Poglejte si to sporo─Źilo v brskalniku
CTK novice / št. 6 (november 2020)

Skupnost CTK povezuje interese ┼ítudentov, raziskovalcev ter druge zainteresirane javnosti s strokovnjaki knji┼żnice pri pridobivanju, izmenjavi in deljenju znanja.

Direktorjev koti─Źek
Pazite nase in na druge

Dragi prijatelji,

Lepa, zlata jesen se preve┼ía v zimo. Prihaja ─Źas praznikov, ko smo po navadi bolj veseli, spro┼í─Źeni in, ko delamo obra─Źune preteklega in na─Źrte za prihodnje leto. Letos je vse druga─Źe. Ravno v─Źeraj sem na ┼Żagarskem vrhu, hrib─Źku nad Ljubljano s cmokom v grlu opazoval zasne┼żene Julijce in Kamni┼íke. 

Toda, misel, ki me je pre┼íinila je bila, da bo za vse to ┼íe vedno ─Źas. Sedaj je treba stisniti, se dr┼żati vseh ukrepov, ostati zdrav in pregnati virus iz na┼íega okolja. Zanimive in optimisti─Źne novice prihajajo iz raziskovalnih krogov. 

Cepivo je pred vrati, pa tudi zdravniki vse bolj poznajo na─Źine, kako se upreti tej nevarni bolezni. Z mislimi smo pri na┼íih ljudeh v Domovih starej┼íih ob─Źanov, ki so trenutno najbolj izpostavljeni in ranljivi.

Da bi se vrnili v kolikor toliko normalno ┼żivljenje, se mora vsak od nas odre─Źi nekaterim re─Źem, ki so ┼íe pred enim letom bile samoposebi umevne. Zato tako, kot predavalnice, samevajo tudi ─Źitalnice na┼íih knji┼żnic. 

A naredili smo vse, da lahko do knji┼żni─Źnega gradiva in informacijskih virov prihajate na ─Źim bolj udoben na─Źin. V knji┼żnico se lahko vpi┼íete kar po spletu, tako lahko naro─Źite tudi knjige. Le te lahko prejmete po po┼íti, lahko pa vam jih dostavimo kar na dom, ─Źe ste iz Ljubljane ali okolice. 

Do e-gradiv lahko z oddaljenim dostopom dostopate z uporabo portala DiKUL. Z va┼íim informacijskim specialistom se lahko pove┼żete po video-povezavi.

Skratka, vse pravzaprav te─Źe, le na druga─Źen na─Źin. A bolj kot karkoli se veselimo ponovnega snidenja z vami. In imeli vam bomo kaj pokazati. Na┼ía prenovljena u─Źilnica, pa novi 3 d tiskalniki v ustvarjalnem prostoru, novi stoliÔÇŽ In ┼íe bi se kaj na┼ílo. Uspe┼íen ┼ítudij vam ┼żelimo in ostanite zdravi!

Direktor CTK
Miro Pušnik
Miro Pušnik
Najbolj izposojane knjige
Univerzitetne fizikalne naloge

V septembru 2020 smo izposodili 314 razli─Źnih naslovov knjig.

Matematika 1 : naloge in postopki reševanja
Fizikalna kemija : visoko┼íolski u─Źbenik
Splo┼ína in anorganska kemija : [visoko┼íolski u─Źbenik]

p.s. Bi radi predlagali nakup gradiva, ki ga v CTK nimamo? To lahko naredite v manj kot 10 sekundah, popolnoma anonimno. Kliknite tu.

Nove knjige
Izbor 4 novih knjig
500 years after Leonardo da Vinci machines : towards innovation and control


Izdajanje izdelkov v lekarni in specializirani prodajalni : u─Źbenik za pou─Źevanje v programu Farmacevtski tehnik


Hidravli─Źni turbinski stroji 1


Energetika za vsakogar in za vse ostale


Odprta znanost
Polna malha novic

Skupnostna znanost: most med raziskovalci in širšo skupnostjo

CTK je priredila strokovno sre─Źanje ÔÇťPogled na odprto znanost 2020ÔÇŁ. Tematika leto┼ínjega sre─Źanja je bila Skupnostna znanost: most med raziskovalci in ┼íir┼ío skupnostjo.

Temeljno poslanstvo skupnostne znanosti je deljenje znanja. Vklju─Źevanje lai─Źnih raziskovalcev v raziskovalne projekte skupnostne znanosti lahko predstavlja most med lokalno skupnostjo in raziskovalnimi organizacijami. Omogo─Źa razumevanje znanstvenega dela ter enostavnej┼ío aplikacijo rezultatov tega dela v ┼żivljenje ┼íir┼íe skupnosti.
Visoko┼íolske knji┼żnice imajo pomembno vlogo pri delovanju skupnostne znanosti. S svojim delovanjem spodbujajo povezovanje med raziskovalci in ┼íir┼ío skupnostjo ter s tem lahko postajajo nekak┼íen inkubator projektov skupnostne znanosti.
Predavatelji leto┼ínjega sre─Źanja so pri┼íli iz Danske, Velike Britanije, Nem─Źije in iz Slovenije. Predstavljene so bile dobre prakse na tem podro─Źju, ob zaklju─Źku pa je bila tudi kraj┼ía razprava v obliki panela. Posnetek je dostopen na YouTube kanalu CTK

Poro─Źilo SPARC Europe
Pri SPARC Europe so objavili poro─Źilo ÔÇťOpen Access: An analysis of publisher copyright and licensing policies in Europe, 2020ÔÇŁ, kjer predstavljajo zalo┼żni┼íko politiko desetih najve─Źjih zalo┼żnikov znanstvenih revij. Razlo┼żijo, kdo je lahko nosilec avtorskih pravic (avtor-delodajalec, zalo┼żnik), tipe odprtega dostopa ter kako na vse vpliva Plan S.

EOSC

Najnovejši dokumenti Evropskega oblaka odprte znanosti EOSC


Usposabljanje za vodenje upravljanja z raziskovalnimi podatki
V okviru projekta FDMentor je bil v seriji delavnic razvit in preizku┼íen program usposabljanja za vodenje upravljanja z raziskovalnimi podatki (RDM). Teme zajemajo ┼ítevilne vidike upravljanja z raziskovalnimi podatki, kot so na─Źrti za upravljanje z raziskovalnimi podatki in objava podatkov, pa tudi didakti─Źne enote o u─Źnih konceptih, oblikovanju delavnic in vrsti didakti─Źnih metod.

Pripravil Mitja V. Iskri─ç

Ustvarjalnica
Malo o zgodovini (2. del)

Za─Źetki makerspace prostorov v Sloveniji segajo v leto 2000/2001, ko je bil v Ljubljani ustanovljen multimedijski in kulturni center Kiberpipa. V prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6. so delovali ra─Źunalni┼íka delavnica, muzej ra─Źunalni┼ítva ter galerija sodobne digitalne umetnosti.

 V Kiberpipi so se sre─Źevali ┼ítudentje ra─Źunalni┼ítva, navdu┼íenci nad informacijsko tehnologijo, uveljavljeni strokovnjaki s podro─Źja IT, podjetniki, razvijalci odprtokodnih aplikacij, umetniki in oblikovalci. Kiberpipa je bila ena izmed prvih organizacij, ki je ponudila uporabnikom brezpla─Źen dostop do interneta ter tako mnogim omogo─Źila prvo spletno izku┼ínjo,  prav tako pa je s pomo─Źjo prostovoljcev, uporabnikom na leto priredila okrog 150 kulturnih, umetni┼íkih in zlasti visoko strokovnih izobra┼żevalnih dogodkov.

Leta 2014 je bil ustanovljen Zavod 404, ki pa ima svoje zametke ┼że v letih 2011 in 2012 ko so dijaki gimnazije Vi─Ź s takratnim profesorjem Rokom  Capuder izvedli projekt izgradnje atmosferske sonde in raziskovalne podmornice, ki sta po┼żela tudi precej┼íno medijsko pozornost in danes predstavljata kalup kako izvesti podobne srednje┼íolske projekte. Zavod 404 od leta 2017 naprej tudi organizira najve─Źji mednarodni dogodek v Sloveniji - Ljubljana Mini Maker, ki promovira sodobno tehnologijo, inovatorstvo, tehni─Źno kulturo ter izobra┼żevanje in umetnost s podro─Źja sodobnih tehnolo┼íkih in znanstvenih procesov.

┼átafetno palico makerspace prostorov je leta 2017 prevzela nacionalna referen─Źna mre┼ża Fablab ustvarjalnih laboratorijev. Pobudnica in koordinatorica mre┼że v Sloveniji je Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Direktoratom za informacijsko dru┼żbo Ministrstva za javno upravo. Mre┼ża Fablab Slovenija danes zdru┼żuje organizacije podpornega okolja, ob─Źine, gospodarstvo, izobra┼żevanje, raziskovalne organizacije ter seveda ustvarjalne laboratorije kot so KreatorLAB, Zavod 404, Roglab in mnogi drugi. Naj za konec omenim, da je Gori┼íka knji┼żnica Franceta Bevka prva splo┼ína knji┼żnica v Sloveniji, ki je leta 2017 v svojih prostorih odprla makerspace.

Pripravil Miha Knez

─îlanki
Nove objave

Za─Źetek ┼ítudijskega lega - tokrat na precej druga─Źen na─Źin...

Podalj┼íanje ─Źlanstva CTK v ─Źasu COVID-19
Dan reformacije
DELO CTK V ─îASU ZAPRTJA ZARADI EPIDEMIJE COVID-19
(Od 26.10.2020) Brezpla─Źna dostava knjig na dom ─Źlanom na podro─Źju Mestne ob─Źine Ljubljana
Mednarodni teden odprtega dostopa
Od 15.10.2020 zapiramo ─Źitalnice
VIDEOKLIC ÔÇô POMO─î UPORABNIKOM PRI ISKANJU LITERATURE Z UPORABO VIDEOKONFEREN─îNEGA SISTEMA
OKVARA TELEFONSKE CENTRALE
ZAČETEK NOVEGA ŠTUDIJSKEGA LETA
Podcasti
Podcast a do ┼ż

V CTK smo za─Źeli z ustvarjanjem podcastov. Poslu┼íate jih lahko na spletni povezavi https://anchor.fm/ctkul V podcastu a do ┼ż se bomo pogovarjali o temah, ki zanimajo ┼ítudente, raziskovalce, knji┼żni─Źarje in zainteresirano javnost.

V oktobru smo objavili 2 podcasta:

Skupnostna znanost v Sloveniji
Skupnostna znanost se nana┼ía na splo┼íno vklju─Źenost javnosti v znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Posamezniki dejavno prispevajo k znanosti bodisi s svojim intelektualnim prizadevanjem ali lokalnim znanjem, bodisi s svojimi orodji in viri.

Pogovarjali smo se o tematikah kot so:
  • Kako smo pri┼íli do poslovenjenega izraza "citizen science"
  • Na─Źela skupnostne znanosti
  • Dele┼żniki skupnostne znanosti
  • Kako lahko posamezniki pomagajo
  • Primeri dobre prakse v Sloveniji
  • Kaj dela CTK na podro─Źju skupnostne znanosti

Visoko┼íolska knji┼żnica kot odprta platforma za deljenje znanja
V drugem podcastu se kolega Mitja z direktorjem Centralne tehni┼íke knji┼żnice Univerze v Ljubljani mag. Mirom Pu┼ínikom pogovarja o tem, kako knji┼żnica ni ve─Ź le knji┼żnica, temve─Ź center znanja.

Vabljeni k poslušanju!
ZDAJ STE NA VRSTI VI!

Imate kakršno koli mnenje? Vas kaj zanima? Pišite nam na tilen.mandelj@ctk.uni-lj.si.

Obi┼í─Źite na┼ío spletno stran

Uredniki CTK novic: Tilen Mandelj, Mitja Vovk Iskri─ç, Miha Knez

Ljubljana, november 2020

Centralna tehni┼íka knji┼żnica Univerze v Ljubljani

Trg republike 3, 1000 Ljubljana

facebook twitter instagram youtube linkedin
01/2003-400
post@ctk.uni-lj.si

To sporo─Źilo ste prejeli, ker ste se prijavili na CTK novice preko spletne strani CTK.

Odjavite se od CTK novic (p.s. pogrešali vas bomo... )
MailerLite