Een tijdje geleden kreeg ik een vriend van vroeger op bezoek. Hij was net hersteld van corona, maar had nog altijd erg veel klachten zoals vermoeidheid. Ik zei hem dat ik verbaasd was dat hij Covid had gekregen, terwijl zijn gezinsleden nergens last van hadden. Volgens hem was dit logisch, want hij had erg veel stress en zijn gezinsleden niet. Het hebben van veel stress zou iemand in zijn ogen vatbaarder maken voor het coronavirus. Deze week bleek inderdaad volgens een studie dat stress je bevattelijker kan maken voor een corona-infectie. In deze nieuwsbrief gaan we hier dieper op in.
Doordat de omikronvariant veel besmettelijker is dan delta (1), zijn de voorspellingen uitgekomen dat we met recordaantallen coronabesmettingen te maken zouden krijgen uitgekomen (2). Gelukkig lijkt omikron een stuk milder voor de meesten mensen, die hierdoor een natuurlijke resistentie opbouwen tegen corona. Toch kan omikron bij sommigen evengoed nog flinke klachten geven (3). Daarom is het interessant om te kijken naar factoren die je weerbaarder kunnen maken tegen corona. Het minimaliseren van stress blijkt hierin een belangrijke sleutel (4). Veel stress kan het ontstekingsniveau doen stijgen en daarmee mogelijk de ernst en het verloop van Covid nadelig beïnvloeden (5).
Stress verzwakt ons immuunsysteem Enkele weken tot maanden gestrest zijn, kan het immuunsysteem verzwakken (6). Chronische stress kan zorgen voor een toename van de aanmaak van stresshormonen en daarmee ontstekingen aanjagen, waardoor het lichaam vatbaarder kan worden voor virusinfecties (7). De huidige pandemie, met lockdowns en sociale afstand, heeft een zeer negatief effect op het stressniveau van mensen en gezinnen (8, 9, 10). Deze stress kan weer het immuunsysteem nadelig beïnvloeden (11). Volgens een studie in The Lancet is er een relatie tussen hoge niveaus van cortisol (=stresshormoon) en overlijden aan Covid (12). Het lijkt dus heel verstandig om het stressniveau naar beneden te brengen, om zo het risico op ernstige Covid te verlagen.
Hoe kun je je stressniveau laten dalen? Te weinig slapen kan zorgen voor een toename van stress (13). Om je stress te laten dalen, zou je dus kunnen overwegen om een uurtje eerder naar bed te gaan. Regelmatig sporten kan ook je stress laten dalen, doordat het zorgt voor een afname van stresshormonen en verbetering van de slaap (14). Een overmatige hoeveelheid koffie kun je beter vermijden (15). Sociaal contact met vrienden en familie is ook een belangrijke pijler in het verminderen van stress (16, 17). Veel lachen helpt ook enorm, dus zie het leven niet te zwaar en maak grappen of kijk cabaret en comedy’s (18). Yoga, mindfulness en meditatie zijn ook bekende manieren om in de ontspanning te komen (19, 20, 21). Mindful wandelen (d.w.z. met de aandacht in het hier en nu) kan ook bijdragen (22), vooral wanneer dit in de natuur plaatsvindt (23). Fysiek contact, zoals knuffelen, omhelzen, zoenen en seks kunnen het stressniveau krachtig verlagen, onder meer door de aanmaak van oxytocine (24, 25, 26). Zelfs knuffelen met een huisdier blijkt zeer effectief (27). Ook het luisteren naar muziek kan bijdragen aan het verlagen van gespannenheid (28).
YouTube kijktip: Dr. Campbell Volgens wetenschapper dr. John Campbell, die zonder vooroordelen elke dag de nieuwste wetenschappelijke data over corona op YouTube deelt, zullen wij allemaal op korte termijn met omikron in aanraking komen. Dr. Campbell heeft overigens vele filmpjes op zijn kanaal die de moeite waard zijn, zoals deze video met tips hoe je je kunt voorbereiden op een infectie en deze video, over wat je nog meer kunt doen om je weerbaarder te maken tegen corona. Dr. Campbell bespreekt niet alleen de nieuwste onderzoeken, ook interviewt hij artsen, verpleegkundigen en onderzoekers. Hij is kritisch, grondig en niet vooringenomen. Campbell is overheden vaak weken voor en zijn voorspellingen komen vrijwel altijd uit. De video’s zijn wel in het Engels (prachtig Brits), dus enige kennis van de Engelse taal is wel vereist.
Slotwoord Veel mensen denken bij het weerbaar maken tegen corona vooral aan suppletie en voeding, maar het in de gaten houden van je stressniveau blijkt ook zeer belangrijk te zijn. De huidige maatregelen werken stress juist in de hand, waardoor het nog belangrijker wordt om goed voor jezelf te zorgen.
|