Senki sem tudja, hogy meddig tart még a medve piac, de az az egy biztos, hogy amíg tart, a kripto-iparág összes gyenge projektjét kisöpri.
www.mrcoin.eu

MrCoin

A kripto-világ heti hírei

“Ha meg akarnánk állítani a kriptovalutákat, az olyan lenne, mintha a matematikát próbálnánk megállítani.” ~ Jason Hsu

A piac alakulása

BTC: 1 275 702 Ft | -31.94% az előző héthez képest

ETH:      37 738 Ft | -38.52% az előző héthez képest

BCH:      ideiglenesen felfüggesztve

LTC:       9 309 Ft | -37.59% az előző héthez képest

A múlt hét eseménydús volt a kriptovaluták számára, nagy árfolyam-eséseket tapasztalhattunk. Sokan úgy gondolják, hogy a hirtelen összeomlás a Bitcoin Cash múlt heti forkja miatti bizonytalanság hatására következett be. A fork következtében két különálló kriptovaluta jött létre, melyből a Bitcoin Cash ABC változatát tartják az ”igazi Bitcoin Cash”-nek (BCH). A Bitcoin 32%-kal, 1 275 702 forintos szintre esett vissza a múlt heti adatokhoz képest, míg az Ether és a Litecoin is 38%-kal ér kevesebbet.

Mindezek ellenére azért jó híreket is kaptunk a múlt héten: az egyik svájci tőzsde kriptovalután alapuló tőzsdén kereskedhető terméket (Exchange Traded Product - ETP) bocsát ki, ami egy öt kriptovalutából álló befektetési kosarat kínál. Az IMF pedig a központi bankokat szólította fel arra, hogy fontolják meg a digitális pénznemek kiadását. Azt senki sem tudja, hogy meddig tart még a medve piac, de az az egy biztos, hogy amíg tart, a kripto-iparág összes gyenge projektjét kisöpri.

Heti kvíz

Mi az a Bitcoin tranzakciós díj?

  1. Adott mennyiségű Bitcoin, amelyet a felhasználók fizetnek a bányászoknak, azért, hogy azok belevegyék a felhasználók tranzakcióit egy blokkba
  2. Bitcoin eladáskor/vásárláskor a tőzsdének fizetett díj
  3. Tranzakciók indításakor a tárca készítőinek fizetett, a tranzakció összegéből levont díj.

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei

Reddit

Megvalósult a Bitcoin Cash forkja

A Bitcoin Cash két külön blokkláncra, a Bitcoin ABC-re, és a Bitcoin SV-re (Satoshi Vision) vált szét. A blokkláncok szétválása akkor következik be, amikor a kripto-közösség képtelen megegyezni abban, hogy milyen irányba mozduljanak tovább. Az okosszerződés funkciókat, Oracle szolgáltatásokat és a jobb skálázhatóságot lehetővé tévő Bitcoin ABC-t Robert Ver és az ő Bitcoin.com bányász poolja támogatja. A Bitcoin SV-t Craig White vezeti, aki korábban azt nyilatkozta, hogy ő Satoshi Nakamoto. A Bitcoin SV a Bitcoin Cash blokkméretét 32MB-ról 128 MB-ra növelte.  Számos tőzsde már jelezte is, hogy mindkét coint támogatja, viszont a coinok jelölési kódjainak kiválasztásában nehézségekbe ütköztek. A Bittrex a Bitcoin ABC-t BCH-ként jelöli, de néhány tőzsde nem akarja a BCH jelölést használni, és inkább a BAB vagy a BCHABC kódot alkalmazzák. A Bitcoin SV-t a BCHSV vagy a BSV kóddal jelölik. 

Telegram

Irán már nem tagja a SWIFT rendszernek

Az amerikai kormány döntése alapján Irán hivatalosan nem tagja többé a Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaságnak (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – SWIFT), ez azt jelenti, hogy Irán nem bonyolíthat le tranzakciókat a partnereivel. Steve Keen, a Kensington University professzora erősen bírálta az amerikai kormányt, amiért egy szuverén nemzet központi bankját kizárja a globális pénzügyi rendszerből. Így Iránnak nem marad más választása, mint a kriptovalutákra való áttérés, sőt, számos kereskedő és a főbb szállások már most is elfogadnak kriptovalutát. Irán azt tervezi, hogy a venezuelai Petróhoz hasonlóan, állami hátterű kriptovalutát vezet be, ami azonban központosított valuta lenne. De szerencsére már most rendelkezésünkre áll a sokkal megfelelőbb megoldás, ez pedig a Bitcoin, ami mindenki számára elérhető akinek van internet-hozzáférése.

Reddit

A SEC üldözi az ICO-kat

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (U.S. Securities and Exchange Commission - SEC) két ICO-kibocsátó ellen is vádat emelt. A SEC szerint az AirFox és a Paragon is milliókat szerzett tavaly ICO-kon keresztül, azután, hogy a SEC 2017-es DAO jelentésében kijelentette, hogy “a tokenek értékpapírok”. Az AirFox 15 millió, a Paragon pedig 12 millió dollárra tett szert, és annak ellenére, hogy a cégek meglehetősen különbözőek, mindkettő ugyanakkora, 250 000 dolláros büntetést kapott. Az AirFox mobiltelefonos beszélgetési időt és adatokat szolgáltat, míg a Paragon a kannabisz ellátási hálózatának lekövetését segíti elő. A cégek abban állapodtak meg, hogy a tokenjeiket értékpapírként jegyzik, és a befektetőknek USD-ben adják vissza a pénzüket, de csak azoknak, akik időben nyújtják be erre vonatkozó igényüket, és valóban jogosultak a kifizetésre. A SEC lépése csődbe viszi a cégeket, mivel az általuk összeszedett Ether tokenek árfolyama 80%-ot esett tavaly óta.  

Telegram

Egy venezuelai áruház már kriptovalutát is elfogad

A venezuelai polgárok gazdaságilag nehéz időket éltek meg az elmúlt években. A folyamatos pénznyomtatás hatására az éves inflációs ráta meghaladta a 150 000%-ot, az árak percenként változtak, akár azalatt is, míg az emberek sorban álltak. Mivel az árváltozásokat nehéz volt lekövetni, az éttermek üzemeltetői közül többen is úgy döntöttek, hogy az étlapokra nem írják fel az árakat. A káosz közepette a kriptovaluták elfogadottsága egyre növekszik az országban, hiszen az emberek a kriptovaluták segítségével tudnak egymással tranzakciókat lebonyolítani. Az egyik legnagyobb áruházlánc, a Traki már el is fogadja a főbb kriptovalutákat - mint a Bitcoin, az Ether, a Bitcoin Cash, a Litecoin és a Dash - fizetőeszközként.  Egy venezuelai polgár 260 dollárnak megfelelő Bitcoinért 884 darab iskolai felszerelést és ruhát vásárolt, amit szegénységben élő venezuelai gyermekeknek adományoz.

Bitcoin Mining

Az IMF kiáll a fiat kriptovaluták mellett

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund - IMF) vezetője arra ösztönzi az országok központi bankjait, hogy vegyék fontolóra a digitális valuták kibocsátását. Lagarde a közelmúltban megrendezett Singapore Fintech Festival rendezvényen tartott beszédében szó szerint azt mondta, hogy „azt hiszem, fontolóra kell vennünk a digitális valuták kibocsátásának lehetőségét, és az államok is szerepet vállalhatnának abban, hogy pénzt biztosítanak a digitális gazdaság számára” Beszédében arra is kitért, hogy az államok által kibocsátott kriptovaluták ugyanolyan kötelezettségvállalást jelentenének az állam számára, mint a fiat pénzek.  Ugyan ez szépen hangzik, hogy a kormányok és a bankok végre kezdik felismerni a kriptovalutákban rejlő potenciált, az államok által támogatott kriptovaluták mégis centralizáltak és cenzúrázottak maradnának. Irán eltávolítása globális pénzügyi rendszerből pontosan ennek a tökéletes példája.

Az első svájci kripto-ETP

A svájci SIX tőzsde a héten kiadja a világ első, kriptovalután alapuló tőzsdén kereskedhető termékét (Exchange Traded Product - ETP) ami hasonló a tőzsdén kereskedhető befektetési alappal (Bitcoin Exchange Traded Fund - Bitcoin ETF).  Az ETP a HODL jelölést kapja. A HODL tulajdonképp egy öt kriptovalutából - Bitcoinból (BTC), Ripple-ből (XRP), Etherből (ETH), Bitcoin Cash-ből (BCH) és Litecoinból (LTC) - álló kosár. A HODL ETP felét Bitcoin, 30%-kát pedig Ripple alkotja.  A megvásárolt HODL ETP részvények mögött a ténylegesen benne foglalt kriptovaluták állnak. Míg az ETF-ek általában nem korlátozzák le a befektetői kört, az ETP termékek lakossági befektetők számára nem elérhetők.

Heti tweet

Bitcoin Network

Heti mém

Bitcoin Network

A hét kripto-kifejezése

Bitcoin Network

A hard fork egy adott kriptovaluta forráskódjának drasztikus megváltoztatása, ami visszafelé nem kompatibilis az eredeti kóddal. Ha az új szabályokkal mindenki egyetért, nem következik be a blokklánc kettéválása, mivel ilyen esetben mindenki áttér az új blokklánc használatára. Azonban ha nincs egyetértés a kripto-közösség tagjai között, a blokklánc kettéválik. Az elágazásig a két blokklánc tranzakciós naplója megegyezik, és ha az eredeti láncon már volt pénzed az elágazást megelőzően, akkor azt követően mindkét láncon lesz pénzed.

A kvíz megfejtése

Mi az a Bitcoin tranzakciós díj?

A helyes válasz: "A"

A tranzakciós díj olyan díj, amelyet a felhasználók fizetnek a bányászoknak, azért, hogy azok belevegyék a felhasználók tranzakcióit egy blokkba. A tranzakciós sebesség a tranzakciós díjtól függ, amelyet a felhasználók manuálisan állíthatnak be. Ha túl alacsonyra állítják, a bányászok nem teszik be a tranzakciót a blokkba. Minél magasabb a tranzakciós díj, annál nagyobb az esély arra, hogy a bányászok feldolgozzák a tranzakciót, és belevegyék a következő blokkba.

 

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

MrCoin

 

Ui. Ha tetszik a hírlevél, ossza meg egy barátjával

Facebook Twitter Instagram Website

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, UK

+36 1 655 5333

MrCoin örömmel válaszol a hello@mrcoin.eu e-mail címre érkező kérdéseidre.

Adatvédelem