view_in_browser
Update over toekomst GroeneBuurten

Beste ,

Dank voor de vele steunbetuigingen die we hebben ontvangen. Op 11 december bespreekt de raadscommissie de evaluatie van Groen in de Buurt. We hebben inmiddels begrepen dat hier niet besloten gaat worden over het opheffen van GroeneBuurten, maar het blijft onduidelijk welke rol de gemeente Amsterdam ziet voor maatschappelijke groenorganisaties.
Groenorganisaties zorgen voor meer betrokkenheid van bewoners bij het groen, meer vrijwilligerswerk en voor een stabiele basis voor medebeheer door bewoners.
Ben jij geholpen door een groenorganisatie en wil je daarover vertellen? Meld je dan aan als inspreker bij deze vergadering. Ook je aanwezigheid op de publieke tribune, vanaf 9 uur, is fijn.

Goed nieuws is er ook: de gemeente is van plan voortaan structureel 2 miljoen euro per jaar uit te trekken voor kleinschalig bewonersgroen in heel Amsterdam.

Groene groet,

Simone, Luella en David

Nieuws
Hulp van NLdoet bij je tuinklussen

Is er een klus in jullie buurttuin en kunnen jullie daarbij wel wat extra hulp en geld voor materialen gebruiken? Je kan nu je klus aanmelden bij NLdoet! NLdoet vindt plaats op zaterdag 14 maart. GroeneBuurten kan je helpen bij de aanvraag.

Tuincoach of hulp in jouw tuin

Lukt het niet om bepaalde klussen te doen in je eigen (gevel)tuin door fysieke beperking of ouderdom? Of heb je behoefte aan advies over de beplanting? Vraag dan hulp of advies van ons tuinteam of tuincoaches.Microbos winnaars bekend

Afgelopen dinsdag zijn de winnaars bekend gemaakt van de microbos wedstrijd. De Tuiny-Forest pakketten zijn uitgedeeld en een paar inzenders kregen een troostprijs. De bomen, heesters en kruiden krijgen een mooie plek in de stad zodat vele (buurt)bewoners en dieren er van kunnen profiteren.

Wie de winnaars zijn kan je lezen op onze website

Geslaagde excursie langs groene daken

GroeneBuurten organiseerde een excursie langs drie verschillende groene daken van particulieren. De deskundige dakeigenaren vertelden vol enthousiasme over hun ervaring met de aanleg van hun groen dak. De deelnemers gingen met vele tips en ideeën weer naar huis. Op onze website een verslag.Tips om de winter door te komen
  • Leestip: De tuinjungle - Tuinieren om de wereld te redden. Een boek van David Goulson, bioloog en natuurschrijver, met hilarische beschrijvingen over (mis)lukkingen bij het ecolologisch tuinieren. Van obsessies rondom het gladgeschoren gazon, bijvriendelijke planten van tuincentra vol insecticiden tot een lofzang op oorwurmen, bladluizen en volkstuinen.
  • Museum: Tot en met 5 januari is in Singer Museum Laren de expositie 'Weer en Wind, Avercamp tot Willink' te zien.  Ruim honderd kunstwerken van Nederlandse kunstenaars die mooi, dreigend of extreem (winters) weer verbeelden. begeleid door gedichten uit de bloemlezing Weer en wind.
  • Help de vogels. Heb je een nestkast hangen in de tuin of aan de muur? Vergeet 'm niet schoon te maken voor de echte winter begint. Vogels gebruiken de kast graag om in te slapen en om zich te beschermen tegen de vrieskou, wind, hagel en sneeuw. De vogels slapen het liefst in een kale kast zonder het oude nest en zonder vlooien en ander ongedierte. En nu je toch bezig bent, hang dan meteen een lekkere vetbol op (leuk om zelf te maken!)
  • Laat ook uitgelopen en uitgebloeide takken lekker aan de struiken en bomen zitten, en veeg vooral die bladeren niet weg! Want daarmee ontneem je insecten, vogels, amfibieën en egels een schuilplaats in de winter. Bovendien vormen de bessen en zaden aan die planten belangrijk voedsel voor veel dieren. En dat opruimen en snoeien doe je gewoon in het vroege voorjaar. Op onze website www.GroeneBuurten.nl geven Caspar Janssen, de bekende natuurjournalist, en Doris Koolmees nog meer tips hoe jij insecten en vogels kunt helpen de winter door te komen.

Agenda
11 december
Laat je zien bij de commissievergadering

De raadscommissie Bouwen en Wonen bespreekt de evaluatie Groen in de Buurt. Hoe meer actieve buurtbewoners aanwezig zijn op de publieke tribune, hoe beter.

15 december
Stiltewandeling Koeienweide Vondelpark

De Koeienweide is een heerlijke plek om even helemaal tot jezelf te komen, de rust in jezelf te vinden en stil te staan bij de natuur.

Dit was slechts een deel van onze groene activiteiten en nieuwsberichten. Ga voor de complete Agenda naar onze website www.groenebuurten.nl. En volg ons op facebook voor nog meer foto's, verslagen en interessante weetjes.

PS Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar andere groenliefhebbers. 

GroeneBuurten zet zich in voor groene, duurzame en sociale buurten in Amsterdam Oud Zuid, de Zuidas en het Vondelpark. Dit doen wij samen met buurtbewoners, organisaties en bedrijven. Wij informeren, organiseren en geven advies.

Bewoners kunnen hun buurt op veel manieren vergroenen. Je kan helpen met het onderhoud van plantsoenen en parken, moestuinen of kruidentuinen. Of leg een geveltuin of een boomtuin aan.

Kom meer te weten over hoe je je eigen buurt, straat of tuin vergroent via onze website en facebook. Je kan ook bellen of langskomen tijdens ons spreekuur op donderdag tussen 14.00 en 15.00 uur.

GroeneBuurten

J.M. Coenenstraat 4, Amsterdam
Netherlands

website facebook location email

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of hebt meegedaan met een activiteit.

Afmelden