View in browser
Eνημερωτικό Δελτίο
Μάιος 2020
Επιχορηγήσεις

Επιχορήγηση δραστηριοτήτων για την πανδημία από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Νεολαίας

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Νεολαίας (European Youth Foundation – EYF) προσφέρει χρηματοδότηση σε τοπικές και εθνικές οργανώσεις νεολαίας για τη διοργάνωση δραστηριοτήτων, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις κατά τόπους ανάγκες που προκύπτουν από την κρίση του COVID-19. Προτεραιότητα θα δοθεί σε πιλοτικές δραστηριότητες που αποσκοπούν στην επίδειξη αλληλεγγύης και την παροχή στήριξης προς όλα τα άτομα που πλήττονται από την κρίση και πιο συγκεκρικριμένα στην προσέγγιση και τη στήριξη ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στη στήριξη των υγειονομικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών και, τέλος, στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά την αντιμετώπιση της κρίσης. Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.
Υποβολή αιτήσεων έως 10 Μαΐου 2020.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.coe.int/en/web/european-youth-foundation/registration

Επιχορήγηση αθλητικών δραστηριοτήτων ως μέσου για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων με στόχο την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων μέσω του αθλητισμού. Στα αναμενόμενα αποτελέσματα αυτής της δράσης περιλαμβάνονται η διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων για πρόσφυγες, η προώθηση της άθλησης και της σωματικής άσκησης των προσφύγων και η προώθηση της συνεργασίας των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στη διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων. Η πρόσκληση απευθύνεται σε δημόσιους ή και ιδιωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα του αθλητισμού και οργανώνουν σε τακτική βάση αθλητικούς αγώνες οποιουδήποτε επιπέδου. Η χρονική διάρκεια των επιλέξιμων σχεδίων δραστηριοτήτων θα πρέπει να είναι από 24 έως και 36 μήνες. και το ύψος της επιχορήγησης για κάθε σχέδιο θα ανέρχεται σε 200.000 έως 300.000 ευρώ.
Υποβολή αιτήσεων έως 1 Ιουνίου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες:

https://ec.europa.eu/sport/funding/calls/integration-social-inclusion-refugees-2020_en

#MenoumeAsfaleis
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο αναβλήθηκε λόγω της έκτακτης παγκόσμιας συνθήκης με τον κορωνοϊό, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά! Από την Τρίτη 19 Μαΐου έως και την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020, οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν για το κοινό και κάθε ταινία θα διατίθεται για 400 θεάσεις σε χρήστες αποκλειστικά στην Ελλάδα.

https://www.filmfestival.gr/el/documentary-festival

Εικονική περιήγηση στο Βρετανικό Μουσείο

Ως συνέχεια της εικονικής περιήγησής μας στα μουσεία του κόσμου, μεταφερόμαστε αυτή τη φορά στο Βρετανικό Μουσείο. Στην ιστοσελίδα του θα βρείτε μια ποικιλία διαδρομών μέσα στο μουσείο με έμφαση σε συγκεκριμένα εκθέματα. Οι διαδρομές είναι θεματικές και δεν έχετε παρά να διαλέξετε μία από αυτές και να αφεθείτε στην ειδικά σχεδιασμένη περιήγηση που θα σας καθοδηγήσει ώστε να ανακαλύψετε τα πιο διάσημα εκθέματα του μουσείου.

https://www.britishmuseum.org/visit/object-trails

Κινηματογράφος

Κινηματογραφικές ταινίες προβάλλονται δωρεάν online στο openculture.com. Πρόκειται για μια λίστα 36 ταινιών βραβευμένων με Όσκαρ, τις οποίες δεν έχετε παρά να τις απολαύσετε από το σπίτι σας!

http://www.openculture.com/2012/02/28_free_oscar_films_on_the_web.html

Θέατρο

Εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις από την ιστορία του ελληνικού θεάτρου μπορούμε πλέον να παρακολουθήσουμε από το σπίτι μας μέσω τουψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα για παρακολούθηση σύγχρονων παραστάσεων από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

https://www.n-t.gr/

http://www.nt-archive.gr/


Ανάγνωση

Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο είναι μια νέα υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος που στοχεύει στην προώθηση της ηλεκτρονικής φιλαναγνωσίας και στην εξοικείωση του αναγνωστικού κοινού με το ηλεκτρονικό βιβλίο. Μέσω του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε σε μια συλλογή 3899 ηλεκτρονικών τίτλων και να διαβάσετε τα βιβλία της επιλογής σας. Η υπηρεσία διατίθεται δωρεάν, αρκεί να διαβάσετε προσεκτικά και να ακολουθήσετε τις οδηγίες εγγραφής και χρήσης. Κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα χρήσης ενός βιβλίου για 15 ημέρες, και μπορεί να κάνει 36 χρήσεις της υπηρεσίας κατ’ έτος. Η ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου υλοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

https://ereading.nlg.gr/el/

Ανάγνωση

Η Ανοικτή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε το 2010 και αποτελεί ένα αποθετήριο με χιλιάδες ελληνικά ψηφιακά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο. Περιλαμβάνει έργα της κλασικής λογοτεχνίας και της αρχαίας γραμματείας που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων (public domain), αλλά και σύγχρονα έργα που επέλεξαν να τα διαθέσουν ελεύθερα οι συγγραφείς τους ή οι εκδοτικοί οίκοι. Παράλληλα, η Ανοικτή Βιβλιοθήκη προωθεί την ψηφιακή λογοτεχνία εκδίδοντας καινοτόμα e-books με ελεύθερη διανομή.

https://www.openbook.gr/about/


Διαγωνισμοί - Βραβεία

«Κοντά ή μακριά ΕΙΜΑΣΤΕ όλοι ΕΝΑ»: Διεθνής παιδικός και νεανικός διαγωνισμός ζωγραφικής για την ομογένεια από το Υπουργείο Εξωτερικών

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, διοργανώνουν διεθνή διαγωνισμό ζωγραφικής για τα παιδιά και τους νέους της ομογένειας με θέμα «Κοντά ή μακριά ΕΙΜΑΣΤΕ όλοι ΕΝΑ» και χρονική διάρκεια από 10 Απριλίου έως 5 Ιουλίου 2020. Συγκεκριμένα, τα παιδιά και οι νέοι της ελληνικής ομογένειας καλούνται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να περιγράψουν με την τέχνη τους την καθημερινότητα που βιώνουν αυτή τη δύσκολη περίοδο και να προβάλουν μέσα από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες τους ένα ευοίωνο και ειρηνικό μέλλον.
Περισσότερες πληροφορίες:

https://sites.google.com/site/ppenearorfarweareallone

Plural+ Youth Video Festival

Το PLURAL+ Youth Video Festival έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους νέους να εξερευνήσουν τα πιο επίκαιρα και επιτακτικά κοινωνικά ζητήματα και να μοιραστούν με τον κόσμο το δημιουργικό τους όραμα μέσω της παραγωγής πολυμέσων. Νέοι έως 25 ετών καλούνται να υποβάλουν πρωτότυπες ταινίες μικρού μήκους με επίκεντρο τα θέματα της μετανάστευσης, της διαφορετικότητας, της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της ξενοφοβίας. Το βραβείο PLURAL+ απονέμεται από μια διεθνή κριτική επιτροπή σε μια ταινία ανά ηλικιακή κατηγορία (έως 12 ετών, 13 έως 17 ετών και 18 έως 25 ετών), ενώ απονέμονται και άλλα ειδικά βραβεία. Οι νικητές θα ταξιδέψουν στο Μαρόκο στα τέλη του 2020 για να παρουσιάσουν την ταινία τους στην ετήσια τελετή βραβείων, και θα έχουν την ευκαιρία να δικτυωθούν και να εξετάσουν τις δυνατότητες για περαιτέρω διάδοση του έργου τους.
Υποβολή ταινιών έως 19 Ιουνίου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες:

https://pluralplus.unaoc.org/

Συμμετοχή στα κοινά

European Youth Event 2020

Δεδομένης της αναβολής της Ευρωπαϊκής Εκδήλωσης για τη Νεολαία (European Youth Event – EYE2020) λόγω της πανδημίας COVID-19, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε μια ειδική διαδικτυακή έκδοση της εκδήλωσης με διάφορες δραστηριότητες οργανωμένες σε ψηφιακή μορφή. Το EYE Online προσφέρει σε νέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο, μια μοναδική ευκαιρία να συναντηθούν και να εμπνεύσουν ουσιαστικά ο ένας τον άλλο, να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να ανταλλάξουν απόψεις με εμπειρογνώμονες, υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, ακτιβιστές και παράγοντες επιρροής. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου 2020 και τα θέματα που θα εξεταστούν περιλαμβάνουν την πνευματική υγεία, το μέλλον της εκπαίδευσης, το φαγητό του αύριο και την αγροτική ανανέωση, τις ψευδείς ειδήσεις, τη μαζική επιτήρηση, τον εμβολιασμό αλλά και τις ανησυχίες των νέων σχετικά με τη δράση και τον ρόλο της ΕΕ στο πλαίσιο της κρίσης COVID-19. Οι δραστηριότητες μεταδίδονται ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη σελίδα του Facebook του European Youth Event.
Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.europarl.europa.eu/european-youth-event/en/eye-online.html

Έρευνες

Έρευνες σχετικά με την κοινωνική ένταξη και τη δέσμευση στην κινητικότητα

Οι Έρευνες σχετικά με την Κοινωνική Ένταξη και τη Δέσμευση στην Κινητικότητα (Social Inclusion and Engagement in Mobility Surveys – SIEM) ξεκίνησαν από το Erasmus Student Network. Στόχος τους είναι η διερεύνηση του πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η εμπειρία των σπουδαστών που προέρχονται από μειονεκτικά περιβάλλοντα κατά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Erasmus+, ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσον αφορά τα οικονομικά, τις δομές υποστήριξης, την ένταξη και τις διακρίσεις, με ποιον τρόπο μπορεί να υποστηριχτεί η πρόσβαση των σπουδαστών αυτών σε προγράμματα κινητικότητας κ.ά. Η έρευνα απευθύνεται στο προσωπικό των Πανεπιστημίων, αλλά κυρίως στους σπουδαστές, οι οποίοι μάλιστα μέσω της συμμετοχής τους έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα Interrail Global Pass ή ένα Ultimate Ears Wonderboom 2.
Η έρευνα θα είναι ανοικτή έως 31 Μαΐου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες:

https://eurodesk.lu/database/linclusion-sociale-et-lengagement-dans-les-enqutes-sur-la-mobilit/

Διεύθυνση Νέας Γενιάς - Τμήμα Β' Παρακολούθησης Περιφερειακών Δράσεων

Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Α΄ Προβλήτας
Κτίριο Γραφείων ΔΑΛ, Παλιό Λιμεναρχείο
Θεσσαλονίκη 54012

Τοποθεσία

location
2310 257130
neagenia.thess[at]minedu.gov.gr

Λάβατε αυτό το newsletter κατόπιν δικής σας αίτησης και εγγραφής στη λίστα μας.
Αν δεν επιθυμείτε την παραλαβή του, επιλέξτε τον ακόλουθο σύνδεσμο:

Διαγραφή