Veckobrev från Aktieinkomster & TradeVenue, vecka 21

Följ TradeVenue:

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube

Varmt välkomna till veckobrevet från Aktieinkomster & TradeVenue. Här får ni en genomgång av börsveckan som gått och som vi även kopplar samman med den kommande börsveckan samt en hel del annat smått och gott. 

Annons:

Kolla in erbjudandet om att teckna stamaktier i Quartiers Properties i samband med bolagets planerade listning på Nasdaq First North.

OMX Stockholm 30:

Indexet OMXS30 steg med + 0,40 % under vecka 21. Veckan innan låg utvecklingen på - 1,05 %.


Totalt har OMXS30 stigit med + 7,82 % under år 2017

Dow Jones US Market Index:

Utvecklingen för DJ USA slutade på + 1,40 % under vecka 21. Veckan innan sjönk det med - 0,36 %.

 

Totalt har S&P 500 stigit med + 7,32 % under år 2017.

Börsen under vecka 21:

Trots att vi har haft en kortvecka på börsen i Sverige och även på bland annat de nordiska börserna på grund av att vi har firat Kristi himmelsfärd så har det hunnit hända en hel del samt att vi på nytt har fått se en ny ordentlig styrka ta sig in på marknaden.

 

Fortsatt styrka trots kortvecka på börsen:

Om vi börjar med att rikta blickarna mot Sverige så har vi som sagt trots en kortvecka på börsen avslutat veckan på plus, vilket ni kan se på grafen här ovanför. Det beror till stor del på att den svenska ekonomin överlag har visat upp riktigt starka siffror.

Både t.ex. industrin och tjänstesektorn utvecklar sig nu starkt och konsumtionen och efterfrågan fortsätter att hållas uppe. Alla dessa siffror och indikatorer pekar just nu mot att den svenska utvecklingen fortsätter att peka rakt uppåt. Även om spikrakt uppåt kanske är fel ord så är det tydligt att det finns en bra styrka som har fått en bra grund under de senaste åren och det bör man som investerare ta till vara på.     

 

USA visar ny styrka, Asien nya orosmoln:

Utanför Sverige och även utanför Europa har det varit lite mer blandat, men faktiskt på ett oväntat sätt. Om vi börjar i USA så har marknaden där lugnat ner sig markant då bland annat landets centralbank, FED nu har visat att de inte längre är oroade över tillväxten och utvecklingen för USA:s ekonomi och det har givit börserna där en skjuts uppåt vilket ni också kan se på den andra vecko-grafen här ovanför.

Vänder vi blickarna mot Asien har det dessvärre varit en lite mer mild stämning. Där har börserna i princip dagligen handlats blandat och volatilt. Det här beror bland annat på flera sänka kreditbetyg och det bland annat för Kina. Asien-regionen som tidigare under den senaste tiden återigen har varit på uppsprång har nu alltså börjat backa tillbaka lite igen och om det är långsiktigt eller inte är i dagens läge svårt att säga men man bör absolut ha lite koll på den faktorn.       

 

Oljepriserna fortsätter att ha det tungt:

Oljeorganisationen, OPEC har återigen haft möte och där togs beslutet att produktionen ska fortsätta att begränsas. Det här har fått oljepriserna att tappa mark en gång till och det till största del på grund av att OPEC:s agerande börjar förlöjligas av marknaden och det är inte långt ifrån att hela organisationen börjar ifrågasättas.

Oljepriserna återhämtade sig dock en aning mot slutet av veckan då vi fick se uppgångar på mellan 1–2 % men det medför fortfarande att priserna har det svårt runt just 50-dollarsstrecket.    

 

En rad bolagshändelser:

Men det är inte bara på makrofronten som det har hänt grejer. Kollar vi på vår svenska stolthet, H&M så har ägarfamiljen eller i alla fall styrelseordförande, Stefan Persson tankat rejält med aktier i just H&M. Den senaste tidens ganska så kraftiga nedgångar för aktien verkar ha lockat Stefan att lägga ytterligare några av sina miljarder i familjeföretaget och det är en intressant faktor för H&M ur ett långsiktigt perspektiv.

Även storbolaget, Ericsson har varit lite i blåsvädret. Den här gången är det dock inte bolaget själva som har skapat rubriker utan nu är det finansmannen Christer Gardell och hans bolag Cevian Capital som har dragit blickarna åt sig. Det ryktas just nu nämligen att Christers aktivistmetoder på finansmarknaden kan bli ett fall för Ericsson och liksom med alla de bolag som Christer Gardell tidigare har investerat i så är det med en skräckblandad förtjusning som dessa ryktet tas emot med på marknaden. Vad som komma skall här återstår verkligen att se men en sak som är säker är att det i alla fall behöver hända något i Ericsson och det väldigt snart och ett utfall med Christer Gardell är då kanske en väg att gå.    

 

Styrkan ska inte ignoreras:

Sammanfattningsvis under den här veckan så tycker jag framförallt att det är den genomgående styrkan som vi ändå har fått se och uppleva på flera håll och kanter runt om i världen som vi ska ta med oss till nästa vecka.

De siffror och indikatorer som Sverige och delvis även övriga Europa överlag samt USA har visat upp under veckan kommer inte gå obemärkt förbi och så länge som bolagsfronten också orkar hänga med så kan vi nu ha en väldigt positiv närmsta framtid framför oss och det tror jag marknaden skulle gilla lite extra nu inför sommaren.   

Annons:

Dessa aktier har utvecklat sig bäst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 21.

Dessa aktier har utvecklat sig sämst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 21.

Börsvecka 22:

På många sätt kommer den kommande börsveckan likna den vi avslutade i fredags på många sätt. Vi har nämligen kortveckor på flera håll och kanter runt om i världen även nästa vecka men trots det drar ett nytt intensivt informationsflöde igång.  

 

Kortvecka på andra håll och kanter nästa vecka:

Till att börja med har vi som sagt kortveckor i bland annat USA, Storbritannien och i delar av Asien, i bland annat Kina under början av den kommande veckan. USA och Storbritannien håller stängt under måndagen men Kina håller stängt under ett par dagar så då får Japan leda Asien-marknaderna.  

Under sådana här kortveckor när vissa marknader håller stängt brukar de som har öppet vilket i det här fallet blir de flesta Europabörser få sätta tonen och så kan även mycket väl bli fallet den här gången så i början av veckan kommer det vara viktigt att vi riktar blickarna mot Europa och då även delar av Asien.

 

Ny månad och ett nytt makroflöde:

Under andra halvan av veckan inleder vi då även en ny månad och det innebär som vanligt att tempot på makrofronten trappas upp.

Vi har därför industri-, BNP-, inflations- och andra utvecklingssiffror från hela världen som ska processas och den här gången blir de lite extra intressanta. Det beror på att de siffror och resultat som kommer komma in i och med dessa rapporter i allra högsta grad kommer visa om styrkan som nu faktiskt har etablerat sig på börsen och som till stor del kommer från stark makrodata verkligen är så stark som den har indikerat.   

 

Fokus försvinner bort från bolagsfronten:

Att tempot på makroflödet trappas upp parallellt med att rapportperioden i princip avslutades för ett tag sedan kommer innebära att nästan allt av marknadens fokus kommer riktas över mot makrosidan.   

Det kommer dock inte innebära att det blir mindre intensivt för under de kommande veckorna kommer makroflödet att vara minst lika stort som det tidigare rapportflödet så det enda som förändras är att vi nu kommer fokusera på hela länder och regioner istället för enskilda bolag och den variationen brukar alltid bli intressant.   

 

Trenden sätts inför sommaren:

Som jag sa tidigare så kan även mycket väl trenden inför sommaren då saker och ting lugnar ner sig ganska så rejält, i alla fall rent handelsmässigt att vara på väg att sättas. Styrkan från flera veckor tillbaka har nu på allvar potential att slå igenom och kanske till och med då sätta trenden inför hela sommaren då den faktiskt börjar närma sig med stormsteg även om den fortfarande känns avlägsen.

Just av den anledningen kan den kommande börsveckan komma att spela en väldigt stor roll för oss investerare. För om vi börjar se tendenser till att styrkan etablerar sig på allvar och väldigt grundligt så kan dagens nivåer i t.ex. många storbolag börja kännas riktigt attraktiva.  

 

Kolla in andra inlägg på Aktieinkomsters blogg via att klicka på bilden här ovanför.

Kolla in andra bloggar, andra tjänster och annat material på TradeVenue via att klicka på bilden här ovanför.

Följ Aktieinkomster:

Facebook Twitter Instagram

www.tradevenue.se

www.aktieinkomster.se

david@aktieinkomster.se