Nő a bizalom a kriptovaluták iránt az európai lakosság körében. Nézd meg a böngészőben

A Bitcoin és a hagyományos valuták közötti alapvető különbség: a kiszámíthatóság és az átláthatóság. A hagyományos valutákat illetően senki nem tudja, mennyi dollár létezik, vagy mennyit fognak jövőre kibocsájtani. A Bitcoin esetében viszont, ahogy erre a felezés is utal, mindenki pontosan tudja, mennyi Bitcoin létezik, és hogy mennyit fognak a jövő évben létrehozni, sőt, még azt is, hogy az inflációja hogyan alakul mondjuk a következő 20 évben.” ~ Erik Voorhes, a digitális pénzügyi eszközök kereskedelmével foglalkozó Shapeshift vezérigazgatója

A piac alakulása

A kriptovaluta piac értéke tovább növekedett az elmúlt két hétben. Múlt héten a 240 milliárd dolláros tartományba ért el a teljes piac azáltal, hogy kevesebb, mint 48 óra alatt 35 milliárd dollárnyit ugrott. A Bitcoin több, mint 20%-os szárnyalással elérte a 9400 dolláros szintet, mielőtt visszaesett volna 9000 dollár alá. Jelenleg 9200 dollár környékén kereskednek vele. A Bitcoin blokkjutalom felezésére 2020. május 12-én fog sor kerülni. Ekkor az újonnan kibányászott blokkok után a bányászokhoz kerülő Bitcoinok mennyisége 12,5 BTC-ről 6,25 BTC-re fog csökkenni blokkonként. A Bitcoin inflációs rátája ezzel 1,8%-ra fog esni, így olyan szűkössé válik, mint amilyen szűkös az arany. Az előző felezések, melyekre 2012 novemberében, illetve 2016 júliusában került sor, a Bitcoin árának emelkedését eredményezték.

Ugyanakkor két különböző nézőpontból is vizsgálható, hogy miképpen hat ki a felezés a Bitcoin árának alakulására. Sokan arra számítanak, hogy a Bitcoin ára automatikusan emelkedni fog, mert a csökkenő kínálat árnyomást eredményez, növekedésre ösztönözve az árat, amennyiben a kereslet változatlan marad. Mások ugyanakkor inkább az árfolyamok esésére, korrekcióra számítanak. Szerintük a Bitcoin piaca már érettebb és hatékonyabb, és jobban képes beárazni a jövőbeli eseményeket, ezért a felezésnek nem lesz jelentős hatása az árra, és a múltbeli teljesítmény nem jelent garanciát a jövőbeni eredményekre.

Bármelyik álláspontnak is lesz igaza, lehet arra számítani, hogy a felezés kapcsán az ár ingadozni fog. A bányászok a Bitcoin ára volatilitásának fontos katalizátorai és a felezés az ő jövedelmüket fogja elfelezni, ami által drágábbá válik számukra a Bitcoin bányászata. Azokra a bányászokra, akiknek jelentős mennyiségű Bitcoin áll a rendelkezésére, mindenképpen kihat majd az ár volatilitása. A Bitcoin derivatív termékek tudják segíteni a bányászokat abban, hogy kockázataikat az ár volatilitása ellenében hedgeljék. A kisbefektetők és az intézményi befektetők várhatóan megpróbálnak majd az ár volatilitásából profitot csinálni, tovább növelve az ár kilengéseit.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mennyi volt a Bitcoin ára a második blokkjutalom felezés idején?

  1. 150-180 USD
  2. 300-320 USD
  3. 650-680 USD

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
Készülj fel a Bitcoin felezésre! Mit is jelent ez?

A Bitcoin harmadik blokkjutalom felezési eseménye kevesebb, mint egy hét múlva következik majd be. Ekkor a blokkjutalom 12,5 BTC-ről 6,25 BTC-re fog csökkenni, ezáltal pedig lassulni fog az új Bitcoinok kibocsájtásának rátája. A felezést követően a Bitcoin inflációs rátája alacsonyabb lesz, mint az inflációs ráta világátlaga, illetve mint az arany inflációs rátája. Korábban minden felezés komoly katalizáló hatással bírt az árfolyam emelkedésére. A 2012-es feleződést követően például a Bitcoin ára körülbelül 8000%-kal emelkedett a felezést követő 12 hónapban, a 2016-os felezést követő 18 hónapban pedig körülbelül 2000%-kal nőtt. Azonban az áremelkedés nem közvetlenül a feleződést követően szokott bekövetkezni. A Bitcoin ára nagymértékben a bányászoktól függ, hiszen ők az egyedüli kibocsájtói az új coinoknak a piacon. 

A bányászok folyamatos eladási kényszert teremtenek azáltal, hogy az újonnan bányászott Bitcoinjaikat eladják, annak érdekében, hogy a bevételből fedezzék a működési költségeiket. Ha a bányászok bevétele hirtelen lecsökken (a jelenlegi 1800 BTC/nap összegről 900 BTC/nap összegre), az eladási kényszer nőni fog, egészen addig, amíg a legkevésbé hatékony bányászok elhagyják a piacot. Kezdetben a hatékonytalan bányászok a működési költségeiket azon Bitcoin készleteik segítségével fedezik, amit még azokban az időszakokban gyűjtöttek össze, amikor még jövedelmezőbb volt az üzlet. Minél magasabb a fedezeti pontjuk (ami az általuk használt hardver típusától és az elektromos áram árától függ), annál többet kell eladniuk, hogy fedezni tudják a működési költségeiket. Ez a folyamat kezdetben hozzájárulhat a Bitcoin árának csökkenéséhez, ami eltarthat mindaddig, amíg a legkevésbé hatékonyan működő bányászok kifogynak az eladható Bitcoin készleteikből és rákényszerülnek arra, hogy elhagyják a piacot. 

Amikor a legkevésbé hatékonyan működő bányászok kilépnek a piacról, a hash rate esik, és a Bitcoin-bányászat nehézségének mértéke csökken, annak érdekében, hogy a túlélő bányászok folytassák a bányászatot. Azok a bányászok maradnak a piacon és tudják növelni a piaci részesedésüket, akik a leghatékonyabban működnek, mert a legújabb hardverekhez és a legolcsóbb energiához férnek hozzá. A megmaradó bányászok jövedelmezősége nő, és kevesebb Bitcoint kell eladniuk, hogy a működési költségeiket fedezni tudják. Ha a Bitcoin ára reagál a csökkenő eladási kényszerre, és nőni kezd, az pozitív visszacsatolást vált ki a túlélő bányászok között, és lehetővé teszi számukra, hogy még kevesebbet adjanak el, tovább ösztönözve az ár emelkedését. 

Sok híres befektetési tanácsadó javasolja a befektetőknek, hogy vegyenek némi Bitcoint a következő felezés előtt. Például “Kapzsiság és félelem” (“Greed & Fear”) című heti hírlevelében Christopher Wood, egy multinacionális amerikai befektetési bank, a Jefferies LLC részvénystratégiai részlegének nemzetközi vezetője azt a javaslatot tette, hogy „a befektetőknek még a felezés előtt kell Bitcoint vásárolnia. A felezésnek növelnie kell az áremelkedésre gyakorolt nyomást, ha feltételezzük, hogy a Bitcoin iránti kereslet továbbra is nő, ahogy 2012-ben és 2016-ban is történt.” A Bitcoin „decentralizált természete miatt a diverzifikálás egyik forrása lehet egy portfólióban, ahogy az arany is. Decentralizáltsága és kínálatának fix volta, ideális hedge eszközzé teszi a központi bankok által manipulált fiat pénzekkel szemben."

Nő a bizalom a kriptovaluták iránt az európai lakosság körében

A legnagyobb japán kriptovaluta tőzsde, a bitFlyer európai leányvállalata április 29-én hozta nyilvánosságra a 2020-as évre vonatkozó ún. “Kripto-bizalom Index” nevű éves jelentését (Crypto-Confidence Index for 2020). A dokumentum szerint a megkérdezett európaiak 66%-a gondolja azt, hogy a kriptovaluták a következő 10 évben is létezni fognak. A jelentés alapjául szolgáló közvéleménykutatást márciusban végezték, a koronavírus járvány tombolása idején (vagyis egy olyan időszakban, amikor mind a hagyományos, mind az újkeletű pénzügyi eszközök értéke megingott). A járvány pénzügyi hatásai ellenére a kriptovaluták iránti bizalom Európa-szerte 3%-kal növekedett a 2019. évi eredményekhez viszonyítva, úgy, hogy a 10 vizsgálat ország közül 8 esetében volt növekedés megállapítható. A felmérést Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Norvégiában, Lengyelországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban végezték, minden országban 1000 embert kérdeztek meg a véleményéről. Meglepő, hogy a járvány által a vizsgált országok közül legsúlyosabban érintett Olaszországban mutatkozott a legnagyobb mértékű bizalom a kriptovaluták iránt. Az olaszok 72%-a véli úgy, hogy a kriptovaluták a következő 10 évben is léteznek majd, ez pedig 4%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

Csak két olyan ország van, ahol csökkent a kriptovalutákba vetett bizalom, ezek az Egyesült Királyság és Norvégia. Ugyanakkor az Egyesült Királyság esetében mindössze 1%-nyi a csökkenés, és a lakosság 56%-a még mindig arra számít, hogy a digitális valuták valamilyen formában biztosan létezni fognak 2030-ban is (Norvégia esetében 73%-ról 67%-ra csökkent ez a bizalmi adat). Ha csak a 18-44 éves korosztályt vizsgáljuk az angolok esetében, akkor máris 61%-os ez az érték. A felmérésből az is kiderült, hogy 10 európaiból 1 szerint a Bitcoin teljes mértékben bevetté fog válni a lakosság körében valutaként a következő 10 évben (2019-ben még csak 8% vélekedett így) és 9% hiszi, hogy értékpapírként vagy befektetési formaként fogják használni (ez tavaly még csak 7% volt). Az olaszok 12%-a szerint a kriptovaluták egy napon mainstream valuták lesznek, ezzel az értékkel az olaszok a legnagyobb kriptovaluta hívő nemzetek közé számítanak. A válaszadók 25%-a biztos abban, hogy egyes kriptovaluták létezni fognak, de azt nem tudják, hogy milyen formában lesznek használatban.

Bloomberg: a gazdasági válságból született Bitcoin kezd érett korba lépni

A Bloomberg pénzügyi lap közzétette 2020 áprilisi elemzését a kriptopiacról „A Bitcoin érettségi ugrása” (Bitcoin Maturity Leap) címmel. Az elemzés szerint a Bitcoin piaca mostanra az érettség jeleit mutatja és a dokumentum tartalmaz néhány olyan érvet, amely egy következő bikapiacot jelez előre. Az elemzés készítői megjegyzik, hogy a Bitcoin éppen a gazdasági válság idején született, amiből szerintük az következik, hogy a mostani bizonytalan gazdasági helyzet is egy újabb növekedési korszakot hozhat el számára. Annak ellenére, hogy a Bitcoin mindössze egy évtizede létező pénzügyi eszköz, előnyére válik, hogy „ára a nap 24 órájában, a hét 7 napján transzparens, nincsenek korlátai, működése nem szakad meg, és nem felügyelik harmadik személyek”.

A Bloomberg elemzése így fogalmaz: „ez az év kulcsfontosságú teszt lesz a Bitcoin aranyhoz hasonló kvázi-valutává válásának folyamatában, és a mi álláspontunk szerint át fog menni ezen a teszten. A Bitcoin és az arany az elsődleges haszonélvezője annak a példa nélküli pénzügyi ösztönzésnek, amelyet a részvénypiac csak egy átlaghoz való visszatéréssel honorált.” Tavaly a Bitcoin ötször volatilisebb volt, mint az S&P 500, 2020-ban pedig az év elejétől mostanáig csak 5%-kal zuhant az S&P 500 22%-os zuhanásához képest. Az elemzés ezt az érettség jelének tekinti. „A már jobban elfogadott eszközök esetében ez az erő jelképének számítana. A nemrég született kripto esetében ez az aranyhoz hasonló adaptáció, érettség és teljesítmény mutatója.”

Az elemzés arra is rámutat, hogy „a 2020-as kriptovaluta esés még mindig a 2018-as esés szintje fölött van - akkor 80%-os volt a zuhanás a csúcshoz képest -, közben viszont az S&P 500 a két évvel ezelőtti, hasonlóképpen alacsony szint alá került. A határidős termékek iránt növekvő érdeklődés, a csökkenő volatilitás, és a részvénypiacokon tapasztalható zuhanás ellenére is relatív eredményesség arra utal, hogy a Bitcoin lassan egy spekulatív kriptoeszközből az arany digitális verziójává érik.”

Az Ernst & Young ösztönzi a nagyvállalatok általi Ethereum használatot

A négy nagy könyvvizsgáló cég - az ún. Big Four - egyike, az Ernst & Young (EY) online konferenciát rendezett EY Globális Blokklánc Találkozó 2020 címmel (EY Global Blockchain Summit 2020 - Going Public) 2020. április 21. és 23 között. Ez volt az első nagyvállalati blokklánc esemény, amelyet a koronavírus járvány miatt élőben online streameltek a Youtubeon. Az esemény során az EY blokkláncért felelős nemzetközi vezetője, Paul Brody számolt be a cég legújabb blokklánccal kapcsolatos kezdeményezéseiről, valamint a Dell Technologies és Microsoft vállalatokkal e körben kötött együttműködéseikről. Beszédében Brody ismertette azon álláspontját, mely szerint a skálázhatóság és a hálózati hatás elérése területén a privát blokkláncok nem lesznek sikeresek, és hogy helyettük a nyilvános blokkláncok hozhatják el a várt remények beteljesülését a Fortune 500 cégek számára. A privát hálózatokról a nyilvános hálózatokra történő áttérés lényege: elkerülni a beszállító konzorciumtól való függést, ami a tulajdonlás összköltségét (total cost of ownership, TCO) is csökkentheti, és lehetővé teszi a hálózati hatás skálázását - mindezt anélkül, hogy fel kellene állítani egy blokklánccal foglalkozó K+F osztályt.

Annak ellenére, hogy ezek a célok ígéretesek, a nagyvállalatoknak kihívást jelent, hogy mindezt megfeleltessék a létező compliance szabályaiknak, illetve hogy leküzdjék az adataik nyilvánosságra kerülésével kapcsolatos félelmeiket. Az EY Ethereummal kapcsolatos törekvéseinek középpontjában a Baseline nevű kezdeményezés áll, amelyet egy hónappal ezelőtt indítottak a ConsenSys nevű, brooklyn-i központú Ethereum-fókuszú vállalkozással, valamint a Microsofttal. A Baseline célja lehetővé tenni a nagyvállalatok számára, hogy együtt tudjanak dolgozni anélkül, hogy magán és érzékeny adataikat meg kellene osztaniuk, miközben az Ethereumot használják köztes szoftverként. Ez úgy lehetséges, hogy az eredeti adatokat az ezeken az eredeti adatokon alapuló kriptográfiai alapú matematikai bizonyítékokkal helyettesítik - ezt hívjuk nulla-ismeretű bizonyításnak. A Baseline szorosan integrált az Ethereummal, ami számos előnnyel, ugyanakkor hátrányokkal is jár. Egy kulcsfontosságú előny például az, hogy az Ethereum Foundation és az Enterprise Ethereum Alliance (EEA) hajlandó befektetni és erőforrásokat allokálni ezekre a célokra, valamint hogy a szoros integráció miatt rendelkezésre állnak a Solidity fejlesztők (a Solidity az Ethereum egyik programnyelve) és léteznek már azok a nyilvános könyvtárak, amelyek az Ethereummal tudnak működni, ez pedig könnyen tervezhetővé és végrehajthatóvá teszi a jövőbeli intézkedéseket.

Másrészről ugyanakkor fontos lenne, hogy egy middleware (köztesszoftver) más blokklánc protokollokkal is tudjon csatlakozni, és együtt tudjon azokkal is működni, a hosszútávú hozzáférhetőség biztosítása érdekében, hogy ne legyenek kizárólag az Ethereum lánc használatához kötve. A rizikótényezők ellenére az EY komolyan elkötelezett a nyilvános Ethereum hálózat használata iránt. A cégnek van egy OpsChain nevű, blokkláncalapú szolgáltatása is, amelyet használnak élelmiszerek és italok nyomonkövetésére, gyógyszerek és egészségügyi felszerelések ellátási láncának vezetésére, szállítmányozási és logisztikai célokra, alapkezeléshez és pénzügyi tranzakciókhoz, sőt, munkaszervezési célokra is. Ennek legutóbbi, 4.0 verziója már a Baselineon épült. Paul Brody szerint „az egyetlen útja annak, hogy a blokklánc beteljesítse azon ígéreteket, amelyeket kínál a világ számára, az, ha a nagyvállalatok és a befektetők körében a nyilvános blokklánc hálózatok válnak az előnyben részesített megoldásokká.”

Az amerikaiak egy része Bitcoinra költi a járvány okozta munkanélküliség miatt kapott segélyt

Az Egyesült Államokban több, mint 22 millióan vesztették el a munkájukat a koronavírus járvány folyományaként. Az amerikai kormány a következmények enyhítése céljából több, mint 88 millió csekk útján összesen 157,9 milliárd USD segélyt nyújtott. Bár a legtöbb amerikai ezt az összeget élelmiszerre, lakbérre, gyógyszerre és más létszükségleti cikkre költi, néhányan Bitcoin és más kriptopénzek vásárlására használják fel azt. Brian Armstrong, az amerikai Coinbase vezérigazgatója tweetelt egy grafikont a felhasználók aktivitásáról, és ebből az derül ki, hogy 2020 áprilisában előfordult, hogy a pontosan 1200 dollár összegű letétek mennyisége hirtelen kiugrásszerűen 0,1%-ról 0,4%-ra nőtt a teljes letéti állományt tekintve. Márpedig ez összefügghet azzal, hogy az amerikai kormány egészen pontosan 1200 dollár értékű csekkeket küldött a munkanélkülivé vált emberek számára. A Binance hasonló tendenciát figyelt meg, náluk is növekedett az éppen 1200 dollár értékű letétek mennyisége. A Redditen is többen írtak arról, hogy úgy döntöttek, ezeket a csekkeket Bitcoin vásárlására fogják elkölteni. Néhányan azt javasolták másoknak, hogy kérjék a csekkeket a Cash App alkalmazáson keresztül, mert az lehetővé teszi, hogy utána közvetlenül Bitcoin vásároljanak belőle.

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Mennyi volt a Bitcoin ára a második blokkjutalom felezés idején?

A helyes válasz: C.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin Csapat

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

website facebook twitter instagram
MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe