokkum. Met wat moeite is (in spiegelbeeld) te lezen "Zeilclub De Watergeus". Verder is water, een zeilboot en een vogel te herkennen. Het is waarschijnlijk het logo van genoemde zeilclub. 

Bij de trouwe lezer (m/v) van onze nieuwsbrief is inmiddels vast en zeker een lichtje gaan branden. In de vorige editie stond een item over het nauwelijks bekende, maar zeer interessante verhaal van deze Dokkumer zeilclub die in 1941 werd opgericht. Voor meer informatie: klik hier

Stichting De Noarderling

Meester J.P. Miedemastraat 14

9103 NG Dokkum

info@dokkumerskutsje.nl

www.facebook.com/dokkumerskutsje

www.dokkumerskutsje.nl

SHARE TWEET FORWARD
MailerLite