"Program for Endorsement of Forest Certification" eller PEFC som är förkortningen som säkert alla skogsägare känner till, är ett frivilligt certifieringssystem för hållbart skogsbruk. PEFC standarden innehåller sex delstandarder som ska revideras vart femte år.
Inför denna revisionsomgång blev Spillkråkan tillfrågad att delta i arbetet, vilket både undertecknad och Haidi Andersson anammade. I mars 2021, mitt under pågående pandemi, startade arbetet med att styrelse och fyra arbetsgrupper tillsattes. Arbetsgrupperna tillsattes över de fyra olika fokusområdena ”Klimat – Produktion och Miljö – Social standard och entreprenörsstandard – PEFC systemet och standardens struktur ”och arbetade brett över alla delstandarderna.
Utgångspunkten var att man skulle sträva efter enkelhet, tydlighet och funktionalitet samtidigt som kriterierna ska vara reviderbara. Syftet med förändringarna var att få effekt och att aspekterna av ett förändrat klimat och skogens betydelse i detta arbetas in i standarderna.
Arbetet har sedan framskridit genom arbetsgruppernas presentationer, externa föreläsare och gemensamma konsultationer i forum. I oktober 2021 gjordes en allmän konsultation för att få in synpunkter på arbetet så långt. Efter inarbetande av synpunkter och arbetsgruppernas fortsatta arbete publicerades ett standardförslag för publik konsultation i maj – juni 2022 och efter beaktande av inkomna synpunkter godkändes slutligen ett förslag till ny standard i oktober.
Nästa steg är nu att förslaget skall behandlas av PEFC styrelse och därefter överlämnas för godkännande av PEFCs internationella granskningsprocess.
Det har varit intressant att följa processen där många frågor har vänts och vridits för att bli tydliga för att kunna revideras och för att upprätthålla trovärdigheten för ett kvalitetssystem för hållbart skogsbruk.
Jag hade inledningsvis farhågor att kraven för oss skogsägare skulle öka, liksom vid revideringen av FSC, men dessa tycker jag inte besannats. Mycket har istället handlat om att ändra begrepp (såsom att nyckelbiotops begreppet är borta), förtydliga, koppla till annan relevant lagstiftning etc. Om tidigare standardversion satte fokus på naturvård, nyckelbiotoper, avsättningar, reservat mm så hamnar fokus nu istället på klimatet då klimataspekten tydligt synliggörs i standarden. Skogsbruket ska inte bara ge uthållig avkastning, visa hänsyn till natur- och kulturmiljöer, visa social hänsyn utan även bidra med att motverka klimatförändringen. Begreppet ”klimatnytta” har även kommit med i målsättningen för certifieringssystemet; ”Målsättningen med Svenska PEFC:s certifieringssystem är att utveckla ett aktivt och ansvarsfullt skogsbruk med god balans mellan produktion, miljö, klimatnytta och sociala intressen.”
Ett tillägg i de gemensamma värdegrunderna för de certifierade aktörerna är ”Jämlik och jämställd skogsbransch”. Men när en i gruppen påtalade att begreppet ”enmansföretag skulle förändras till ett mer könsneutralt ord såsom ”enpersonsföretag” eller ”enhensföretag” följde en lång diskussion. Lösningen, efter långa överläggningar, blev ”Företagare utan anställda”. Att jämställdhet är något som engagerar inom skogsbranschen är tydligt.
Nu är förhoppningen att förslaget godkänns och att vi under 2023 kan se framemot en ny uppdaterad PEFC standard!
Annelie Johansson Spillkråkan Småland
|