Algemene nieuwsbrief ‘Natuurpunt Antwerpen Stad’

Voor we wat rust nemen, willen we jullie laten meegenieten van de mijmeringen van enkele vrijwilligers. Jullie horen opnieuw van ons in augustus!!

De zomer is in het land, het eerste hittegolfje is achter de rug. Er zullen er wellicht nog volgen… Hopelijk heb je een boom in de buurt, want dat zijn nog altijd de beste airco’s. Of een groendak, bij voorkeur met inheemse planten, dat scheelt ook heel wat graden opwarming! Dat kan ik je garanderen. Plus: zo’n groendak heeft ook een flinke buffercapaciteit bij hevige regen, waardoor ze de riolering flink kan ontlasten. Het is niet zonder reden dat de Stad Antwerpen groendaken heeft verplicht voor nieuwe platte daken of daken met een beperkte hellingsgraad.

En is het jou ook al opgevallen hoeveel bermen, grasveldjes en ander groen er dit jaar behoorlijk kleurrijk uit zien? Hoeveel plaatsen die de vorige jaren eentonig grasgroen waren, dit jaar vol met wilde bloemen stonden? Het is al van in mijn kinderjaren geleden dat ik nog zoveel klaprozen en korenbloemen heb gezien…

Het lijken misschien kleine stapjes, maar het zijn er wel in de goede richting. En als je ooit al eens op vakantie bent geweest naar een bergachtige regio, dan weet je het: na dat eerste stapje volgt een tweede, en een derde. En voor je het weet, sta je in een andere wereld. De weidse almen of misschien zelfs de top, leken enkele uren eerder nog onbereikbaar, maar door al die kleine stapjes werd het realiteit.

Wij wensen iedereen een stralende, zorgeloze zomer met heel veel geniet- en ontspanningsmomentjes!

Eddy, communicatievrijwilliger

Fijne zomermaanden

Het uitzonderlijk nat voorjaar deed wonderen voor de waterstanden in onze bodems en waterwegen. De lente ontplooide zich in alle richtingen op de soundtrack van onze stadsvogels en onze stad vergroende in sneltempo. Maar toen de zomer zich aandiende was de zon meedogenloos. De eerste hittegolf en droogte waren een feit. Voor ons was het schakelen, maar ook voor alle fauna en flora in de stad. Gelukkig is de natuur gewapend en gehard tegen dergelijke schommelingen en nemen ze de zorg voor ons mensen er graag bij: de bomen met volle kruinen voorzien schaduw en verkoeling, de bloeiende bloemen geven kleur aan de allerfelste zomerdagen. Is dit het nieuwe normaal of kunnen we de trend nog keren door onze stad te vergroenen?

Voer voor zomerse overpeinzingen, met een verkoelend drankje vlakbij. Voor wie de zomer op vakantie gaat: hopelijk kom je ogen tekort om de natuurpracht van verre of dichte streken te verkennen en kan je de batterijen helemaal opladen. Wie de zomer thuis doorbrengt, hopen we te verwelkomen in de Wolvenberg of elders in de vele plekjes natuurpracht die de stad rijk is.

Of misschien treffen we elkaar al op de gierzwaluwwandeling? Of later dit jaar op een cursus rond beleid?

Geniet van de zomer en tot gauw!

Met zomerse groet

Kris, redacteur

Gierzwaluwwandeling op 2 juli 2023

Zoals ieder jaar gaan we gierzwaluwen spotten in de stad.

Gezien de wandeling afhankelijk is van de weersomstandigheden (en hierdoor mogelijks last minute afgelast of verplaatst kan worden), is inschrijven enkel mogelijk via mail: jupeke@hotmail.com – Johan Kempeneers van het Apus-team.

Hij houdt jullie dan verder op de hoogte.

Vrijwilligersopleiding: cursus beleidsverkenner

Goesting om aan de slag te gaan met beleid? Eindelijk een cursus die je op weg helpt!

Beleidswerk voor Natuurpunt: da's je vastbijten in een thema, je stem laten horen in adviesraden, dossiers verslinden, slim onderhandelen, netwerken à volonté, lobbyen en communiceren (of juist niet). Dat is je ogen en oren open houden en actie ondernemen waar nodig.

Maar hoe begin je daaraan? Hoe zet je natuur op de politieke agenda? En bij wie kan je terecht met vragen? Het komt allemaal aan bod in deze allereerste opleiding tot 'beleidsverkenner'.

De verschillende lessen hebben vooral als doel je wegwijs te maken in het complexe beleidsdoolhof. Niet om je te overrompelen met moeilijke termen of een specifiek politiek dossier volledig uit te spitten.

Voor wie?

De cursus richt zich tot nieuwe en ervaren beleidsvrijwilligers. Tijdens de ontmoetingsmomenten kan je uitwisselen met collega's van andere afdelingen.

Opbouw en data

De cursus combineert live ontmoetingsmomenten en online lessen die wekelijks verschijnen op een leerplatform. Via het leerplatform kan je ook vragen stellen.

  • 19 oktober 2023, 19u30: start beleidscafé in GC ’t Gasthuis in Wijnegem
  • 12 november 2023, 9u30: terreinexcursie (locatie nog te bepalen)
  • 30 november 2023, 19u30: afsluitend beleidscafé in GC ’t Gasthuis in Wijnegem

De online lessen volg je op je eigen tempo. Die verschijnen online op maandag 23 oktober, 30 oktober, 6 november, 13 november en 20 november 2023. Dit zijn de thema's:

  • Les 1: beleidscontext + verkiezingen 2024
  • Les 2: adviesraden
  • Les 3: actie ondernemen
  • Les 4: actuele beleidsthema's bij Natuurpunt
  • Les 5: stakeholders

Prijs

De cursus is gratis voor vrijwilligers van Natuurpunt.

Klinkt dit als muziek in de oren? Schrijf je snel in via https://www.natuurpunt.be/agenda/vrijwilligersopleiding-cursus-beleidsverkenner-schijnvallei-62666

Afspraakplaats

Conferentiezaal van Gemeenschapscentrum ’t Gasthuis
Turnhoutsebaan 199 in Wijnegem

Organisatie

Natuurpunt Schijnvallei
03 354 55 06
info@schijnvallei.be

Mede-organisatoren

Natuurpunt vzw
Natuurpunt Natuuracademie vzw
Natuurpunt Antwerpen Stad
Natuurpunt Schijnbeemden
Natuurpunt Voorkempen

Agenda

Wil je graag een overzicht van al onze activiteiten? Neem een kijkje op: https://www.natuurpuntantwerpenstad.be/events

Nieuws van onze buurafdelingen

Ook onze natuurvrienden van de buurafdelingen hebben regelmatig interessante activiteiten op de kalender staan. Via de links hieronder kom je meer te weten.

www.schijnvallei.be  |  natuurpuntwaasland.be  |  www.hobokensepolder.be  | 

www.antwerpennoord.be  |  www.zuidrand.be  |  www.landvanreyen.eu 

Word lid
Facebook
Onze website

Copyright © 2023 Natuurpunt Antwerpen Stad

SHARE TWEET