Svensk Fisknäring - 2020

Nästa nummer av tidningen Svensk Fisknäring kommer snart

Tema: RÄKOR

De flesta av oss har en stark relation till räkan. Som huvudrätt, pålägg, topping, i sallad- och pastarätter. Festmat och vardagslyx. Färska, frysta och i smaksatt lag. Nordhavsräkan, Pandalus borealisär det skaldjur vi äter mest av i Sverige. Det är också en ekonomiskt viktig produkt. På Fiskauktionen i Göteborg står räkan för 47% av omsättningen och har på senare år många gånger gått om havskräftan i pris.

Hösttider är skaldjurstider. Även om räkan har fokus i detta nummer handlar det även om andra skaldjur såsom hummer, havskräftor, insjökräftor och ostron. Följ med till Lotta Klemming, på sidan 25, Sveriges enda kvinnliga ostrondykare. Lotta är dotter till Peter Klemming som tillsammans med sin bror Bengt skördat svenska platta ostron i Grebbestadstrakten i flera decennier.

Du kan bland annat läsa om:

  • Utvecklingen och framtiden för räkan
  • Räkmackan
  • Nya Fiskhamnen i Göteborg
  • Följa med SD 511 Eros III på räkfiske
  • l köket: Drycker till skaldjur
  • Krabbklor

...och mycket mer!

UR TIDNINGEN

Räkmackan - lyxig och folklig på samma gång

Göteborg må vara räkmackans huvudstad men den finns att köpa över hela landet. Dock finns lite olika meningar om var ursprunget kommer ifrån. En del menar att det är en vidareutveckling av det danska smörrebrödet, andra att inspirationen kommer från New England i USA.

På Gothia Towers i Göteborg har man serverat räkmackor i 35 år. Men det var först 2002, i samband med det nya tornet och restaurangen Heaven 23 som försäljningen tog fart. 2016 hade 2 miljoner räkmackor serverats och det fortsätter i samma takt. 14 räksmörgåsar beställs i genomsnitt i timmen, året runt. Det blir 35 ton räkor årligen. Receptet togs fram redan 1977 av kocken Staffan Enander. Under 1970-talet hade han under en rad USA-besök upptäckt en amerikansk storslagenhet som han gillade. Målet blev att ta med sig den storheten till Sverige. Räkcocktailen var redan etablerad och nu ville Staffan Enander introducera en huvudrätt på samma tema. Resultatet blev en räkmacka med 200 gram räkor - precis som den serveras idag.

Från färja till flyg

Det finns också de som menar att räksmörgåsen har sitt ursprung på närmre håll, nämligen en utveckling av danskarnas smörrebröd som hittade över gränsen via serveringarna ombord på Danmarksbåtarna till både Skåne och Göteborg. Detta ”turande” över sundet kom att kallas för Flytfesten. Det blev då ganska naturligt att flytfesten så småningom även appliceras till flyget. I takt med charterns framväxt på 60-talet blev flyget mer folkligt och maten ombord likaså. På Arlanda och Göteborg Landvetter säljs idag 7000 räkmackor i veckan, det blir 364 000 på ett år och med det 60 ton räkor.

Läs hela artikeln i tidningen på sidan 30.

SENASTE NYTT FRÅN BRANSCHEN

De är Årets klimatbonde: ”Vi vill flytta berg”

Gårdsfisk har utsetts till Årets klimatbonde ”för att de har revolutionerat fiskproduktionen”. – Det här visar verkligen att vi är på rätt spår, säger Johan Ljungquist som driver företaget tillsammans med Mikael Olenmark Dessalles.

Källa: Livsmedel i fokus

Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles på Gårdsfisk är  fiskbönderna som med sitt cirkulära hållbarhetsperspektiv  byggt upp en klimatsmart fiskuppfödning – den första i världen som är klimatcertifierad.

För detta belönas de nu med utmärkelsen Årets klimatbonde.

– Att vinna det här priset ger oss nytt bränsle. Vi vill flytta berg, säger Johan Ljungquist.

I dag ligger produktionen på 40 ton fisk med redan nästa år får de tillstånd för närmare 800 ton.

– Vi har lärt oss att aldrig vara nöjda och att aldrig lyssna när någon säger att det inte går. Alla vi som jobbar med livsmedel måste lyfta oss om vi ska nå klimatmålen.

Priset delas ut i samband med ett webbinarium i går torsdag, kring vad som krävs för att klara klimatkrisen, anordnat av Svenskt Sigill. Under eventet presenterades nya kriterier för Svenskt Sigill Klimatcertifierad.

– Det är en certifiering i framkant där fokus ligger fortsatt på att minska klimatpåverkan från produktionen av mat och blommor, säger Helena Allard, hållbarhetschef på Svenskt Sigill.

I den nya och uppdaterade 2.0-versionen som gäller från och med nästa år har bland annat nyheter som kolsänkor och fossilfritt lagts till.

– Vi låtit forskare från RISE göra en genomlysning av forskningsläget för att vara helt säkra på att de åtgärder som krävs av en klimatcertifierad bonde eller odlare är de som ger effekt, säger Helena Allard.

Eftersom klimatcertifieringen är ett tillägg till miljömärkningen Svenskt Sigill ingår även regler kring att odlaren måste göra åtgärder för att öka den biologiska mångfalden, ha extra god djuromsorg samt ta vatten till bevattning på ett hållbart sätt.

Årets klimatbonde är en utmärkelse som för andra året i rad delas ut av Svenskt Sigill Klimatcertifierad. Priset är en del av tävlingen Årets bonde.

 

Premiär för den internationella matsvinnsdagen 29/9 2020

Det finns inget utrymme för matförlust och slöseri under denna krisstid! COVID-19-pandemin är en väckarklocka för att ompröva hur vi producerar, hanterar och slösar bort maten!

Just nu förbereder sig Livsmedelsverket och många andra aktörer i livsmedelsbranschen för att göra olika matsvinnsaktiviteter under den första internationella matsvinnsdagen den 29 september!

Källa: Livsmedelsverket

Matsvinn är ett resursslöseri med stor miljöpåverkan. År 2019 antogs en ny internationell dag för att uppmärksamma matsvinnets konsekvenser och möjliga lösningar.  Sedan dess är den 29 september "The International Day of Awareness of Food Loss and Waste"(IDAFLW), eller "Internationella matsvinnsdagen" på svenska.

Hela världen ska uppmärksamma matsvinnet!

Tanken är att dagen blir en utgångspunkt för aktiviteter och engagemang över hela världen som påminner om det pågående arbetet för mål 12.3 i Agenda 2030 - att tillsammans hitta lösningar för att halvera matsvinnet.

FN:s organ för mat och jordbruk, FAO har tagit fram en övergripande logotyp och material på en mängd olika språk som finns att ladda ner från deras webbplats. Insatser i sociala medier taggas med #FLWday

International Day of Awareness of Food Loss and Waste

 

FLER BRANSCHNYHETER

Sjömatsdagen 6 oktober 2020 på Moderna Museet

Anmälan: Skicka namn och företag till balticsea@msc.org och meddela om du vill delta fysiskt eller digitalt.

"Nya Livsmedelsforum" - två webbinarier i höst!

Vi hade våra förhoppningar och önskan att kunna genomföra Livsmedelsforum 2020, men tyvärr får vi meddela att vi ställer in  den stora konferensen den 8 oktober. Coronapandemin har drabbat oss alla på olika sätt och vi har tvingats se att det är svårt för våra deltagare att anmäla sig till konferensen. Vi hoppas och ber att få återkomma i stor skala en annan gång, ett annat år.
Men vi ger inte upp!
Vi syr nu istället ihop två kostnadsfria entimmes-webbinarier med ljuset på livsmedelsfrågorna. Den första sändningen äger rum kl 13-14 den 8 oktober, alltså samma dag Livsmedelsforum var tänkt!
Den andra sändningen blir den 21 oktober kl 13-14.

Om du är intresserad, lämna gärna din intresseanmälan nedan.

Intresseanmälan

Mindre fisk när vattnet blir varmare och brunare

Många sjöar och kustområden i Nordeuropa blir både varmare och brunare på grund av klimatförändringar. Och det påverkar livet i vattnet. Förändringar ger oss sannolikt sjöar med mindre, yngre och mer långsamväxande fisk än idag, enligt en avhandling från SLU.

Fiskars kroppstillväxt kan påverkas på flera sätt när vattnet de lever i blir varmare och brunare. Temperaturen har en direkt inverkan på hastigheten i många biologiska förlopp, såsom matsmältning och födointag. Försämrade ljusförhållanden i mörkare vatten begränsar fiskens möjligheter att använda synsinnet för att hitta föda, och kan dessutom påverka tillgången på bytesdjur, både när det gäller mängd och artsammansättning.

Svensk Fisknäring - tidningen i digital form

I nästa nyhetsbrev får du länken till en digital version av papperstidningen ovan. Du kan även läsa tidigare nummer av på Sjömatsfrämjandets hemsida

Arbetar du med fisk och skaldjur?

Prenumerera på bransch-tidningen Svensk Fisknäring

Om du inte får papperstidningen i dag men arbetar med fisk & skaldjur i någon form, kan du enkelt skicka oss ett mail med namn, adress och vad du arbetar med till info@sjomatsframjandet.se så får du kommande nummer hem i din brevlåda.

Till övriga som är intresserade skickar vi gärna tidningen i digital form via detta nyhetsbrev.

Sjömatsfrämjandet

Fiskhamnen, Göteborg
Sweden

Ansvarig utgivare:

Roger Thilander, GFA

SHARE FORWARD

Du har fått detta nyhetsbrev för att du tidigare lämnat din e-postadress till oss. Vill du inte längre ta emot några fler nyhetsbrev kan du klicka på länken nedan.

Unsubscribe