view_in_browser
August 2020
Noget om styrke og alkohol

Et af de mare faste spørgsmål når jer er ude er omkring hvilken styrke på alkohol man skal bruge til udtræk. 

Jeg har hørt flere have den opfattelse at jo stærkere jo bedre. Snakker man med de professionelle fagfolk bliver man mødt med andre erfaringer der bygger på dels videnskab og erfaringer. 

Kort fortalt, udtrækker stærk alkohol mange bitterstoffer hvor i mod letteres alkohol går den anden vej. Det betyder kort fortalt, at alkohol der ligger midt imellem nok sal foretrækkes til en kryddersnaps.

Der kommer mere om dette spændende emner på hjemmesiden

Snapsogurter.dk i Wyoming og Utah

En af mine meget gode venner er blevet bidt af det med at lave sin egen kryddersnaps. Efter at have investeret med aktier i et destilleri der bl.a. laver Vodka, er han nu startet med at udnytte flere bær. Omkring hvor han bor er det blevet populært at lave det de kalder Bitters. Forskellen på de bitters de laver og til kryddersnapse er ikke stor, men bruges mest i cocktails og blandet i vin. Det bliver spændende og høre om hvad de finder ud af ”over there”

Jeg har et par gange lavet foredrag om snaps ved private lejligheder. Alle synes det var spændende, men flertallet der var amerikanere, synes det var lidt farligt og smagte mærkeligt.

Så er det nu man skal plukke

I løbet af de sidste par uger har jeg været på heden og i skoven og. I Dollerup bakker, Grenå Hede og Kongens Hus Hede var der fint med Tormentil, Hede Lyng og Tyttebær. 

Sjovt nok var der ikke mange Mosebølle bær, men det blev da til et par flasker.

Jeg havde i august en hyggelig snapsevandring sammen med 31 vandrefugle i Gjern Bakker. Det er helt sikkert blevet et af mine yndlingssteder. Der var Mosebølle, Blåbær, Lyng 2 arter og så store mængder af Porse som jeg ikke har set andre steder. Rundt omkring kunne vi også finde andre populære urter

Her i september en af højdepunkterne for snapseentusiaster. Overalt kan der plukkes eller samles op, du kan få en masse inspiration på www.snapsogurter.dk, men her lidt at starte med. 

Prøv rigtige skovæbler, Paradisæbler fra haver og parker, agern fra skoven, Rønnebær (husk de skal fryses. Sidt på måneden kan du gå i gang med Slåen, de skal være godt modne og skal fryses. Blommer er der ikke mange af i år og nu er det spænende at se om der det samme problem med Slåen og Kræge, årsagen skal findes i et uheldigt forår. 

Du kan finde opskrifter på www.snapsogurter.dk.

En snapsvandring på Ingerslevs Boulevard i Aarhus

Hver lørdag og onsdag er der marked midt i Aarhus, handlende fra hele Østjylland kommer med frugter og krydderplanter af egen avl. 

En af de gode overraskelser var fundet af Kvan til udplantning i haven og ikke mindst Bønneurt der giver en helt egen smag. 

Det er et hyggeligt sted at nyde en kaffe og kigge på mennesker.

Efterår

September er en del efteråret, men hænger jo sammen med oktober hvor der især to planter springer i øjnene, forhåbentlig bedre end i 2019 der var et fattigt år for begge planterne.

Alle drømmer om at kunne lave den perfekte Slåen eller Havtornsnaps, hvad det så er. Du kan finde begge opskrifter på www.snapsogurter.dk, men her er et par vigtige tips når tiden er til høst.

Slåen skal fryses inde de skal på alkohol, mindst 3 døgn, længere tid er ok, men tjener ikke noget formål. Prøv at trykke lidt på bærrene inden du plukker, de skal være lidt som vindruer og helt sorte.

Havtorn, pluk kviste af med en lille beskæresaks, fjern bladende og kom dem i fryseren et par dage. Du kan nu banke frugterne af mod et stykke køkkenrulle og dermed undgå de trælse torne. Gem dog nogle små kviste med 3-4 bær, de er flotte og bruge som dekoration.

Jeg synes det er værd at tage med, at bærrene på begge planter at bruges til meget andet. Både som saft, marmelade og i kombination med andre frugter.

Et par nye opskrifter

Kvan

Næsten alt på Kvanplanten kan bruges, men jeg foretrækker at komme et par friske blade i en flaske med ren vodka og smage lidt på de liflige dråber efter 1-2 dage. Snapsen er drikkeklar og kan i den første tid spædes op, hvis det synker i flasken.

Laver du essens så bruge bladende og lad dem trække 6-8 dage før de filtre, fortynding er meget vigtig. Du kan læse mere på www.snapsogurter.dk

Bønneurt

Skal næsten have sammen behandling, selv om den minder lidt om Strandmalurt, smagen er eget markant, men planten er god mod for meget luft i maven.

Malurt

Der er ikke så mange der klar over at der findes flere arter af Malurt i Danmark, men jeg synes det er morsomt at prøve dem alle og følge smagen der er meget forskellig, jeg er kommet til Havemalurt, Strand Malurt og ikke mindst Pontisk Malurt. Alle tre smager forskelligt med hver sin karterististske smag.

Forberedelse til vinterens nye snapse

En gang i mellem kommer jeg forbi Bazar Vest for at se om de er nye spændende urter og frugter der måske kan bruges i en brændevin evt. blandet op med andre ting. 

Jeg købte derfor en håndfuld poser og er nu gået i gang med Kaktus Blommer, Små Klementiner fra Tunis, Friske Figner og Granatæbler. 

Jeg forestiller mig at de skal behandles lige som vi kender blommer og andre frugter, men nu får vi se. Måske bliver det mange lækre cocktails eller likører. 

En de nye ingredienser jeg har prøvet, er tørret Lemmon. Efter 3 ugers trække tid, hvor essensen bliver helt sort skal den have en kraftig fortynding og mindst 2 uger til at modnes. 

Tørret Lemmon var meget populær i Iran til alkohol, men bruges nu mest til saftevand.

Snaps og Urter

Vorregaards Alle 121, Aarhus N
Denmark

facebook

Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet fra Snaps og Urter

Klik her for at opdatere dine indstillinger

Du må gerne refererer til indholdet nyhedsbrevet, men husk lige at angive hvor det kommer fra