Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro. 

Vrijdag 4 november de film: 'Like father, like son'

Japans pareltje van regisseur: Hirokazu Koreeda


Wat als je kind je kind niet is?

Koreeda maakte een schitterende film over de vraag: wat maakt een kind tot jouw kind - een bloedband of langdurig zorgen voor en houden van. Een vraag die actueel wordt als twee Japanse gezinnen te horen krijgen dat hun zesjarige zoontjes in het ziekenhuis bij de geboorte zijn verwisseld. Een klassiek thema maar als je er mee geconfronteerd wordt, blijkt het nog steeds een onoplosbaar dilemma. Wat doe je? Ga je ruilen of niet? Waar kun je mee leven? Zitten de vier ouders op 1 lijn? Wat is het beste voor de kinderen? Wat willen de kinderen zelf? Koreeda speelt het klaar een verderlichte film te maken over deze zware beproeving. Een film ook vol subtiliteit, inleving, ontroering en, vreemd genoeg, humor. In de handen van de kinderregisseur bij uitstek, ontstond een Japans pareltje dat in Cannes de juryprijs won.

Wereld van verschil
Beide jongens groeien op in twee totaal verschillende gezinnen en opvoedculturen. Het ene jongetje is enig kind. Zijn ouders zijn welgesteld en vooral gericht op presteren. Hun zoon moet ook presteren. Op school en met pianoles. Hun huis is kil en minimalistisch ingericht. Het andere gezin heeft 3 kinderen en is bepaald niet rijk. In dit gezin is warmte en samenzijn het belangrijkst. Kunnen die twee werelden omwille van de jongens bij elkaar komen? Is er überhaupt een oplossing denkbaar? Als kijker leef je helemaal mee: wat moeten ze in vredesnaam doen? Het ziekenhuis wil het liefste snel ruilen om de fout recht te zetten. Maar zo eenvoudig laat ouderschap of kinderliefde zich niet dwingen.

Hoge tol
Naast het duivelse dilemma van de ouders gaat de film op een symbolische manier ook over het Japan van nu. Vele generaties lang hebben Japanners zich strikt gehouden aan de discipline van ouders en tradities. En aan de overheidspressie om van hun natie een economische grootmacht te maken. Maar nu het land economisch op zijn grondvesten trilt, beseffen veel Japanse gezinnen dat ze privé een hoge tol hebben betaald. De tegenstelling tussen de verschillende opvoedculturen van beide gezinnen is een metafoor voor de vragen van Japan anno de 21e eeuw. Maar dat is een leuk thema voor na afloop bij de borrel. Het verhaal van de vier ouders en hun kinderen kruipt je zo onder je huid dat je nergens anders aan denkt. 

Aanrader
In de handen van een Hollywoodregisseur zou deze plot waarschijnlijk niet verder komen dan een klucht of een baggervet melodrama. Hirokazu Koreeda maakt van ‘Like Father, Like Son’ een ingetogen en ontroerend psychodrama, met humor en een diep inzicht in menselijk gedrag en menselijke motieven. Een echte aanrader. 

  Je kunt reserveren door ons te mailen