RitimBlog Koşu Postası #12
12. kez merhaba

Merhaba, bu hafta Koşu Postası 12. kez sizlerle. Geçtiğimiz birkaç haftada aldığım geri bildirimler genel anlamda postanın gidişatının iyi algılandığını gösteriyor. Birkaç öneri, görülen eksik ya da beklenen değişiklik de yok değil. Bunları tabii ki değerlendireceğim. Bana ulaşan herkese bir kere de buradan teşekkür ederim.

Postanın önceki sayılarını kaçırdıysanız posta arşivine göz atabilirsiniz. Bu yayının hoşuna gideceğini düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa en alttaki bağlantıları kullanarak ya da bu epostayı yönlendirerek onları da postadan haberdar edebilirsiniz. Posta ile ilgili olarak bana posta@ritimblog.com adresinden ulaşabilirsiniz.

28 Haziran 2018

Western States 100 Mil Koşuldu

Western States'in bu yılki edisyonu heyecanla bekleniyordu. Avrupa'nın yükselen ultra patika yıldızlarından olan François D’haene ile Amerika'nın ultramaraton yıldızlarından Jim Walmsley'in mücadelesi iple çekilmişti. Yarışın tarihinden geçen haftaki sayıda bahsetmiştim. Son iki yıllık yakın tarihine ise Walmsley'in büyük iddia ile gelip hayal kırıklığıyla dönüşü damga vurmuştu. Western States'e, belirli yarışları belirli sürelerle bitirenlerin girebildikleri çekilişte şansı yakalarlarsa katılmaya hak kazandıklarını biliyoruz. Tabii sadece çekilişle bu inanılmaz mücadeleler yaratılmıyor. Bir göğüs numarasına sahip olmanın başka yolları da var: önceki senenin ilk 10'unda yer almak (her iki cinsiyet için 10'ar kişi), belirlenmiş Golden Ticket yarışlarını ilk iki içinde bitirmek (her iki cinsiyet için 2'şer isim), UTWT'ye verilen 6 elit isim arasında yer alabilmek, sponsorlar tarafından listeye eklenmek vb. İşte bu yollarla gelen iyi atletler arasında çok çekişmeli rekabetler yaşanıyor, bazı yıllarda ise rekorlar çıkabiliyor. Bu yılda o yıllardan biriydi. Son iki yıl rekoru kırarak yarışı kazanması beklenen Walmsley bu sene beklentileri tümüyle karşıladı. Timothy Olson'a ait olan parkur rekorunu (14:46:44) kırdı ve en yakın takipçisi olan D’haene'in 85 dakika önünde 14:30:04 ile yarışı kazandı. 

Western States sıcak bir bölgede ve sıcak bir tarihte koşuluyor. Boğucu kanyonlara girilip çıkılan parkurda her yıl farklı hava durumları ile karşılaşılabiliyor. Bu yıl "sıcak yıl" denilen yıllardandı. Bu nedenle rekor beklentileri biraz derine gömülmüştü. Hava sıcaklığının gölgede 42 °C'den fazla olduğu saatler yaşandığı söyleniyor. Buna rağmen Jim Walmsley şahane bir yarış koşarak bu sonucu elde edebildi. Yarış sonrası röportajında sponsorlarından ayakkabı, çorap ve beslenme konularında çok büyük destek gördüğünü, sponsorlarının neredeyse kendisi için özelleştirdiği prototip ürünlerle başarısına katkı yaptıklarını söyledi. Tim Olson'un ya da sonrasında onun rekorunu iki defa zorlayan Rob Krar'ın bu şekilde teknolojik destekleri var mıydı anımsamıyorum, ama Walmsley zaten çok çok iyi bir ultra koşucusu olduğunu, bu tür özel destekler olmadan da çok iyi süreler koşabildiğini başka yarışlarda çok defa kanıtlamıştı.

Yarış öncesi ve sonrası röportajlarında D’haene'in Amerikalı rakipleri, özellikle de Walmsley hakkında söyledikleri dikkat çekiciydi, burada paylaşmak istedim. Kendisinin bol ve sert çıkışlı / inişli parkurlarda daha iyi olduğunu, dik yokuşları yürüyerek, inişleri ise koşarak çok uzun mesafeler katedebildiğini, ama bu kadar uzun parkurlarda sürekli koşmanın ona uymadığını, Amerikalı özellikle de yarışın yapıldığı bölgeden olan koşucularınsa uzun mesafeleri sürekli koşabildiklerini birkaç yerde dile getirdi. Bu ayrım dikkat çekiciydi. 

Bu ikilinin ardından geçen yıl da 3. olan Mark Hammond bitiş çizgisine geldi (16:08:59).  Kadınlarda ise yarışa çok hızlı başlayan Avusturalyalı Lucy Bartholomew ikinci yarıda yavaşlayarak 18:59:45 derece ile 3. olabilirken, onun aksine ikinci yarıda gaza basan Courtney Dauwalter 1. (17:27:00) ve Kaytlyn Gerbin de 2. oldu (18:40:19) - Sonuçlar

Yarış hakkında ilginç bir anekdot da Walmsley'in son birkaç milde önüne iki yavrusu ile bir anne ayının çıkmış olması. Yarış epey vahşi bir doğada geçtiğinden bu tip karşılaşmalar olası ve tehlikeler büyük, ama Walmsley şanslıymış ki hem başına kötü bir şey gelmemiş hem de sadece bir iki dakika kaybetmiş.  

Fotoğraf: iRunFar/Bryon Powell

Laverado Ultra Trail Koşuldu

Bu hafta sonu koşulan diğer önemli bir yarış da Laverado Ultra Trail. O da Western States gibi Ultra-Trail World Tour kapsamında koşuluyor ve parkuru 120 km ve 5.800 m+. Kadınlarda bu sene Tarawera ultramaratonunu kazanan ve Transvulcania'da üçüncü olan Amerikalı Kelly Wolf 14 saat 37 dakika ile bu yarışı kazanan isim oldu. Erkeklerde ise 12:16:20 ile yine Amerika'dan Hayden Hawks ipi göğüsledi.

Aynı yarış kapsamında koşulan Cortina Trail (48 km 2.600 m+) parkurunda ise kadınlarda Amerikalı Hillary Allen 5:19:20 süre ile, erkeklerde de yine başka bir Amerikalı Zach Miller 4:20:24 süre ile birinci oldu. Kazanan isimler Dolomitler'in muhteşem doğasında koşulan bu yarışa son yıllarda ABD'den epey ilgi olduğunun göstergesi oldu.

Uzun parkurda 7, Cortina Trail'de ise 8 koşucu da Türkiye'den katıldı.

WMRA Uzun Mesafe Şampiyonası Koşuldu

Bu hafta sonu Polonya'nın Karpacz kasabasında Uzun Mesafe Şampiyonası vardı. Dünya Dağ Koşusu Birliği (World Mountain Running Association-WMRA) tarafından 15.si düzenlenen şampiyonanın parkuru 36 km ve 2100 metre kazanıma sahipti. Şampiyonayı erkeklerde İtalya'dan Alessandro Rambaldini 2:39:18 süre ile, kadınlarda ise İngiltere'den Charlotte  Morgan 3:08:24 süre ile kazandı. Soğuk ve yağışlı bir havada koşulan yarışın tüm sonuçları şurada.

Şampiyonanın yanında ayrıca ultramaraton kategorisi olarak anılan ve adı 3xŚnieżka=1xMont Blanc olan 54 km uzunluğunda ve 3100 m kazanıma sahip parkuru ile başka bir yarış daha koşuldu. Bu yarışın kadınlarda kazananı ise tanıdık bir isimdi; Türkiye'den Aysen Solak 37 kadının tamamladığı yarışı 6:27:44 sürede 1. olarak tamamladı. Kendisini yürekten kutluyoruz.  

100 km Dünya Rekoru Kırıldı

Japonya'da koşulan Lake Saroma 100K yarışında Nao Kazami 100 km'yi 6 saat 9 dakika 14 saniyede koşarak bu alandaki rekoru kırdı. Aslında bu rekor 20 yıl önce de aynı parkurda Takahiro Sunada tarafından 6:13:33 ile kırılmıştı. Kazami'nin kırdığı son geçerli rekor ise -çok ilginç bir tesadüf  olarak geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren- Don Ritchie tarafından 1978'de 6:10:20 ile kırılmıştı. En iyi maraton derecesi 2:17 olan Kazami rekora koşarken maraton noktasını 2:33:38'de,  50 km'yi 3:02:05'te ve 80 km'yi 4:54:10'da geçti. 

Boston Maratonu kazananı Yuki'den sonra 100 km dünya rekorunu kıran da bir Japon olunca yıllardır uzun mesafe koşu alanında sessiz ve derinden büyük başarılara imza atan Japonların bu başarıları görünür olmaya başladı.

Şimdilik bu kadar. Öneri ve görüşlerinizi lütfen paylaşın. İlgileneceğini düşündüğünüz kişileri aşağıdaki bağlantıları kullanarak bu postadan haberdar ederseniz sevinirim. 

Bir sonraki postada görüşmek dileğiyle.

Bu postayı aldınız çünkü Ritim Koşu Postası abonesisiniz. Artık bu yayınları almak istemiyorsanız en alttaki "Listeden Çık" bağlantısını kullanabilirsiniz

 

Koşu Postasına Üye Ol
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Epostayı Yönlendir
RitimBlog

Bu eposta Mert Derman tarafından periyodik olarak hazırlanıp üyelere gönderilmektedir. 

MailerLite