Châteauneuf du Pape i december-skrud. Foto/copyright Franska Vinkompaniet

Tillbaka till framtiden

Bästa Vinvän,

Äntligen på väg mot ljusare tider, ett nytt spännande år stundar och det är hög tid för årets första nyhetsbrev från din vinhandlare i södra Frankrike.

Vi vill passa på att tacka er alla för föregående fantastiska år och nu kastar vi oss in i 2019 med oförställd glädje och frenesi, i jakten på pärlorna i de franska vinmarkerna.

Butiken är som vanligt fylld till bredden med småskaligt hantverk. Den här gången blickar vi bakåt...vårt äventyr startade i södra Rhônedalen och det är fortfarande där vi har en del av vårt hjärta så vi inleder året med lite extra fokus på detta. Men det finns ett skäl till att vindrutan är större än backspegeln och vi blickar som vanligt även framåt. Ett spännande år väntar med nya idéer, vinmakare och områden, och inte helt otippat massor av goda viner.

För leveransen i februari behöver vi din beställning senast 20 januari!

Varmt välkomen till ett nytt år med oss och nya vinupplevelser!
Peter och Kristina

Vi rivstartar det nya året med några spännande nyheter. Vad sägs om några få flaskor 100-poängsvin; Hommage à Jacques Perrin från Château de Beaucastel. Dessutom ett nytt toppvin från St Joseph i norra Rhône, topp-cuvéen "Oumage" från Le Sang des Cailloux i Vacqueyras, En underbar ny cuvée från Domaine Jean David, en Pinot Gris Grand Cru i högform från Domaine Henry Fuchs och sist, men verkligen inte minst, magnifika Champagner från Damien Hugot. Dessutom vårt senaste nytillskott i butiken: Oenothèque de Franska Vinkompaniet, vår egna vinkällare. Nu kör vi..

Som vanligt ingår hemleverans i priserna om du beställer 12 flaskor eller mer!

Bienvenue Oenothèque.

Välkommen ner till vinkällaren, Oenothèque de Franska Vinkompaniet, till de verkliga skatterna. Viner att upptäcka, lagra eller njutas av vid högtidliga tillfällen!

Här samlar vi guldkornen, de lite äldre vinerna, ibland lite ovanliga/tillfälliga och en del årgångar som är på upphällningen som bara måste finnas i en vinkällare med lite självaktning...

Håll ett öga på källaren, här kommer det att dyka upp lite spännande godsaker när man minst anar det...Vi firar tillkomsten med en del äldre årgångar och några helt nya Bordeaux, vad sägs om exempelvis La Sirène de Giscours (Château Giscours 2:a vin) och för alla Star Trek-fantaster Château Picard...en liten kvalitetsodlare i hjärtat av Saint Estèphe.

Champagne Damien Hugot.

Från Champagne välkomnar vi Damien Hugot in i butikens värme. Vi älskar ju som bekant små, spännande, passionerade och kompromisslösa vinmakare som går sin egen väg och följer sin övertygelse (och oftast passerar under radarn).

Damien driver sin välskötta lilla vingård i Épernay och här skapar han ytterst välgjorda och eleganta Champagner. Damien är en svårt passionerad Champagne-makare i 5:e generationen som inte lämnar något åt slumpen, det är summan av detaljerna som avgör.

Damien inledde sin bana i början på 90-talet med 3 hektar odlingar, mestadels Chardonnay, som han tog över efter sin far. Han har sedan dess utökat till totalt 6 hektar som är belägna runt byarna Chouilly, Epernay och Cramant. Han är en ganska anonym vinmakare som inte gör så mycket väsen av sig, men vinerna är desto mer högljudda.... 

Damien gör olika cuvéer där alla utom rosé är Blanc de Blancs, dvs enbart på Chardonnay. Förutom standardcuvéen Brut Blanc de Blancs hittar vi en årgångschampagne, Millésime (just nu 2012), Vieilles Vignes (framställd på druvor från gamla vinstockar) och en rosé. Omsorg om detaljer och brutal kompromisslöshet karakteriserar Damiens vinskapande. Alla viner växer upp på ståltank förutom Vieilles Vignes som får några månaders utflykt på ekfat.

Champagnerna serveras på gastronomiska restauranger bland annat på Alain Ducasse i Japan. Vi är mäkta stolta och glada över samarbetet med Damien och att nu kunna förmedla hans Champagner. 

NU ÖVER TILL RHÔNE-DALEN...

Det är tema Rhône den här gången. Här började vi vårt äventyr och våra hjärtan klappar fortfarande varmt för detta underbart vackra, mångfacetterade område som rymmer sådan mångfald, så mycket småskaligt hantverk och så underbara viner.

Tillbaka till framtiden. Trots att vi nu blickar tillbaka mot vårt ursprung och vill lyfta fram våra tidiga trotjänare som fortfarande står sig urstarkt, som Domaine Le Pointu, Domaine de la Mordorée, Domaine Charvin och Domaine de la Biscarelle, så hittar vi ständigt nya viner här som överraskar. Framtiden är fylld av nya upplevelser som förmodligen räcker en livstid.

Rhône - En hyllning.

Hommage à Jacques Perrin från Château de Beaucastel...

Det är vår hyllning till Rhône och bröderna Jean-Pierre och François Perrins hyllning till pappa Jacques som lämnade över stafettpinnen 1978. För vinälskare behövs ingen närmare introduktion. Det är ett vin man bara ska provat en gång i livet och den förgyller vilken vinkällare som helst med sin blotta närvaro.

Årgången 2016 är exceptionell och The Wine Advocate ger 99+/100, Jeb Dunnuck 100/100 och James Suckling 100/100....

En ren och skär uppvisning i elegans, finess, koncentration, balans, längd och komplexitet.

Rhône - Toppcuvé från Norra Rhône.

Dagen till ära introducerar vi även i norra Rhône. Saint Joseph Cuvée Terres d'Arce från Domaine Michelas St Jemms.

Terres d'Arce sammanfattar hantverket, kunskapen och passionen i en flaska. Syskonen tar sina finaste druvor från de bästa lägena till vinerna i cuvée Terres d'Arce, oavsett om det är Saint Joseph, Cornas eller Crozes-Hermitage.

The Wine Advocate (Robert Parker 2018) ger betyget 91-93 poäng för årgång 2016!

Rhône - Soluppgång från Jean David.

Domaine Jean David bidrar till glansen med sitt magnifika Côtes du Rhône Cuvée Les Levants. 90-åriga Grenache tillsammans med lite Syrah och Mourvèdre ger elegans, koncentration och lycka.

”Les levants” betyder solppgångar, morgonsolen värmer de små fälten vars jord är kall även på sommmaren.

Rhône - Den andra sonen från Pointu.

Från Patrick på Domaine Le Pointu kommer Châteauneuf du Pape Cuvée Clement, en uppvisning i vad 100-åriga Grenache-plantor i händerna på skicklig vinmakare kan skapa. 

Vinet är uppkallat efter Patrick och Karines son Clement. Deras andre son heter Mathieu och "hans" vin har ni kunnat njuta av tidigare (och finns även det i butiken såklart). Familjen är komplett !

Rhône - Blandade vinlådor.

Blandlådorna är totalt fokuserade den här gången och det finns inte mindre än 7 olika sätt att enkelt bekanta sig med området, allt efter tycke, smak och intresse. Vi hittar en spännande vinprovarlåda, "jämför Châteauneuf du Pape med Côtes du Rhône", en låda med bara vita Rhôneviner och Tour de Rhône, en 12-pack med den ultimata resan genom Rhône, från norr till söder och väster till öster.

Rhône - Övrigt smått och gott.

Från Vacqueyras har Serge åter släppt lite på toppcuvéen "Oumage", själva essensen av längd, kraft och glädje, och det vita "Un sang blanc" som nu är tillbaka från Le Sang des Cailloux

Charvin Châteauneuf du Pape är egentligen slutsåld men Laurent tyckte inte man kan ha Rhône-tema utan det så vi fick en ny liten tilldelning. Ny årgång kommer först till hösten så nu det blir till att fylla upp. Hans Côtes du Rhône är däremot helt slut, ny årgång kommer i April.

Beaucastel 2016 på 75 cl flaska är obönhörligt (?) slut hos producenten men vi har några få kvar på lager, både på flaska och  Magnum. En årgång som är uppe och nosar på 99 poäng hos flera bedömare.

På tal om Beuacastel, vi har fortfarande kvar lite av Coudoulet de Beaucastel 2016, en Côtes du Rhône från odlingar som fram till mitten på 40-talet var klassat Châteauneuf du Pape, kanske den bästa Côtes du Rhône enligt många....även om vi håller tex Charvin i samma klass.

Hos Mordorée tunnas det också ut, nya årgångar släpps i Mars. Kanske sista chansen att lägga vantarna på 2016, det finns några få Lirac och Châteauneuf du pape La Dame Voyageuse kvar.

Sist men inte minst, Brunier har flaggat för att lagret av Mégaphone minskar. Vad det innebär är svårt att säga men är du en av många som njuter av detta härliga Ventoux-vin kan det vara läge att fylla upp.

Några av våra vinmakare.

Det finns ett fantastiskt utbud av viner som produceras av småskaliga, passionerade och skickliga vinmakare runt om i Frankrike. De som gör det där lilla extra, ett vin med hjärtat, så som de själva vill ha det med respekt för naturen och kommande generationer.

Låt er inspireras av några av våra vinmakare. Klicka på bilderna eller besök vår hemsida.

"Jag har provat igenom några av dina viner och är väldigt imponerad över kvalitén" - Sofia Ander, vinjournalist (DinVinguide m.m.)

Det var allt för den här gången. Vad är definitionen för ett gott vin? Det skall börja och sluta med ett leende...

Njut goda viner i nuet, life is too short not to...

Bästa Hälsningar,

Peter & Kristina

Butiken
Prislistan
Hemsidan

För nytillkomna läsare är Franska Vinkompaniet ett franskt  vinhandelsföretag med bas i Théoule-sur-Mer, en liten by i södra Frankrike. Via distanshandel erbjuder vi kvalitetsviner i olika prisklasser som oftast produceras i små volymer, direkt från vingården hem till dörren. Det finns ett fantastiskt utbud av viner som produceras av småskaliga, passionerade och skickliga vinmakare runt om i Frankrike. De som gör det där lilla extra, ett vin med hjärtat, så som de själva vill ha det. Vi ser fram emot att få dela med oss av denna skatt och att kunna förmedla en del av dessa härliga viner.

Varmt välkomna till Franska Vinkompaniet och nya vinupplevelser!

Alla texter här och i bilagor är skrivna med ambitionen att vara så korrekta som möjligt, men i sedvanlig ordning reserverar vi oss för eventuella felskrinvingar, oväntade årgångsbyten samt begränsningar i tillgången.

All rights reserved © Franska Vinkompaniet 2019

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

06590 Théoule sur Mer

France

Tel. +33 (0)4 92 92 88 35

www.franskavinkompaniet.com

butik.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com