RitimBlog Koşu Postası #40
Merhaba

Kış bu sene sert mi gidiyor yoksa bana mı öyle geliyor? En azından Ankara için öyle olduğunu söyleyebilirim. 2019 yılının ilk 10 gününü kar altında ve buz üstünde geçirdik. Ama güney kentleri bu konuda rahat. Örneğin ülkede her yılın ilk yarışına ev sahipliği yapan Adana, şehrin adını taşıyan yarı maraton yarışının dokuzuncusunu düzenledi. Bırakalım da oradakiler kışın havanın tadını çıkarsın, onlar da yazın sıkıntı yaşıyorlar. Biz haberlerimize bakalım, keyifli okumalar.

Postanın önceki sayılarını kaçırdıysanız posta arşivine göz atabilirsiniz. Bu yayının hoşuna gideceğini düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa en alttaki bağlantıları kullanarak ya da bu epostayı yönlendirerek onları da postadan haberdar edebilirsiniz. Posta ile ilgili olarak bana posta@ritimblog.com adresinden ulaşabilirsiniz.

10 Ocak 2019

Hakone Ekiden'den Çarpıcı Sayılar

Postanın düzenli okuyucuları anımsayacaktır, 34. haftada ekidenlerden söz etmiştim. Hızlıca anımsayalım: Japon uzun mesafe koşu kültüründe çok önemli bir kavram olan Ekiden bayrak yarışı şeklinde koşulan uzun mesafe yarışlarına verilen isim. Japonya'da bu yarışlardan çok sayıda koşuluyor. Uzun mesafenin kişiselliğini kırarak takım ruhunu ön plana çıkarıyor.

Yine o postada bu yarışların arasında en özelinin Hakone Ekiden olduğunu yazmıştım. Diğer adı "Tokyo-Hakone Round-Trip College Ekiden" olan bu yarışta 10 kişilik takımlar Tokyo-Hakone arasında gidip geliyorlar. Yarış iki günde koşuluyor, her iki günde de yaklaşık yarı maraton uzunluğunda beşer segment koşuluyor. Bütün Japonya'nın naklen yayınlanan yarışa odaklandığını da söylemiştim. 2019 Hakone yarışı, yani 95. edisyon 2-3 Ocak tarihlerinde koşuldu. Segmentlerin yarı maraton eşlenikleri düşünüldüğünde aşağıdaki çarpıcı sayılar ortaya çıkıyor:

toplam = 230 koşucu
tırmanış ve iniş segmentleri hariç = 184 koşucu
toplam 1:01:00'dan hızlı ym = 3 koşucu / 184
toplam 1:02:00'dan hızlı ym = 15 koşucu / 184
toplam 1:03:00'dan hızlı ym = 43 koşucu / 184
toplam 1:04:00'dan hızlı ym = 71 koşucu / 184

Genel takım sonuçları ise şöyle: 
1. Tokai University - 10:52:09 - parkur rekoru
2. Aoyama Gakuin University - 10:55:50
3. Toyo University - 10:58:03

Maratonda Yükseklik Kazanımı Derdi

Amatör koşucuların katıldığı maratonlarda parkurun yükseklik kazanımı tartışmalara konu olur. Genellikle koşucular en iyi derecelerini yapmak istedikleri için yükseklik kazanımı fazla olan parkurlara sahip yarışlardan kaçınır ya da bir yarışta söylenenden fazla kazanım olduysa uzun uzun tartışmalar olur. Ama olimpiyat elemelerinde bu konunun bu kadar çok tartışılacağını söyleseler inanmazdım. 

Tokyo Olimpiyat'ında maraton koşacak 3 erkek 3 kadın Amerikalı atletin seçileceği yarış 29 Şubat 2020'de Atlanta'da koşulacak, yani daha bir yıldan uzun zaman var. Buna rağmen Amerika'da bugünlerde en çok konuşulan konu bu seçme yarışının parkurundaki yükseklik kazanımı. Üç defa dönülecek 6 millik ve bir kere dönülecek 8,2 millik iki tura sahip parkur 1000 feet (305 metre) kazanıma sahip olarak duyuruldu. Meraklıların ve habercilerin araştırmaları ise bu değerin 1500 feete (457 metreye) yakın olduğu yönünde. Birçok insan şu anda bu konuyu tartışıyor. Hatta bazı forumlarda "Bu kadar yükseklik kazanımı varsa Jim Walmsley katılsın, şansı yüksek!" gibi şakalı yorumlar dahi yapılmaya başlandı. 

Parkur kazanımı çok mu az mı tartışmasını bırakalım Amerikalılar yapsın ama gelin biz bu elemelere katılan kişi sayısına bakalım. Bu yarışa katılabilmek için erkeklerde 2:19:00 veya daha hızlı maraton ya da 1:04:00 veya daha hızlı yarı maraton koşmuş olmak gerekiyor. Kadınlarda ise bu süreler 2:45 ve 1:13. Hal böyleyken, şu an itibariyle 2020'deki bu yarışa katılmak üzere adını yazdırabilen 140 erkek ve 262 kadın var. Önümüzde daha bir yıl olduğunu da düşününce Amerika'daki maraton başarısının durumu ortaya çıkıyor. 2016 yılındaki eleme yarışında 211 erkek ve 246 kadın vardı. 


9. Adana Kurtuluş Yarı Maratonu Koşuldu

Girişte de bahsettiğim gibi geçtiğimiz hafta sonu Adana'da şehrin kurtuluş günü için düzenlenen yarı maratonun 9. edisyonu koşuldu. Katılımın hayli yüksek olduğu yarışta 792 erkek ve 198 kadın, 990 kişi bitiş çizgisinden geçmiş. Yarışı 1:02.11 sürede Kenyalı Vincent Kipchumba kazandı. Altı Doğu Afrikalının (3 Kenya 3 Etiyopya) ardından Türkiye'den katılanların en hızlısı olan Üzeyir Söylemez  1:06.58 ile 7. sırayı aldı. Kadınlarda ise birinci 1:11.20 ile Kenyalı Joyce Chepkemoi Tele olurken Türkiye'den katılanların en hızlısı 1:16.12 ile kadınlarda iki Kenyalının ardından 3. olarak bitiren Sevilay Eytemiş oldu.

[Tüm sonuçlar]

Şimdilik bu kadar. Öneri ve görüşlerinizi lütfen paylaşın. İlgileneceğini düşündüğünüz kişileri aşağıdaki bağlantıları kullanarak bu postadan haberdar ederseniz sevinirim. 

Bir sonraki postada görüşmek dileğiyle.

Bu postayı aldınız çünkü Ritim Koşu Postası abonesisiniz. Artık bu yayınları almak istemiyorsanız en alttaki "Listeden Çık" bağlantısını kullanabilirsiniz

 

Koşu Postasına Üye Ol
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Epostayı Yönlendir
RitimBlog

Bu eposta Mert Derman tarafından periyodik olarak hazırlanıp üyelere gönderilmektedir. 

MailerLite