Prikaži u pretraživaču

Ne znam koliko sam puta čula rečenicu Amerikanci su glupi, ali sam čula to više puta tokom života.

Verovatno sam nekada i sama to rekla, onako kao opasku.

Ali iskreno, ne mogu da se pomirim sa kolektivizmom, odnosno da celu naciju svrstam ni kao glupavu ni kao pametnu. Ni kao dobru ni kao lošu.

Verujem u dobre i loše ljude, i u srećne i tužne.

Amerikanci se često karakterišu i kao srećni. Njihov osmeh je nešto što nam je američka kultura donela, što vidimo u filmovima, spotovima, novinama. Kao i na ulici, u prodavnici...

Walt Disney je rekao da je smeh najvažniji američki izvozni proizvod.

I u toku svetske pandemije, mislim da bi nam svima najbolje bilo da se time zarazimo. 

  • Izbori koji su se napokon završili u Americi, doneli su zaista još veću polarizaciju koja sve više vlada ovde i samo neka su iza nas. Pobegla sam od politike davno, rekla sam da ne želim više ni da se bavim time niti da slušam o tome, ali čak je i ovde bilo neizbežno. Svi su počeli da se naprasno razumeju i u politiku i u izborne procese i procene. 
  • A da malo više razumete polarizaiju koju ovde pominjem, pogledajte film The Social Dilemma. I obavezno mi javite utiske! Tema su naravno društvene mreže ali i malo širi okvir oko toga.

A kada pričamo o polarizaciji i pogledu na svet, upravo su društvene mreže dobar pojam za procenu. 

Šta pomisliš kada čuješ ovaj pojam i koje emocije budi u tebi? Da li biste mogli bez društvenih mreža?

Društvene mreže su samo jedan segment doba u kojem živimo i koje je zaista napravilo da imamo toliko informacija na dlanu, da je sve teže prepoznati prave i istinite. Sve ono što je nekada bilo na teretu novinarske struke, sada je u rukama svih, a novinarske kodekse i sami novinari zaboravljaju. 

  • Svi koji pratite Blog Američki San, znate da je meni fokus na tome kako ovde žive bogati, odnosno bogatiji od mene. Ako već živim daleko od svoje porodice i otadžbine, želim to da "naplatim".  Jer samo novac može da učini da mi razdaljina bude bliža, jer ću na taj način lakše biti mobilna. To je neka moja politika. Zato stalno gledam, učim, istražujem, zapažem kako plivaju i kako žive oni kojima novac nije prepreka. 

U skladu sa tim želim da kažem da sam primetila da su znanje i disciplina, odnosno marljivost izuzetno korisne i to globalno. Odnosno, ako si vredan i radan, to ćeš ovde moći da naplatiš, Ako uz to imaš znanje i veštine, ti si već daleko iznad proseka. 

  • Dobila sam poziv za zanimljivu anonimnu anketu Instituta za razvoj i inovacije, koji imaju za cilj da mapiraju ljude iz Srbije koji su u emigraciji. Kako oni posmatraju iz ugla ekonomije, naveli su u jednom svom izveštaju da odliv mozgova košta Srbiju a i okolne zemlje, daleko više nego što mogu da podnesu. Vrlo je zanimljiva ta studija i možete je pogledati ovde. A ukoliko živiš van matične zemlje, možeš da popuniš ovu anketu.
  • Instagram i Facebook post sa naslovom istim kao što je bio na ovom mail-u, mesto su gde možete da ostavite svoje komentare na ovu temu. Do sada se na Instagramu nalazi preko 20 komentara, tako da se razvila ozbiljna diskusija.  Ali mi i svakako možete pisati, jednostavnim pritiskom na reply :)
  • Jedna divna čitateljka bloga želi da podeli savete o tome kako naći posao u Americi i kako se bolje pozicionirati prilikom traženja posla. Ona je uspela da nađe posao kojim je izuzetno zadovoljna, i želi da to i drugima pomogne da postignu. Kako globalno ogroman broj ljudi (čini mi se preko 80%) radi posao koji ne voli i kojim nije zadovoljan, mislim da je ovo izuzetno važna tema! Ovom prilikom vas sve pozivam da mi pošaljete sve što vas zanima na ovu temu traženja posla, kako bi imali što bolje i korisnije informacije dostupne :)

Ono što ću sa sigurnošču reći je da vas znanje engleskog uvek može podići koju lestvicu jer nećete imati prepreka da pokažete svoju stručnost ako reči ne manjkaju :)

Čuvajte se i čujemo se!

Volim vas,
Nevena

Nastavite da sanjate svoje američke snove!
Nevena
Blog Američki San
nevena@americkisan.com
Najčitaniji tekstovi na sajtu

www.americkisan.com

Kako da dođeš u Ameriku


Školski sistem u Americi


Jelenina Zelena lutrija


Šta je skupo u Americi


Blog Američki San

United States

facebook instagram email

Ovaj email dobio si jer si se prijavio na blogu Američki san.

Nisi bio ti? Odjavi se ovde.
MailerLite