EPALE hírek

A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformjának hírei

EPALE Magyarország

Az EPALE Nemzeti Támogató Szolgálat (NTSZ), melynek feladata az EPALE (A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja) nemzeti szintű koordinációja, az elmúlt negyedévben aktívan dolgozott azon, hogy az aktuális témákban minél több és minél színvonalasabb anyagokat gyűjtsön össze és tegyen közzé felhasználói számára magyar nyelven. Ezen túlmenően erősítettük a nemzeti szakmai kapcsolatainkat a felnőttkori tanulás szereplőivel, melynek eredményeképpen, több városban közös rendezvényekre is sor kerül a közeljövőben. Tekintse meg az Eseménynaptárat, ahol ezekről a rendezvényekről és számos más felnőttkori tanulás témáját érintő eseményről is talál információt.

Köszönjük azoknak a hazai szakembereknek az aktív részvételt, akik a felnőttek írás-olvasás készségeivel foglalkozó angol nyelvű webináriumon részt vettek!

Még nem tagja a közösségnek? Csatlakozzon most, a több mint 27.000 felnőttoktatási szakembert számláló EPALE-közösséghez, hogy még több szakmai tartalomhoz férhessen hozzá, értékelhessen, hozzászólhasson és bemutathassa saját eredményeit, és részese lehessen szakmai közösségeink munkájában!

EPALE hazai rendezvények

A felnőttkori tanulás hazai szereplőivel együttműködve, olyan szakmai rendezvényeket szervezünk, amik lehetőséget kínálnak előre meghatározott, aktuális témák részletes megvitatására. A konferenciákra, szakmai napokra és workshopokra várjuk regisztrált tagjainknak és a felnőttkori tanulás más érdekelt szereplőinek részvételét.

A közeljövő eseményei:

2017. október 6. Digitális kompetenciák fejlesztése felnőttkorban

2017. október 9. Felnőttkori tanulás regionális szereplőkkel

2017. október 13. Nyelvtanulás felnőttkorban - sikerek és kudarcok

2017. október 17. Felnőttképzési Road Show 2017, Beszélgetés a szakképzésről - Budapest

2017. október 26. Felnőttképzési Road Show 2017, Beszélgetés a szakképzésről - Kecskemét

2017. december eleje: Hálózati együttműködések a felnőttkori tanulás terén, az EPALE és a Tempus Közalapítvány közös konferenciája

Rendezvénysorozat a Felnőtt tanulók hete alkalmából

A Magyar Pedagógiai Társaság az európai Felnőtt tanulók hete keretében „Ünnepnapok az egész életen át tartó tanulásért 2017” címmel rendezvénysorozatot szervez 2017. október 5. és 29. között.

A rendezvényeket megtalálja az EPALE eseménynaptárjában.

Új magyar nyelvű szakmai közösség

Pályaorientáció és pályatanácsadás névvel szakmai közösség indult az EPALE-n, a felnőttkori tanulás elektronikus platformján. A szakmai közösség célja, hogy a pályaorientáció és pályatanácsadás iránt érdeklődők egy zárt felületen keresztül kapcsolatba kerüljenek egymással, valamint szakmai híreket, eseményeket és dokumentumokat osszanak meg a tagok között. A Pályaorientáció és pályatanácsadás csoporthoz regisztráció után itt lehet csatlakozni.

EPALE Útmutató

Elkészült az EPALE használatát megkönnyítő útmutató, melyből megismerhetik a feltöltések alapvető lépéseit és a szakmai közösségek működését. Az útmutató itt található az EPALE platformon.

Témák

Az EPALE program havonta fókuszba állítja a felnőttképzés különböző témáit, melyekről regisztrált tagjai és a támogató szolgálat munkatársai szakmai anyagokat gyűjtenek, híreket és blogbejegyzéseket osztanak meg, webináriumokat tartanak, és online beszélgetéseket szerveznek.

A felnőttek írás-olvasási készségfejlesztése

Az UNESCO kezdeményezésére az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja minden év szeptember 8-a, így az EPALE 2017 szeptemberét a felnőttek írni-olvasni tudásához kapcsolódó szakmai tartalmaknak szentelte. Az Európai Unióban több tízmillió embert érintő probléma hazánkban is kihívások elé állítja a társadalmat. A témával kapcsolatban a Központi Támogató Szolgálat Európára kiterjedő webináriumot hirdetett meg, melyhez hozzászólásaikkal magyar kollégák is csatlakoztak. A webinárium magyar nyelvű összefoglalója hamarosan elérhető lesz a platformon.

2017. utolsó negyedévének témái

2017. október: Generációk közötti tanulás

2017. november: Egészségismeret

2017. december: Szakképzés

Szívesen megosztaná a tapasztalatait a közösséggel a vitatémákban? Hozzon létre új blogbejegyzést, hogy mások is megismerhessék azt!

Legújabb magyar nyelvű dokumentumok

Rettegi Zsolt: A szakmai programkövetelmény és a felnőttképzési program kapcsolata

Kompetenciafejlesztési pályák - Új tanulási lehetőségek felnőttek számára

Dr. Henczy Lajos, Lukács Andrea: Hálózatos tanulás a munkahelyen

Dr. Henczy Lajos: Vállalati akadémia/egyetem, a gyakorlati képzés új és hatékony terepe

Dobák Miklós; Ferincz Adrienn; Hortoványi Lilla: A munkahelyi tanulás elősegítésének változásvezetési szempontjai

Keressen minket a Facebookon is!

Kérdése vagy ötlete van? Lépjen velünk kapcsolatba az epale@nive.hu e-mail címen, vagy telefonon a 36 1-477-5962-es számon.

NSZFH

epale@nive.hu

+36 1 477 5962

ec.europa.eu/epale/hu

Leiratkozás

MailerLite