Happy Dating Nyhetsbrev Augusti 2020

Jag kom över en youtubevideo med Brené Brown nyligen med titeln "How to know if you can trust someone". I videon pratar hon om det hon kallar för The Anatomy of Trust och bryter ner begreppet tillit i 7 konkreta komponenter som krävs för att du ska kunna lita på någon i en relation.

Något jag tyckte var extra intressant med hennes definitioner var fokuset på att tilliten ska existera i relationen - alltså mellan dig och den andra personen - snarare än "jag ska kunna lita på dig". För naturligtvis är tillit något som går åt båda hållen och ställer samma krav på dig som på den andra.

Det finns två saker som Brené tar upp i videon som är särskilt värdefullt för personer med anpassningstendenser. Det första är att tillit förutsätter att du har och kan uttrycka dina gränser. Om andra inte ser att du har klara gränser kan de inte lita på dig; du kommer kännas otrygg att umgås med eftersom du ändrar dig hela tiden och saknar klara konturer.

För den som anpassar sig låter detta kanske rätt bakvänt, för de har ju fått för sig att ju mindre krav de ställer desto mer kommer människor gilla dem. Det stämmer inte. Du blir oerhört opålitlig för andra om du saknar en egen ståndpunkt, ändrar dig hela tiden eller går med på vad som helst. För att jag ska kunna lita på dig måste jag veta vad som är viktigt för dig, var dina gränser går och, förstås, kunna se att du respekterar mina gränser tillbaka.

Det andra Brené pratar om som kan vara en utmaning för den som brukar anpassa sig och ställa upp för andra överdrivet mycket, är vikten av att kunna ta emot hjälp. Just det, ta emot. Hon säger i videon att många (inklusive hon själv) känner sig värdefulla när de kan hjälpa andra men tycker det är betydligt jobbigare att be om eller ta emot andras hjälp. Obalans uppstår när vi värderar vad det innebär att ge respektive ta emot hjälp. Om du tycker sämre om dig själv när du behöver hjälp kommer det spilla över i ett medvetet eller omedvetet dömande även av andra som behöver hjälp.

"You cannot judge yourself for needing help but not judge others for needing your help. And if you're like me, you're getting value from being the helper in the relationship. You think that's your worth.

But real trust doesn't exist unless help is reciprocal and non-judgement."

Tillit kräver alltså att ni turas åt att hjälpa varandra. Du förlorar tillit genom att vara den med ett "övertag" som alltid hjälper till men aldrig låter någon ge tillbaka.

En väldigt intressant poäng som Brené tar upp i slutet av videon är hur vi kan använda exakt samma byggstenar som krävs för att skapa tillit till någon annan för att skapa tillit till oss själva. Om du saknar gränser eller förmågan att uttrycka dem kommer det sänka tilliten även till dig själv själv. Och samma sak om din hjälpsamhet konstant bara riktar sig mot andra när de har problem eller mår dåligt men samma hjälpsamhet sällan eller aldrig riktas tillbaka till dig själv när du mår dåligt. Sådant kommer påverka relationen du har till dig själv.

Men motsatsen blir därmed också sann - du kan lära dig att att skapa tillitsfulla relationer med andra genom att först öva på dig själv! Om du kämpar med att känna tillit i dina relationer är det första du måste titta på alltså relationen du har med dig själv:

"If you find yourself in struggle with trust, the thing to examine first is how you treat yourself. Because we can't ask people to give us something that we do not believe we are worthy of receiving. And you will know you're worthy of receiving it when you trust yourself above everyone else." Brené Brown

Jag rekommenderar varmt att du tittar på videon som på under 10 minuter bryter ner det abstrakta begreppet tillit i konkreta beståndsdelar, och sedan aktivt börjar öva på att aktivt prioritera dessa delar i relationen till dig själv och till andra.

Varma hälsningar
//Linnea

FAVORIT FRÅN BLOGGEN!

LÄS HELA INLÄGGET HÄR

E-KURS OM EMOTIONELL KONTAKT

  • Är du trött på stela dejter där ni bara pratar om jobb, träning och resor utan att djupare kontakt uppstår?

  • Får du höra att du är fantastisk men att den rätta känslan saknas?

  • Tycker du att du är tydlig med vad du vill men drar ändå bara till dig personer som inte matchar det?

  • Längtar du efter en seriös relation men upplever att andra bara vill en sak, inte är färdiga med sina ex eller är för dåliga på att höra av sig?

  • Tappar alla du dejtar intresset efter tredje dejten så allt bara rinner ut i sanden?

  • Väntar du helst med att berätta personliga saker om dig själv, eller vet inte vad du ska svara när någon ber dig göra det?
LÄS MER OCH KÖP KURSEN!

Brist på emotionell kontakt gör att dina dejter fastnar på en ytlig nivå där känslor inte kan uppstå och ni aldrig riktigt lär känna varandra. Därför uppstår inga känslor och risken ökar att allt bara rinner ut i sanden.

Längtar du efter verklig, djup och romantisk kontakt behöver du veta hur du skapar den, och framför allt sluta med de beteenden som ställer sig i vägen för den. Det är inte svårt, det är bara något som de flesta aldrig fått lära sig, och därför saboterar de helt ovetande för sig själva när de dejtar.

Onlinekursen dig full insikt om vad emotionell kontakt är och förklarar steg för steg hur du skapar den (IRL och digitalt) vilket också gör det enkelt att känna igen när andra är emotionellt tillgängliga.

Kursen ligger på en digital plattform som du loggar in på för att ta del av materialet (huvudsakligen videos) i den takt som passar dig.

VAD ANDRA SAGT OM KURSEN:

KÖP KURSEN NU!

FÖLJ HAPPY DATING PÅ INSTAGRAM!

Följ Happy Dating på Instagram, det är full fart där med så gott som dagliga uppdateringar, inlägg, stories, IGTV-klipp, frågestunder mm.

Instagram

LJUDBOK: "DEJTING BÖRJAR MED DIG!"

Klicka här för att provlyssna på första kapitlet innan du köper boken!

KÖP BOKEN HÄR!

HAPPY DATING 2020

Copyright © All rights reserved
www.happydating.se

SHARE FORWARD
MailerLite