View in browser
Squashliiton Uutiskirje 1 / 2020

Hei,

Uusi vuosikymmen lähti käyntiin ja myös suomalainen squash liikkuu tällä hetkellä eteenpäin isoin askelin. Tässä numerossa käsittelemme kisaamista, arvokisoja ja ranking-uudistusta.

PÄÄKIRJOITUS 1 / 2020

Huippusquash

Huippu-urheilu käsitteenä on ollut viime aikoina jos ei myrskyn silmässä, niin ainakin lähellä sitä. Squashliiton kunniapuheenjohtaja Lauri Tarasti tekee parhaillaan selvitystä huippu-urheilulain tarpeellisuudesta, (Pääset juttuun tästä), Taitoluisteluliitossa tuskaillaan huippu-urheiluun liittyvän yhden ääripään valmentamiskulttuurin kanssa (Pääset juttuun tästä) ja korkealle arvostamani koripallovalmentaja Henrik Dettman (Pääset juttuun tästä) heitti oman mielipiteensä kehiin siitä, miten huippu-urheilijoita pitäisi valmentaa tänä päivänä. Huippu-urheilu ja kansainvälinen menestys urheilussa on tutkimusten mukaan suomalaisille erittäin tärkeää, kaikki lajit huomioon ottaen.

Squashliiton uudistaessa strategiaansa viime vuonna, huippu-urheilu, tarkemmin muotoiltuna ”menestys arvokisoissa ennen vuotta 2025”, valittiin yhdeksi ”taisteluksi, joka meidän on pakko voittaa”, eli yhdeksi kolmesta strategian pääkohdasta. Jos avaa hieman tätä valintaa, eli miksi panostus huippu-urheiluun meni esimerkiksi kansallisen kilpailutoiminnan parantamisen, opiskelijasquashin nostamisen tai masters-toiminnan edelle, niin huippu-urheiluun panostamisella nähtiin olevan enemmän vipuvaikutuksia kuin muilla, jotka jäivät strategian kolmen pääkohdan ulkopuolelle.

Vipuvaikutukset ovat toiminnallemme äärimmäisen tärkeitä. Niillä tarkoitetaan sitä, että panostamalla asiaan x, tapahtuvat myös asiat y ja z. Arvokisoissa menestymisen potentiaalisiksi vipuvaikutuksiksi nähtiin viestinnän lisääntyminen, juniorimäärän kasvu, harrastajamäärän kasvu ja yleinen pöhinä lajin ympärillä. Jos meillä ei ole kansainvälisesti menestyviä huippu-urheilijoita, vähenevät viestinnän aiheet radikaalisti, junioreilla ei ole esikuvia ja pöhinää ei pääse syntymään. Lisääntynyt viestintä, kasvaneet juniori- ja harrastajamäärät sekä yleinen pöhinä saavat suunnitelmiemme mukaan aikaan lumipalloefektin, kun asiat menevät hyvin. Juurisyy tähän kaikkeen on Squashliiton hallituksen parhaan näkemyksen mukaan juuri menestys arvokisoissa ja sen mahdollistajat, paremmat, menestyvät pelaajat, osaavat valmentajat ja yleinen ammattimaisuus. Aika näyttää, onnistummeko tavoitteessamme ja toteutuvatko vipuvaikutukset kuten olemme ennakoineet.

Edessäsi oleva Newsletter paneutuu huippu-squashiin, sen eri osiin ja ”arvokisamenestyksen ennen vuotta 2025” -mahdollistajiin. Hyviä lukuhetkiä!

Mika Monto

Toiminnanjohtaja

Ammattiurheilija 1996-2003

Ready, set, go – Kilpailuihin valmistautuminen

Jo muutaman vuosikymmenen kisakokemuksen omaava Olli Tuominen kertoo omasta kisavalmistautumisestaan.

Valmistautumiseen vaikuttaa lähinnä aika mikä on käytössä ennen kilpailua. Usein, etenkin ammattilaiskiertueella, tulee jaksoja jolloin kilpailut seuraavat toisiaan ja tällöin kuntoa täytyy pitää yllä jatkuvasti kilpailusta toiseen. Eli lyhyen ajan valmistautumisia on tehtävä jatkuvasti ja kehoa on kuunneltava herkeämättä.

Mikäli aikaa on useita kuukausia on hyvä lähteä liikkeelle peruskunnon kehittämisestä. Squashissa se tarkoittaa pidempiä harjoituksia astetta matalammalla sykkeellä. Tämä parantaa lajikestävyyttä ja totuttaa pidempiin viiden erän vääntöihin. Samalla suosittelen tekemään perusvoimaharjoituksia etenkin jaloille ja keskivartalolle. Peruspuurtamista voi ja kannattaa vaihdella esimerkiksi tekemällä vuorotellen kevyempiä ja kovempia viikkoja. Muista, että kehon täytyy antaa myös levätä!

Itselläni peruskuntokausi kulki viime vuodet kutakuinkin niin, että harjoittelin ennalta määräämättömän pituisen jakson kunnes tunsin itseni väsyneeksi, jonka jälkeen pidin 2-3 päivän levon.

Noin kuukausi ennen kisoja harjoittelua on hyvä alkaa koventamaan. Lajiharjoittelua nopeammalla tempolla ja korkeammilla sykkeillä, nopeuteen ja herkkyyteen tähtäävää oheisharjoittelua, kuten loikkaharjoituksia, portaita ja punttia. Tarkoitus on virittää kehon ja mielen suorituskyky äärimmilleen.

Kovemman rutistuksen jälkeen herkistely on hyvä aloittaa riittävän aikaisin. Harjoitusten kestoa sekä määrää on vähennettävä vähintään viikkoa ennen kilpailuja ja ennen tätä kannattaa kropalle sekä mielelle antaa 2-3 päivää lepoa. Herkistelyviikolla harjoitusten tulisi olla lyhyempiä, hyvää fiilistä ja tuntumaa hakevia.

Itse olen yleensä koittanut keskittyä lyönnin ja liikkumisen rytmiin sekä rentouteen kilpailuihin valmistavissa harjoituksissa. Lisäksi olen pyrkinyt pitämään yhden lepopäivän noin 2-3 päivää ennen kilpailuita.

Tämän jälkeen vielä pari sähäkkää, mutta lyhyttä harjoitusta, niin kaiken pitäisi olla valmista. Ennen peliä, mielellään erillisenä lyhyenä harjoituksena, kannattaa käydä vielä kerran kevyesti hakemassa rytmiä ja valmistelemassa kroppa itse otteluun. Tällä tavoin lämmittely itse otteluun on jo yli puoliksi hoidettu. Näin sen siis pitäisi mennä ja joskus menikin.

Tämän vuoden valmistautumiseni SM-kisoihin kesti noin puolitoista viikkoa ja käsitti pari punttiharjoitusta ja noin neljä lajitreeniä. Toki säännöllisen harjoittelun luomaa pohjaa on vuosien saatossa kertynyt jonkin verran...

Zemppiä tuleviin kisoihin!

Olli Tuominen

(Kuva: Petteri Repo)

Käänteiskulma


ARVOKISOJA PUKKAA

Arvokisat ovat urheilun kuninkuusluokka. On etuoikeus ja kunnia saada edustaa maataan ja sitä kautta edistää oman maansa brändiä ja mainetta. Toivottavasti kukaan EM-kisoihin matkaavista Suomen squashmaajoukkueen jäsenistä ei kuitenkaan jossakin kohdassa tokaise:

”Teen parhaani ja katsotaan, mihin se riittää.”

Yllä oleva on lause, jota vihaan urheilussa ehkä eniten. Noinhan se tietysti on, kukin pelaa niin hyvin kuin osaa ja sitten voittaa tai häviää. Valitettavasti kovin moni suomalaisurheilija – lajista riippumatta – vähättelee aivan turhaan omia mahdollisuuksiaan ja ikään kuin jo etukäteen asettaa itsensä mentaalisesti tilaan: ”no, pessimisti ei ainakaan pety.” Voittamaan lähdetään joka matsia ja pään pitää olla samassa moodissa. Se on mentaalivalmennusta ja parasta sellaista on, kun voittaa tiukan ottelun.

Squashin EM-kisoihin lähdetään huhtikuun lopussa siinä mielessä hyvästä tilanteesta, että sekä miehet että naiset pelaavat ylimmässä A-ryhmässä eli edustavat maatamme Euroopan kärkimaiden joukossa. Miesten puolella meillä on tilanne, jossa Miko Äijästä lukuun ottamatta saamme jalkeille parhaan mahdollisen joukkueen, kun joidenkin vuosien tauon jälkeen Henrik Mustonen on joukkueessa mukana. Tiukka paikkahan Hekellä ilmeisesti ykköspelaajana on, mutta jotenkin luotan siihen, että Heke saa piiskattua itsensä hyvään kisamuottiin ja hoitaa oman rastinsa hienosti. Olli Tuominen on edelleen kivikova ja Matias Tuomi, Jaakko Vähämaa ja Tatu Knuutila lyövät kaiken peliin. Haluan uskoa, että Suomi säilyttää paikkansa A-ryhmässä. Enempää minäkään en uskalla toivoa.

Naisten puolella #ROAD2HEL-trio, Emilia Korhonen, Riina Koskinen ja Emilia Soini, muodostaa joukkueen rungon, jota Milla Uusitalo ja Maarit Ekholm kotiin jäävänä varamiehenä hienosti täydentävät. Trio on vahva, sillä on potentiaalia vahvoihin esityksiin.

#ROAD2HEL on projekti, jonka huipennus on ensi vuoden EM-kotikisoissa Helsingissä. Tavoitteena on silloin saavuttaa mitali. Se on kova, mutta ehdottomasti saavutettavissa oleva tavoite. Välietappina on A-ryhmän paikan säilyttäminen tämän kevään EM-kisoissa, jotka pelataan Hollannin Eindhovenissa. Lujaa saavat daamitkin kentällä mennä, mutta Mikko Alataloa lainaten ”leuhkat ovat eväätkin.”

Upeat SM-kisat

Muutama viikko sitten pelattiin SM-kisat Talihallissa. Mukana oli upeasti yli 130 osallistujaa ja fiilis hallilla oli koko viikonlopun ajan hieno. Myös media noteerasi kisat hienosti YLEn johdolla. Erikoislähetys finaalipäivänä, Urheiluruutu ja Emppa Soinin iso henkilökuva olivat komeaa katsottavaa. Sosiaalinen media ja muu digitaalinen media tykittivät hyvin kisatunnelmia kaikki kolme päivää. Hattua ilmaan järjestäjille!

Olli otti 18. mestaruutensa ja Emppa 5. SM-kultansa. Ollin ja Heken finaali oli odotettu kohtaaminen ja Olli osoitti edelleen huippukuntonsa ja voitti 3-0. Riina puolestaan antoi täyden vastuksen Empalle naisten finaalissa ja nappasi yhden erän. Ykköspelaajamme hoiti kuitenkin hommansa ja voitti ottelun erin 3-1.

Ja vaikka muut luokat jäävät ymmärrettävästi vähemmälle huomiolle, Talissa nähtiin huimia taistoja ja vääntöjä sekä loistavaa yhteisöllisyyttä, joka on lajillemme tyypillistä.

Eikä tässä vielä kaikki

Sokerina pohjalla, tai ihan miten vaan, ovat senioreiden MM-kisat elokuun lopussa Puolan Wroclavissa. Edelliset kisathan pelattiin kaksi vuotta sitten Charlottesvillessa USA:ssa, joten oli selvää, että silloin osallistujamäärämme jäi melko pieneksi. Mutta nyt uskon, että kisoihin lähtee 25-30 pelaajaa, mikä sekin osoittaa, kuinka hyvin seniorisquash Suomessa voi.

Harjoittelu on jo monella täydessä käynnissä, MM-leiritystä on luvassa maaliskuusta alkaen ja voisi olettaa, että ottelutuntumaa haetaan paitsi kotimaan kisoista, myös Euroopan Masters-kisoista, joista huipennuksena Meltron Finnish Masters loistavasti noin kuukautta ennen MM-kisoja.

Mutta

Yksi tumma pilvi kuitenkin leijuu kaiken yllä. Kukaan ei tiedä, kuinka koronaviruksen etenemisen kanssa käy. Turvatoimia myös urheilun piirissä on tiukennettu, jalkapalloa pelataan ilman yleisöä, lisää F1-kisoja on vaarassa ja Tokion olympialaisten siirtämisestä vuodella on keskusteltu. Ja paljon muuta.

Emme tiedä, kuinka tässä vielä käy. Toivotaan, että asiat selviävät ja kaikki squashkisat voidaan viedä suunnitellusti läpi. Ainakin tätä juttua karkauspäivänä kirjoittaessani suomalaisnuoret ottavat innolla osaa German Junior Openiin Saksassa.

Hyvää ja tervettä squashkevättä kaikille!

Jari Mether

Introducing
Suomen Ranking Uudistuu

Suomen ranking-järjestelmä kokee maaliskuun alussa kauan suunnitellun muutoksen. Neljä kertaa vuodessa ilmestyneestä ranking-listasta siirrytään kerran viikossa päivitettävään listaan. Myös moni muu asia ranking-järjestelmässä muuttuu. Suomen ranking-listaa on vuosia ansiokkaasti ylläpitänyt Poku Salo, joka toki jatkaa työtä edelleen kilpailujärjestämisen parissa.

Uusi ranking perustuu Club Lockerin algoritmiin, jossa pätevät seuraavat säännöt ja lainalaisuudet:

• Ranking-uudistuksen tavoitteina on ollut ranking-listan automatisointi, tiheämpi julkaisuaikataulu ja se, että ranking näyttäisi paremmin pelaajan tason, eikä palkitsisi niin paljon pelkästä turnauksiin osallistumisesta. Ranking-listan tarkoitus on laittaa pelaajat paremmuusjärjestykseen mahdollisimman hyvin.

• Ranking päivittyy automaattisesti joka keskiviikko klo 10:00.

• Ranking-pisteitä ei saa enää loppusijoitukseen perustuen, vaan riippuen siitä, ketä vastaan pelaa ja miten ottelu päättyy.

• Viimeisen kolmen vuoden kilpailu- ja liigaottelut otetaan huomioon. Mitä tuoreempi ottelutulos on, sitä suurempi painotus sillä on. Kilpailu pitää olla Squashliiton hyväksymä. Seuran sisäiset kilpailut, kuukausisarjat tai harjoituspelit eivät vaikuta rankingiin, vaikka ne rekisteröitäisiin Club Lockeriin.

• Myös erät vaikuttavat, eli jos listalla alempana oleva voittaa ylempänä olevalta erän/eriä, se vaikuttaa pelaajan ranking-pisteisiin positiivisesti. Kääntäen, jos ylempänä oleva häviää eriä alempana olevalle, se vaikuttaa pelaajan ranking-pisteisiin negatiivisesti.

• Kaikki ottelut ovat sidonnaisia toisiinsa. Esimerkkinä, jos pelaajat A, B ja C ovat ranking-listalla kyseisessä järjestyksessä ja pelaaja B voittaa pelaajan A, ja pelaaja C voittaa pelaajan B, niin nämä tulokset vaikuttavat pelaaja C:n rankingiin positiivisesti ja pelaajan A rankingiin negatiivisesti.

• Algoritmi on hyvin monimutkainen, eikä sitä pysty siis kirjoittamaan auki tavalla, että pelaajan pistemäärän pystyisi yksioikoisesti selittämään. Sitä on kuitenkin testattu paljon, ja mitä enemmän dataa sinne kertyy, sitä paremmin se näyttää kyseisen pelaajan oikean pelitason.

• HUOM! Kansallisiin kisoihin sijoitettaessa pätee edelleen sama sääntö kuin aikaisemmalla ranking-listalla, eli miehissä PSA top200/naisissa top120 pelaajat sijoitetaan kaavioon ennen muita pelaajia. Kilpailuryhmä voi myös antaa pelaajalle poikkeusrankingin, joka oikeuttaa tiettyyn varjosijoitukseen PSA-listalla.

• Jos olet pelannut kansallisia, Squashliiton akkreditoimia turnausotteluita (ml. kaikki juniori- ja masters-turnaukset sekä squashliigaottelut), mutta nimesi puuttuu rankinglistalta, ole yhteydessä: squash.office@squash.fi.

• Ranking löytyy Club Lockerista kohdasta ”rankings” tai ”player rankings”, tai täältä.

SM-kilpailut eri vinkkeleistä koettuna

Olin itse mukana SM-kisoissa vähän turhankin monessa roolissa. Ensi vuonna vähemmän tulee olemaan enemmän.

Yritän tässä tehdä lennossa tiukkaa pähkäilyä sen suhteen, että mistä näkökulmasta teille kirjoitan. Epäilen että tuotos saattaa olla sekoitus kaikkia. Tämän vuoden yleiset SM-kisat jäivät omaan mieleeni onnistuneimpina kotimaisina squashkisoina tällä vuosituhannella. Rinnalla kolkuttelevat 90-luvun tarunhohtoiset Tampere Openit GoGossa. Talihallissa oli paikalla paljon porukkaa läpi koko viikonlopun – välillä jopa niin paljon, että ainakin itseltäni meinasi pari kertaa happi loppua. Paikalla oli lisäksi tuote-esittelyjä, sponsoreita, squashin silmäätekeviä sekä YLE. Kisajärjestelyt toimivat mielestäni hyvin, vaikka mutinaa aiheutti mm. korkea kisamaksu, pääsymaksu, kisapaidan puuttuminen ja se, ettei peleihin annettu uusia palloja kun vasta edellisen rikkouduttua. Melko vähällä siis selvittiin ja positiivista palautetta on kantautunut mielestäni enemmän kuin aiemmin. Olen silti sitä mieltä, että ensi vuonna on vielä parempaa, kovempaa ja suurempaa tiedossa.

Pelasin kisoissa lähes neljännesvuosisadan tauon jälkeen B-luokkaa. Suurin motivaatio osallistua kisoihin on lähitulevaisuudessa siintävä siirtyminen Club Lockerin rating -pohjaiseen rankinglistaan. Halusin nähdä miten yksi iso kilpailu vaikuttaa listasijoitukseeni. Lista päivittyi kisan jälkeisenä keskiviikkona ja nousua tuli sijalta 20. sijalle 19. Maksoin siis yhdestä pykälästä 50 €. Hieman huvittavaa oli seurata vanhan kilpakumppanin, Jussi Vehniäisen, rankingkehitystä samalla ajanjaksolla: nousua neljä sijaa ilman että pelasi edes kisoissa. No, näin saattaa tapahtua varsinkin alkuvaiheessa kun data on vielä monelta osin vaillinaista ja muidenkin pelaamat keskinäiset pelit saattavat vaikuttaa omaan rankingiin. Myös eräsuhteella on nyt jo merkitystä ja tekee omasta mielestäni tilanteesta erittäin mielenkiintoisen. Jussi Vehniäisenkin kohdalla on selvää, että hänen nykyinen sijoituksena 25. ilmentää hänen tasoaan paremmin kuin vanha sijoitus 29. ja tämä tuo mielestäni todella fressin ja tervetulleen tuulahduksen kilpailujärjestelmäämme.

Ehkä samaan syssyyn voin vielä muistuttaa itsellenikin alkuperäisestä syystä miksi Club Locker päätettiin tuoda Suomeen. Squashliitto etsi ensisijaisesti järjestelmää, mihin saa kirjattua ihmiset ja minkä kautta saa heihin yhteyden. Club Locker tarjosi mahdollisuudet tähän ja moneen muuhunkin asiaan, joista osa on jo käytössä. Läheskään kaikki lupaukset eivät ole toteutuneet vielä, mutta koko ajan mennään eteenpäin – kovin moni tuskin enää haikailee käteistä tai tuomaripöytäkirjoja… puhumattakaan liigakierroksen tulosten puhtaaksikirjoittamista ja lähettämistä.

Viimeisenä vielä pakko mainita SM-viikonlopun osalta sykähdyttävin hetki. Se koettiin, tai ainakin minä koin, palkintojenjaon yhteydessä Squashliiton puheenjohtajakaksikon luovuttaessa palkinnon Poku Salolle, joka osallistui (roolissa tai toisessa) squashin SM-kilpailuihin nyt 50. kertaa. Samalla nämä olivat 50. SM-kilpailut. Täysi katsomo osoitti seisaaltaan suosiota Pokulle hänen pokatessa palkintonsa. Hieno hetki squashille ja toivottavasti myös Pokulle.

Tomi Niinimäki

Kisajärjestäjä, päätuomari, pelaaja, valmentaja, siivooja, seremoniamestari, nuorisopäällikkö.

Road2Hel
Things that lie Between us and Hel

As all great stories, I should begin by saying it’s been a rocky road up to this point. But it hasn’t.

When the Finnish Squash Association appointed me to become the coach for the flagship project until summer 2021, I didn’t have much expectations of what was to come. Maybe it was due to the fact that there were no clear plans nor roadmap on where to go and how.

Now that we have been working together with the players and the association for a full 12 months cycle, things have become a lot clearer along the way. Our first challenge was to secure a spot in the 1st (Championship) division in Birmingham last May. The team delivered and we are on track.

The last 10 months has been a lot about communicating with the players and their team to ensure that everyone knows their field of work and stays on the right path. There is a common understanding within the team that every individual needs to prepare and perform at their highest level when the time comes in Eindhoven at the end of April. By winning at least two out of seven other teams in the division 1 we will be able to play for the medals on our home soil in 2021. This is what lies ahead and at the the end of the road to HEL-sinki.

Even though I mentioned that it hasn’t been rocky so far – fingers crossed... I surely wouldn’t wish it to become one either – there have been set backs and challenges along the way. But the thing is that it’s exactly how sports supposed to be – not easy and comfy, but challenging all the way. We have been fortunate enough to land with a great bunch of ladies who all share a passion for squash – not only on an individual level, but also as a group and as a team also. Not only do we have three female squash professionals at the moment, but we also have a great competitive pack of squash players right on their tales. Therefore I’m very happy to say, that we are going to have a super interesting period of female squash ahead of us in Finland!

Tomi Niinimäki

Coach

Juttu julkaistaan poikkeuksellisesti englanniksi, koska se julkaistaan myös R2H-projektin omilla englanninkielisillä sivuilla.

(Photos: Mirri+Me, Junnu Lusa, R2H website)

ROAD2HEL


R2H Website
Squashliitto tiedottaa
SSqL käynnistää koululaiskampanjan – lähde mukaan!

Suomen Squashliitto käynnistää yhdessä squashseurojen kanssa vanhan tutun koululaiskampanjan. Koululaiskampanja oli 2000-luvulla tärkeä työkalu saattaa lajista tietämättömiä lapsia paikallisille squash-halleille ympäri Suomea ja tulosten mukaan tehokkain yksittäinen tapa tuoda uusia harrastajia squashin pariin.

SSqL on asettanut tavoitteeksi olla mukana järjestämässä 15 koululaispäivää vuoden 2020 aikana. Tähän tarvitsemme teidän, seurojenne ja hallien apua: miettikää nyt, että onko teidän mahdollista olla mukana järjestämässä koululaispäivää kanssamme ja olkaa meihin yhteydessä: tomi.niinimaki@squash.fi

Lajimme tarvitsee juuri nyt juuri tätä ja tämä osaltaan tulee tekemään lajistamme tulevaisuudessa suurempaa, menestyvämpää ja kaikin puolin parempaa!

PS. MyyrSquashin viime viikolla aloittama kampanja on muutamassa päivässä tuottanut sen verran yhteydenottoja kouluista, että nyt jo 700 koululaista on tulossa kokeilemaan lajia kevään aikana. Melkoinen suoritus, mistä on hyvä meidän muiden ottaa esimerkkiä.

Ota yhteyttä Squashliittoon koululaiskampanjaan liittyen
facebook twitter instagram
Suomen Squashliitto ry


Valimotie 10

00380 Helsinki
Finland

Sait uutiskirjeen, koska kuulut squashseuraan tai olet muuten tilannut uutiskirjeen.

Unsubscribe
MailerLite