Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro.

Vrijdag 13 mei: film 'The Imitation Game'

April/mei is traditiegetrouw het seizoen voor films over de Tweede Wereldoorlog. Veel ervaringen zijn al verfilmd. Van grote heldendaden tot persoonlijk leed. Toch is er één verhaal dat nog maar sinds kort verteld kan worden. Het levensverhaal van Alan Turing, de Britse wiskundige die de duitse versleutelingscode wist te kraken. Daardoor wisten de geallieerden, aan het einde van de oorlog, precies wat de nazi's van plan waren. De oorlog is twee jaar bekort door de uitvinding van Turing. Hoeveel mensenlevens er zijn gespaard, is moeilijk te zeggen, maar het zijn er velen. Toch is hij na de oorlog veroordeeld in plaats van geridderd.

 

Stel dat de soldaat van Oranje een homo was?
Waarom kennen wij al decennia de verhalen van de Churchils en soldaten van Oranje maar niet van deze Turing? Het antwoord is nogal ontluisterend: vanwege zijn homoseksualiteit. Als homo mocht je wel de wereld redden maar vervolgens moest je weer snel in de kast. Althans zo verging het Turing. Hij is, na de oorlog, veroordeeld en chemisch gecastreerd omdat hij juist niet altijd netjes in de kast bleef. Op 41-jarige leeftijd pleegde hij zelfmoord.

Ook dit is Europese geschiedenis
Pas in 2013 is hij door de Britse koningin in ere hersteld. Als het niet echt gebeurd was, zou je het een té bizarre plot vinden. Feit is dat het bij onze Europese geschiedenis hoort. Zowel het kraken van de nazi-communicatie als het verstoten van de man die de grootste oorlog uit de geschiedenis met twee jaar bekortte.

Superslim èn sociaal onhandig
De Noorse regisseur Morten Tyldum koos ervoor om drie levensfasen door elkaar te weven. Turings kostschooltijd, de oorlogsjaren waarin hij in het diepste geheim de code probeert te kraken en zijn trieste naoorlogse jaren. Die niet chronologische manier van vertellen werkt. Daardoor voel je ook haarscherp aan dat zijn vooroorlogse en naoorlogse jaren werden gedomineerd door het veroordelen van zijn 'anders' zijn. Dat anders zijn had niet alleen te maken met zijn homoseksualiteit. Turing was net zo slim als dat hij sociaal onhandig was. Zijn gedrag lijkt autistische kenmerken te hebben.

Oscarnominaties èn kritiek
Benedict Cumberbatch (Sherlock) is geknipt voor de hoofdrol. Hij weet heel treffend de wat autistisch overkomende Turing neer te zetten. In de filmwereld is de film goed ontvangen, met 8 Oscarnominaties. Toch was er ook kritiek op de film. De homoseksualiteit van Turing zou te zeer op de achtergond zijn gehouden om Oscarkansen niet op voorhand te bederven. Al erg dat dat zo zou werken.

Ere wie ere toekomt
Voor de kijkers is de film vooral de kennismaking met het levensverhaal van een vergeten, verstoten en ondergewaardeerd genie. Niet alléén ondergewaardeerd vanwege zijn rol in de oorlog. Ook vanwege de impact van zijn uitvindingen op ons dagelijks leven. Zijn codekraakmachine was een regelrechte voorloper van onze huidige PC. Ere wie ere toekomt! Daarom ook een draaiavond in Cinecentrum31.

  Je kunt reserveren door ons te mailen

of door naar de website te gaan