Gårdsfisk har utsetts till Årets klimatbonde ”för att de har revolutionerat fiskproduktionen”. – Det här visar verkligen att vi är på rätt spår, säger Johan Ljungquist som driver företaget tillsammans med Mikael Olenmark Dessalles.
Källa: Livsmedel i fokus
Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles på Gårdsfisk är fiskbönderna som med sitt cirkulära hållbarhetsperspektiv byggt upp en klimatsmart fiskuppfödning – den första i världen som är klimatcertifierad.
För detta belönas de nu med utmärkelsen Årets klimatbonde.
– Att vinna det här priset ger oss nytt bränsle. Vi vill flytta berg, säger Johan Ljungquist.
I dag ligger produktionen på 40 ton fisk med redan nästa år får de tillstånd för närmare 800 ton.
– Vi har lärt oss att aldrig vara nöjda och att aldrig lyssna när någon säger att det inte går. Alla vi som jobbar med livsmedel måste lyfta oss om vi ska nå klimatmålen.
Priset delas ut i samband med ett webbinarium i går torsdag, kring vad som krävs för att klara klimatkrisen, anordnat av Svenskt Sigill. Under eventet presenterades nya kriterier för Svenskt Sigill Klimatcertifierad.
– Det är en certifiering i framkant där fokus ligger fortsatt på att minska klimatpåverkan från produktionen av mat och blommor, säger Helena Allard, hållbarhetschef på Svenskt Sigill.
I den nya och uppdaterade 2.0-versionen som gäller från och med nästa år har bland annat nyheter som kolsänkor och fossilfritt lagts till.
– Vi låtit forskare från RISE göra en genomlysning av forskningsläget för att vara helt säkra på att de åtgärder som krävs av en klimatcertifierad bonde eller odlare är de som ger effekt, säger Helena Allard.
Eftersom klimatcertifieringen är ett tillägg till miljömärkningen Svenskt Sigill ingår även regler kring att odlaren måste göra åtgärder för att öka den biologiska mångfalden, ha extra god djuromsorg samt ta vatten till bevattning på ett hållbart sätt.
Årets klimatbonde är en utmärkelse som för andra året i rad delas ut av Svenskt Sigill Klimatcertifierad. Priset är en del av tävlingen Årets bonde.
|