Nyhetsbrev från GL Maskin & Verktyg · Dec 2018

Kundberättelse

Stiefelmayers chuck KAF-G

räddade kundens maskininvestering

Stiefelmayers intelligenta chuckar klarar vad inga andra chuckar går i land med, nämligen att garantera en säker uppspänning för precisionsbearbetning i svarv och fräs, även när detaljen har en udda form eller består av ett sårbart material. Deras egen slogan beskriver saken kort och kärnfullt: Vi har lösningen. Nu söker vi problemet.

Eftersom de här chuckarna är unikt kompetenta vill många kunder se med sina egna ögon vad chucken påstås klara av. Därför erbjuder Stiefelmayer provkörningar för företag som vill ha konkreta bevis innan de investerar. Nio av tio provkörningar får högsta betyg.

Följande historia är ett representativt exempel på hur en av GL Maskins kunder i svensk verkstadsindustri – ett företag som vi låter vara anonymt – kämpade med ett till synes olösligt tillverkningsproblem, tills vi presenterade Stiefelmayerchucken.

Konsten att lösa ett olösligt problem

Problem: Kunden skulle tillverka tunnväggiga ringar, men hade stora bekymmer med kvaliteten. Ringarna hamnade hela tiden utanför toleransramarna med kassation som följd.

Lösning: GL Maskin föreslog då en lösning baserad på Stiefelmayers chuch KAF-G med slutet hydrauliksystem, som är applicerbar på alla verktygsmaskiner. Chucken testades i ett bearbetningsprov och resultatet blev en stor framgång. En mycket nöjd kund beställde därefter en ny maskin och informerade leverantören om att maskinen skulle utrustas med just Stiefelmayers chuck. 

Onödig omväg: Maskinleverantören kom med invändningar och övertalade kunden att välja en billigare chuck som påstods vara precis lika kompetent som Stiefelmayers – något som båda fick ångra den dag den nya maskinen med den billigare chucken provkördes. Resultatet blev nämligen återigen omöjligt att godkänna med omfattande kassation som följd.

Tillbaka till lösningen: Kunden beställde därefter Stiefelmayerchucken, eftersom det var nu dubbelt bevisat att endast den klarade den komplicerade uppspänningen.

Sensmoral: Lita på dina egna ögon under en provkörning hos Stiefelmayer. Annars är det risk för att snålheten bedrar visheten.

Dubbelt jubileum

Königs ena ben fyllde 70 år

och det andra fyllde 40

Familjeföretaget König är rätteligen två företag: dels König MTM som tillverkar spänndornar, och dels Main-Tauber Maschinenbau som legotillverkar hydrauliska komponenter. König MTM, som GL Maskin är svensk representant för, grundades 1978, moderbolaget grundades redan 1946.

I somras bjöd König in sina återförsäljare från hela världen till en magnifik födelsedagsfest som på alla sätt bekräftade att jubilaren är ett globalt företag. GL Maskin från Sverige fick festa med kolleger ända borta från Indien och Kina.

König fyllde alltså 40 respektive 70 år. Det är en imponerande ålder och ett kvitto på att företagen har skött sina kort rätt hittills. Det är också en tydlig indikation på att de har för avsikt fortsätta sin innovativa framgångssaga inom internationell verkstadsindustri.

Av lätt insedda skäl känner GL Maskin glädje över att få representera ett sådant företag.

Julkåseri

Den traditionsrika doften

från Hippokrates skjorta

Inget doftar mera jul än den glögg som vi svenskar dricker flera miljoner liter av under årets största högtid. Traditionen uppstod på 1890-talet, men själva drycken – glödgat (= uppvärmt) kryddat vin – kan följas ända tillbaka till antiken, närmare bestämt till Hippokrates skjortärm. Det låter kanske bisarrt, men så här ligger det till.

Under antiken ansåg man att kryddor inte bara förädlar maten vi äter – de tillskrevs även medicinska egenskaper. Därför brukade den gamle greken Hippokrates (400-talet f Kr), känd som läkekonstens fader, blanda t ex honung och kanel i vin och ge till sina patienter. 

Behandlingen måste ha varit allmänt uppskattad, för läkarna ordinerade samma botemedel tusen år senare under medeltiden. Vid tillverkningen av hälsovinet hälldes kryddorna i ett filter av tyg som kallades Hippokrates skjortärm och den färdiga drycken benämndes hypokras. Ju fler kryddor i ärmen, desto fler sjukdomar kunde doktorn bota.

Småningom bleknade tron på den medicinska nyttan, men nordborna fortsatte att krydda sitt vin med bland annat socker, kanel, kryddnejlikor, kryddpeppar och muskot. För till saken hörde att kvaliteten på det vin som importerades i tunnor från kontinenten inte var den bästa efter långa resor på fartyg och oxforor. Kryddorna dolde helt enkelt den sura smaken. Och det eländiga klimatet på våra breddgrader är förklaringen till att man gärna drack vinet varmt.

I dag har vi det onekligen mera förspänt, för Systembolagets sortiment erbjuder 75 olika godkända glöggsorter att välja mellan (inklusive de alkoholfria). Här bara ett sista påpekande inför den stundande julhelgen. Oavsett kryddning bör man iaktta glöggdrickandets kungsregel – i alla fall enligt den gamle gastronomen Jan-Öjvind Swahn: Värm glöggen till högst 55 °C. Hetare glögg är ett "uppenbart slöseri med gudsgåvorna".

Med dessa kåserande ord vill tacka alla kunder för det gångna året och tillönska er en god jul och ett gott nytt år med lagom mycket glödgat kryddat vin.

GL Maskin & Verktyg AB

Telefon: 08-731 52 80

E-post: info@glmaskin.se

Hemsida: www.glmaskin.se

Du får det här nyhetsbrevet därför att du har registrerat dig på vår hemsida och/eller därför att ditt företag gjort inköp från oss.

Avsluta prenumerationen