DAMANHUR Italija

RAZUMEVANJE RASTLINSKEGA SVETA skozi glasbo rastlin in dreves -1.del

KAKO ponovno ZAŽIVETI SOŽITJE

med človekom, rastlinami in duhovi narave

Vse od kar me je pot pripeljala do tega posebnega kraja v Italiji, me priganja notranji vedoželjni duh, da raziskujem njihovo življenje in delo. Vsak obisk, kontakt, delavnica, branje knjig in člankov me znova in znova povezuje z njihovim duhom, ki je v resnici tako blizu srca, a vseeno daleč v načinu življenja.

V mesecu maju s svojo skupino zopet potujem tja, v Damanhur, v Italijo. Iskanje pozabljenega, čutenje nevidnega, doživljanje sožitja, seveda narave in človeka.

Poslušanje glasbe iz naprave priključene na rastlino, naj bo to melisa, sivka, trobentica ali praprot, je rezultat mnogo let dela Damanhurcev. Vibracija rastlin je neslišna frekvenca našim ušesom, pretvorjena skozi zvok naprave pa deluje precej sproščujoče in meditativno.

ZAKAJ glasba rastlin pomirja človeka? 

Njihov resnični in hkrati nevidni svet, sama skozi svoja ušesa doživljam drugače od kar imam doma njihovo napravo. Damanhur je resnično en velik laboratorij preučevanja življenja človeka  z naravo v besedi, sliki in zvoku.  Zato sem povzela njihov zapis iz bloga v angleščini, da veste, da obstaja drugačen način življenja tako zelo blizu nas, v Italiji pri Torinu.

V naslednjem prispevku pa bi kasneje želela podrobneje predstaviti glasbo rastlin in napravo tudi s svojimi posnetki in posnetki, ki so na voljo online.

                            Damanhurski pozdrav CON VOI

3. marec 2019

Članek je povzet  po originalnem zapisu  iz Damanhurja. Njihovo angleško različico lahko preberete TUKAJ.

 

SLIKA spodaj: SACRET DANCE IN THE WOOD

RASTLINSKI SVET V DAMANHURJU

Damanhurci so bili vedno aktivni pri raziskovanju komunikacije s silami narave z željo po ponovni vzpostavitvi harmoničnega ravnovesja življenja človeka in narave na našem planetu. V Damanhurski duhovni viziji (Spiritual Vision) so ljudje del duhovnega ekosistema s silami in inteligenco narave, zato pravijo, da je pomembno vzpostaviti zavesten stik med njimi.

Naša človeška evolucija je neločljivo povezana z zavezništvom in združitvijo fizičnih in subtilnih sil, rastlin in duhov narave, ki naseljujejo ta svet in druge svetove (Mother Worlds). Velik del raziskav v Damanhurju je namenjen prav raziskovanju globljih stikov teh bitij in svetov.

Ni naključje da je simbol Damanhurja prav cvet -regrat (Dandelion) upodobljen na njihovih hišah, knjigah, freskah in umetniških delih, knjigah...

"Dandelion je cvet Damanhurja.

Prinaša sporočilo preobrazbe. Njegova semena upanja veter raznaša po celem svetu, da bi lahko ponovno ustvarjal nove cvetove."

TEMPELJ SVETI GOZD

Damanhur še vedno veliko denarja vlaga v pridobivanje številnih hektarjev gozdov, ki so desetletja trpela, saj so jih prejšnji lastniki večinoma sekali za ogrevanje. 

 

V Damanhurski filozofiji je gozd magični prostor, kjer se kompleksnost življenja izraža v prepletanju vseh oblik živalskega, rastlinskega in subtilnega življenja. Državljani Damanhurja so kupili ogromno kostanjevih gozdov, očistili mrtvi les iz gozda in s pomočjo terapevtskega rezanja dreves prečistili goščo. Številna drevesa so pozdravili pred okužbo in posadili posamezne rastlinske vrste.

Tempelj svetega gozda je sedaj namenski prostor za meditacijo in stik z drevesi in naravnimi duhovi. V njem so na točno določenih mestih postavljene spirale in labirinti, ki tvorijo poti med drevesi in okoli dreves. Poti segajo daleč v gozd, vsaka pa ima drugačno funkcijo. Načrtno pa so vse poti in svetišča v gozdu povezane z vozliščem Sinhronih linij (Synchronic Lines), pod katerimi se nahaja Tempelj človeštva (Tempels of Humankind).

Uradna posvetitev gozda v Sveti tempelj je bila leta 2014,

ko  so gozd povezali s Templji človeštva, ki so izklesana v isto goro, kjer se nahaja gozd. Drevesa v tem gozdu so "lasje" Templjev, kar ni samo poetična metafora, ampak gre za energetsko povezavo teh dveh svetih prostorov.

Veliko raziskav in izkušenj posameznih Damanhurcev, tudi s preživetjem v divjini, katere doprinos je bila individualna preobrazba posameznikov,  je omogočilo, da je danes ta gozd živ in poln zgodovine. 

Danes je obisk Svetega gozda možen samo preko (Welcome office) za vse, ki ga želijo obiskati, se sprehoditi po spiralah in labirintih ali pa se udeležiti koncerta Glasba rastlin. V njem velja poseben pozdrav drevesom, ni mobitelov, sprehod pa poteka v tišini.

GLASBA RASTLIN

se je v Damanhurju začela razvijati leta 1976,

ko so posamezniki ustvarili instrument, ki je bil sposoben zajeti elektromagnetne spremembe s površine listov in korenin ter jih pretvoriti v  zvok.

Dandanes je raziskovanje zvokov prineslo novo, majhno napravo narejeno iz lesa (Bamboo), ki je dostopna posamezniku doma, da lahko vsak sam posluša in ustvarja svoj koncert z rastlinami. Lahko jo kupite na spletu Music of the Plants Damanhur.

Zanimivo je, da se drevesa in rastline naučijo nadzorovati svoje električne emisije, tako da spreminjajo zvočni oziroma notni zapis, s tem pa nastane glasba.

V Damanhurju redno potekajo koncerti Glasba rastlin. Predstavljeni so bili na različnih festivalih v Evropi, Indiji, ZDA. Na razpolago je tudi veliko posnetkov ali urejenih zbirk na CD-ju (CDbaby, iTunes, Amazon, Google Play, eMusic, Rhapsody, Spotify, Deezer, Lastfm, Soundcloud...)

V knjigi Glasba o rastlinah, ki jo lahko kupite na spletu, so zbrane zgodbe najpomembnejših in najrazličnejših raziskovanj na tem področju iz obdobja 40 let.

Spodaj na koncu prispevka pa posnetek zvoka vrtnice...

predstavitev Bamboo naprave za rože

ORIENTIRANJE DREVES

PONOVNO POVEZOVANJE ČLOVEŠKEGA IN RASTLINSKEGA SVETA

Pobuda, ki jo je leta 2011 predlagal Damanhur, je orientacija dreves (Tree Orientation). Skupnost Damanhurja sodeluje pri projektu Global Tree Network skupaj s številnimi prijatelji po vsem svetu, kot Popolo Spirituale.

Namen drevesne orientacije je zbižati človeški in rastlinski svet kot je bil nekoč. Damanhurska duhovna vizija daje velik pomen ravno pogovorom s fizičnimi in subtilnimi naravnimi silami, ki jh predstavljajo rastline in duhovi narave. Drevesa so velike, žive antene našega planeta.

V času poletnega solsticija drevesa oddajajo signal v kozmos o zdravju našega planeta, v času zimskega solsticija pa prejemejo povratni signal iz kozmosa. Že vrsto let je njihovo sporočilo človeštvu krik obupa, da ljudje uničujejo naravo.

Skupnost Damanhur in številni podporniki te pobude po vsem svetu so se zavezali, da bodo krike dreves spremenili v pesem radosti.

Orientacija dreves predstavlja ogromno prizadevanja, a je tudi izjemno zabavna pustolovščina, pravijo. Gre za projekt v katerega se lahko pridruži vsakdo z uporabo preproste tehnike, ki vključuje Selfično nihalo za približevanje drevesu, medtem ko hodite okoli drevesa in ga poskušate sprejeti.

POVZETO po virih iz Damanhurja:

Damanhur - The Plant world

Music of the plants Damanhur

3. SPIRITUALNO POTOVANJE V DAMANHUR

Greš z nami na drugače doživeto potovanje?

ponovno od 12 do 14.10. v času polne lune in rituala Orakelj.

Program bo zunaj v aprilu. Prijave pa so že na voljo. 

INFO:  041-767759  Mateja     in     051-339934  Stanka

DAMANHUR SLOVENIJA

ČE BI RADI IZVEDELI VEČ O DAMANHURJU IN AKTIVNOSTIH DAMANHURJA V SLOVENIJI, PROSIM KONTAKTIRAJTE DAMANHURSKI CENTER TECO V SLOVENIJI

kontakt: 040 - 823-337          meil: teco@damanhur.net          FB: Damanhur Slovenija

DOTIK SREČE, Mateja Gorič s.p. & CART, Stanislava Martinšek Murgelj s.p.

041-76-77-59

marec, 2019

MailerLite