RitimBlog Koşu Postası #4
Koşu Postası'nın ilk ayı geçti bile

İlk üç yayını okumadıysanız şu bağlantılarda görebilirsiniz: 1 - 2 - 3. Daha önceki postalarda da belirttiğim gibi bu yayınlarla ilgili sizlerin fikirleri çok önemli, lütfen paylaşmaktan çekinmeyin: posta@ritimblog.com 

Düzeltme: Geçen haftaki postada İznik Ultra yarış sonuçlarında 90 km parkurunda kadınlarda birinci olan koşucunun adı yanlışlıkla Aysen Çolak yazılmış, doğrusu Aysen Solak olmalıydı. Bundan böyle çok daha dikkatli olmalıyım.

Siz okumaktan keyif alıyorsanız ve bu yayının hoşuna gideceğini düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa en alttaki bağlantıları kullanarak ya da bu epostayı yönlendirerek onları da postadan haberdar edebilirsiniz.

Bu postayı aldınız çünkü Ritim Koşu Postası'na abone oldunuz. Üyelikten çıkmak istiyorsanız en alttaki "Listeden Çık" bağlantısını kullanabilirsiniz.

03 Mayıs 2018

UTMF Koşuldu

Geçtiğimiz hafta sonu Ultra-Trail World Tour kapsamında UTMF (Ultra-Trail Mt. Fuji) koşuldu. Postanın son yayınında belirttiğim gibi Japonya'daki Fuji Dağı çevresinde 168 km ve 8100 m kazanımlı olan UTMF, 2016 yılında çok kötü hava koşulları nedeniyle 44 km koşulmuş, 2017'de ise hiç koşulamamıştı. UTMB'nin kardeş yarışı olması boşuna değil, oldukça zor bir yarış. Sonuçlar da bunu gösteriyor zaten. Kadınlarda Amerikalı Courtney Dauwalter ikincinin (UTMB 2017 dördüncüsü Kaori Niwa) yaklaşık 2 saat önünde 23:57 ile birinci oldu. Ardından gelen 11 isim de Japonya'dan. Erkeklerde ise Dylan Bowman ipi göğüsledi. Bu yılın Transgrancanaria kazanını Pau Capell yarışı 19 saat boyunca önde götürdü. Son 5 km'de Bowman öne geçerek 19:21 ile onu geride bıraktı. Capell ondan 3 dakika sonra bitiş çizgisine ulaştı. Bu boyutta bir yarışta son dakikalarda böyle aksiyon olması çok sık rastlanan bir şey değil. Böylece Bowman 2016'da kısalan parkurda aldığı birinciliği netleştirmiş oldu. Seth Swanson ise 20:44 ile üçüncü sırayı aldı. Merak edenler için tüm sonuçlar şurada.

[Fotoğraf: UTMF Organizasyonu]

IAAF'nin Yeni Hiperandrojenizm Kuralları

Geçtiğimiz hafta IAAF (International Association of Athletics Federations - Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği), atletizmde kadın kategorisinde yarışabilmek hakkında yeni regülasyonunu yayınladı (1 Kasım 2018 itibariyle geçerli olacak). Konu hiperandrojenizm (normalden yüksek androjen -örneğin testosteron- seviyesine sahip olma durumu) ile ilgili.

Yüksek testosteron seviyesine sahip atlet denince akla genellikle ilk olarak Güney Afrikalı orta mesafeci Caster Semenya geliyor, ancak 2011'de IAAF yine buna benzer bir kural yayınladıktan sonra CAS'a (Court of Arbitration for Sport - Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi) başvurup kararı geri aldıran başka bir atletti: Hint sprinter Dutee Chand. 2011 regülasyonu tüm atletizm oyunlarını içeriyordu ve testosteron üst sınırını 10 nmol/L olarak belirlemişti. Chand'ın itirazı IAAF'nin elinde yüksek testosteronun normal kadın performansından çok yüksek performans sağladığına dair kanıt olmamasıydı. CAS bu iddiayı doğru buldu ve kuralı iptal etti. IAAF de 2017 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçlarını delil göstererek kuralı değişmiş haliyle yeniden devreye aldı.

Bu yeni kurala göre sadece 400 metre ile 1 mil arası pist yarışlarında testosteron sınırı geçerli olacak. Sınır da biraz aşağı çekilmiş durumda: 5 nmol/L. Bu durumda Chand kuralın dışında kalıyor, ancak Semenya 6 ay boyunca testosteron seviyesini bu sınırın altında tutamazsa yarışlara katılamaycak. İşin ilginç yanı delil olarak gösterilen çalışmada 1500 metre için ölçülen değerlerde bir fark olmamasına rağmen (resimde görülebilir) sanki sadece Semenya'yı dışarıda tutmak için özellikle kurala dahil edilmesi. Hatta çekiç atma ve sırıkla atlama sonuçlarında bariz farklar olmasına rağmen o dallar dahil edilmemiş. Bu durumda Semenya da Chand gibi CAS'a itiraz etse en azından 1500 metre için yarışma hakkını kazanır gibi görünüyor.

Testosteron seviyesinin (kadınlarda ortalama 0.12-1.79 nmol/L, erkeklerde ve hiperandrojenlerde 7.7 – 29.4 nmol/L) performansa pozitif etkisi olduğunu birçok bilim insanı kabul ediyor, ancak bu iddiayı tam olarak destekleyen bir bilimsel çalışma ve sonuç ortaya çıkmadıkça konulan bu kurallar tartışmaya açık olmaya devam edecek.

İmaj, Ross Tucker'ın konu hakkındaki videosundan yakalanmıştır.

Düsseldorf Maratonu

Hafta sonu Düsseldorf'ta koşulan maratonu Kenyalı Gilbert Kollum Yegon 2:13:54 ile kazandı. Maraton belki çok önemli ve bilinen bir maraton değil ya da birincinin derecesi çok çarpıcı olmayabilir; bu postaya girmesinin asıl nedeni ilk 25 içinde Türkiye'den 7 atlet olması.

10. Muzaffer Bayram (TUR) 2:17:56
11. Üzeyir Söylemez (TUR) 2:18:11
15. Ömer Alkanoglu (TUR) 2:19:44
17. Ercan Arslan (TUR) 2:20:59
18. Nuri Kömür (TUR) 2:22:35
20. Hamza Aydogan (TUR) 2:22:59
22. Cihat Ilhan (TUR) 2:23:12

Bodrum'da ve Edirne'de Yarışlar Koşuldu

Bodrum GlobalRun'da 5 km ve 10 km yarışları koşuldu. 5 km parkurunda 383, 10 km parkurunda ise yaklaşık 490 koşucunun ter döktüğü yarışta kazananlar şu isimler oldu.

5km
Kadınlar: Sebahat AKPINAR 0:18:29
Erkekler: Alper DEMİR 0:15:11

10 Km
Kadınlar: Daisy Jeptoo KIMELI 0:36:03
Erkekler: Hillary Kiptum Maiyo KIMAIYO 0:29:54

5 km parkurunda engelli kategorisinde iki atlet vardı:
Nihat DEMİR 0:29:11 ve Yavuz ŞAP 1:18:49.

 

Edirne'de ise Türk-Yunan-Bulgar Dostluk Derneği'nin düzenlediği Sınırsız Dostluk Yarı Maratonu vardı.

Hafta sonu koşulacak başlıca yerli yarışlar

Türkiye'deki koşu yarışlarının sayısındaki artışa hep birlikte tanıklık ediyoruz. Bahar ve yaz ayları geldikçe hafta sonları çok daha fazla sayıda yarış aynı güne denk gelecek. Bu hafta sonu da o kesişmelerden birkaçına sahne olacak.

1) 15, 30, 60, 100 km ve 100 mil uzunlukta 5 parkuruyla Pamukkale Ultra patika ultramaratonu koşmak isteyenlere ev sahipliği yapacak.

2) Omurilik zedelenmelerini tedavi etme misyonuyla düzenlenen, bütün dünyada aynı anda başlayan ve bitiş çizgisinin koşucuyu yakalamaya çalıştığı ilginç konsepte sahip Wings For Life organizasyonu Türkiye'de İzmir'de koşulacak

3) Ankara'da da yeni bir organizasyon ilk defa düzenleniyor olacak: Gordion Yarımaratonu. Polatlı ilçesindeki Frigya Krallığı'nın başkenti olan ünlü Gordion şehrinin kalıntıları ve tümülüslerin çevresinde koşulacak yarışta bir de 10 km parkuru var. 

IAU 24 Saat Avrupa Şampiyonası

Yaklaşan başka bir yarışın haberini şimdiden vermek istedim. Çünkü bu önemli yarışta Türkiye'den bir yarışmacı, 24 Saat Türkiye rekoru sahibi Aykut Çelikbaş da koşacak. 26-27 Mayıs tarihlerinde Romanya'nın Timisoara kentinde düzenlenecek yarışın parkuru 1222,48 metre. Bu yılki yarışta geçen senenin şampiyonları da -Maria Jannson (İsveç) ve Daniel Lawson (İngiltere)- koşuyor olacak. Yarış yaklaştığında daha detaylı bilgiler aktaracağım. 

Şimdilik bu kadar. İlerleyen haftalarda daha çok ve detaylı içerikle devam etmeyi umuyorum. Öneri ve görüşlerinizi lütfen paylaşın. İlgileneceğini düşündüğünüz kişileri aşağıdaki bağlantıları kullanarak bu postadan haberdar ederseniz sevinirim. 

Bir sonraki postada görüşmek dileğiyle.

Koşu Postasına Üye Ol
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Epostayı Yönlendir
RitimBlog

Bu eposta Mert Derman tarafından periyodik olarak hazırlanıp üyelere gönderilmektedir. 

MailerLite