Όχι στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού
Όλοι στη Βουλή τη Δευτέρα 20/3 στις 4:00 το απόγευμα
Αμέσως μετά το έγκλημα στα Τέμπη (το οποίο η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων δεν κατάφερε να αποτρέψει) και λίγες ημέρες πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρά την κατακραυγή εμμένει να φέρει για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων.
Από την πρώτη μέρα που το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ τέθηκε σε διαβούλευση αλλά και στη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Ένωση ΔΕΥΑ, Δήμοι, σωματεία εργαζομένων ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) αλλά και η επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Αττικής, δεκάδες επιστήμονες και χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα εξέφρασαν την αντίθεσή τους και ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
Μπορεί ο υπουργός να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι το νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί όμως με μια προσεκτική ανάγνωση διαπιστώνει κανείς πως ολόκληρο το νομοσχέδιο είναι γραμμένο με «ανοιχτή διατύπωση» και ορολογία τέτοια που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης. Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΕΝ στις 13/3 μετά την συνάντηση του κ. Σκρέκα με τους προέδρους της ΚΕΔΕ και της Ένωσης των ΔΕΥΑ αναφέρει ξεκάθαρα ότι: «προσδιορίστηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος την ορθή εφαρμογή των οποίων έχει η Αρχή, αφορούν μόνον τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ»
Η ιδεοληψία της ιδιωτικοποίησης του νερού έχει χρεοκοπήσεις ηθικά, πολιτικά, ιδεολογικά αλλά και δικαστικά. H εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ένα νομοσχέδιο που ετοιμάζει την αγορά νερού είναι αντίθετη με το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες στον τομέα της υδροδότησης της χώρας δεν νοείται ούτε η ύπαρξη αγοράς, ούτε η δραστηριοποίηση κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, ώστε να απαιτείται η ρύθμισή τους από Ανεξάρτητη Αρχή.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης, Σκρέκας και Σαχίνης (μόνος, σε αντίθεση με το σύνολο των φορέων, υπερασπίστηκε στη Βουλή, τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων) έχουν αποφασίσει να ταχτούν με τα ιδιωτικά συμφέροντα που επιδιώκουν μανιωδώς να κερδοσκοπήσουν επί του κύκλου του νερού και να συγκρουστούν με την ισχυρή, ομόθυμη και με κάθε τρόπο εκφρασμένη θέλησης της ελληνικής κοινωνίας να υπερασπίσει το νερό ως κοινωνικό αγαθό.
Την Δευτέρα 20 Μαρτίου η ΟΜΕ και τα σωματεία της ΕΥΔΑΠ, η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, οργανώσεις, σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
Καλούμε όλους και όλες να διαδηλώσουμε:
Όχι στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού
Αύριο, Δευτέρα, κατατίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του νερού.
Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ προχωράει σε στάση εργασίας και καλεί όλο τον κόσμο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 στα γραφεία του Σωματείου, Τσιμισκή 91.
Το νερό δεν θα μας το πάρουν!
Υπερασπίσου το, είναι θέμα Δημοκρατίας.
«Όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού. Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Όλοι την Δευτέρα 20 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα» τονίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής.
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν τη Δευτέρα 20 Μάρτη, Σωματεία και μαζικοί φορείς ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού.
Την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Άρδευσης (ΔΕΥΑ) προχωρούν σε 24ωρη απεργία με απόφαση της Ομοσπονδίας τους.
Τη Δευτέρα 20/03/2023 το εισάγει στην ολομέλεια με σκοπό να το ψηφίσει, «τιμώντας» έτσι την Παγκόσμια μέρα νερού.
Ο σύλλογός μας, με τη συνδρομή των μελών του, πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού όλη την τελευταία δεκαετία παίζοντας καθοριστικό ρόλο και στις αποφάσεις του ΣτΕ. Έτσι και συνεχίζουμε.
Σας καλούμε να δώσετε μαζικό και δυναμικό παρών, τη Δευτέρα 2003/2023, στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.
Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό.
Η Κυβέρνηση επιμένει με κάθε τρόπο στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Αρνείται πεισματικά να αντιληφθεί ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης των νερών στην χώρα μας και μέσω της οποίας επιχειρείται να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και του συντάγματος που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση τους.
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει το πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενώ παράλληλα περνά μια σειρά αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν το χτίσιμο σε αιγιαλούς και υποβαθμίζουν την προστασία περιοχών natura. Το πολυνομοσχέδιο συνιστά κατάφωρη αντιδημοκρατική εκτροπή αφού, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν.
Όμως η διαχείριση του νερού δεν έχει ουδεμία σχέση με τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε διάφορους τομείς. Το νερό οφείλει να είναι και να παραμείνει Δημόσιο Αγαθό, βάσει και των αποφάσεων του ΣτΕ, οι οποίες ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί από την Κυβέρνηση. Άντ´ αυτού έρχεται ένα νομοσχέδιο το οποίο επιχειρεί να επιβάλλει έλεγχο στην διαχείριση του νερού από Ανεξάρτητη Αρχή κι όχι από το κράτος, με βάσει κριτήρια που δεν αρμόζουν σε αυτό και θέτουν σε κίνδυνο το Δημόσιο χαρακτήρα του. Το ΣτΕ ...
Το πολυνομοσχέδιο συνιστά κατάφωρη αντιδημοκρατική εκτροπή επειδή καταπατά τις αποφάσεις 1906/2014, 190 & 191/2022 της Ολομέλειας και 1886/2022 του Δ΄ τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, το ιδιωτικό Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες, ο κύκλος των υπηρεσιών ύδρευσης- αποχέτευσης είναι ενιαίος – αδιάσπαστος, υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ...
Τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ
στη συγκέντρωση που οργανώνει η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ
τη Δευτέρα 20/3/2023 στις 4 το απόγευμα στο Σύνταγμα.
ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Η κυβέρνηση ψηφίζει πολυνομοσχέδιο 263 άρθρων για την ιδιωτικοποίηση του νερού και την περαιτέρω παράδοση της διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θα έχει αρμοδιότητες στις υπηρεσίες ύδατος και της διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων. Οι «Ρυθμιστικές Αρχές» αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν εμπορευματοποιηθεί και λειτουργούν με όρους αγοράς.
Την Δευτέρα 20/3/2023 η κυβέρνηση θα καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενώ παράλληλα περνά μια σειρά αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν το χτίσιμο σε αιγιαλούς και υποβαθμίζουν την προστασία περιοχών natura.
Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση ένα εγκληματικό νομοσχέδιο που βαθαίνει την πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού.
Οι επιθέσεις στο νερό συνεχίζονται. Αν και υπάρχουν 4 αποφάσεις στο ΣτΕ που ρητά αναφέρουν ότι το νερό δεν μπορεί να θεωρηθεί εμπόρευμα, διαχρονικά οι κυβερνήσεις προσπαθούν με έμμεσο τρόπο να τις ξεπεράσουν.
Την Δευτέρα 20/3 εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής σχέδιο Νόμου όπου παραχωρεί τον έλεγχο του νερού όλης της χώρας σε ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή και όχι στο κράτος.
Κατόπιν τούτων ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό να αποσύρει από το ανωτέρω νομοσχέδιο τα άρθρα που αφορούν τους παρόχους και την διαχείριση των υπηρεσιών πόσιμου ύδατος, σύμφωνα με τα όσα έχουν κριθεί με τις ανωτέρω αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ, για τους λόγους που εκθέσαμε, δεν είναι δυνατόν να βελτιωθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις με οποιεσδήποτε φραστικές ή λεπτομερειακές τροποποιήσεις και δεν μπορούμε, επομένως, να σας συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή
Χωρίς διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Κυβέρνηση με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της, προωθεί με αντιδημοκρατικές διαδικασίες πολιτικές ισοπέδωσης κάθε δημόσιας υποδομής και δημόσιου αγαθού.
Με ένα πολυνομοσχέδιο «σκούπα» 263 άρθρων που έφερε στη Βουλή, προωθεί επικίνδυνους σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης για ιδιαίτερα σημαντικά δημόσια αγαθά, όπως το νερό.
Με βάση τα παραπάνω το ΔΣ της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ομόφωνα ζητά:
Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ώστε να δοθεί η δυνατότητα ουσιαστικής διαβούλευσης του με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και την DG REGIO και την DG ECFIN, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που να απαντά και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις πραγματικές ανάγκες των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και του τομέα υδάτων.
«Το νερό δεν είναι εµπορικό προϊόν, η ύδρευση συνιστά υπηρεσία κοινής ωφέλειας», υπενθυμίζει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, στην έκθεσή του επί του νομοσχεδίου με το οποίο ανατίθενται στη ΡΑΕ αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ύδρευσης και αποχέτευσης) και των φορέων διαχείρισης αστικών αποβλήτων.