Nieuwsbrief Vrije Academie Nunspeet april 2018

Vrije Academie Nunspeet

Nieuwsbrief april 2018

Beste ,

De Academie is jarig en trakteert! Lees snel verder!

Verder vertellen we alles over een nieuwe opleiding, wat er op zaterdag 14 april in het Academiegebouw te zien is en hoe je voordelig aan het jubileumboek kunt komen.

De jaarlijkse excursie was een groot succes en dat verwachten we ook van het waslijn project! Vandaar dat het nu ook mogelijk is om later en meer in te leveren.

Meeklussen kan trouwens ook. De komende maand willen we de hal, het winkeltje en het kantoor gaan opknappen!! 

Cadeautje van de jarige VAN!

Iedere cursist die een nieuwe cursist aanbrengt voor het komend cursusjaar 2018-2019, krijgt zelf 50 euro korting op het lesgeld voor datzelfde jaar!!

Alle voorwaarden komen binnenkort op de website te staan.

Vormgeving Glas, een nieuwe opleiding vanaf september 2018

Kim ten Oever, docente Vormgeving Glas

'Vormgeving Glas' is vanaf september nieuw in het programma van de Academie. Kim ten Oever is de docent.

In het eerste jaar van het 2-3 jarige programma komen de volgende technieken aan bod:

  • Koude bewerkingsmethoden zoals snijden, breken, graveren en zandstralen. 
  • Warme methoden die onderzocht worden, zijn fusen (smelten), slumpen (buigen), fritten maken en versmelten, casting.

Na het eerste jaar worden bepaalde techieken verder uitgediept. Ook zal het mogelijk zijn om - met medewerking van een gastdocent - kennis te maken met glas-in-lood en tiffany-technieken.

Excursie ‘The American Dream’

Om de Amerikaanse droom te beleven hoefden we geen oceaan over te steken.

We bezochten op zaterdag 17 maart de internationale dubbeltentoonstelling 'The American Dream'.
We begonnen in de Kunsthalle Emden (Duitsland) en pakten de draad weer op in het Drents Museum in Assen. 
De Kunsthalle in Emden omvatte de periode 1965-2017. In het Drents museum lag de focus op 1945-1965. 
Op beide plekken is een spectaculair overzicht te zien van Amerikaans realisme van 1945 tot heden. Topkunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Chuck Close voerden ons mee langs de kunst, cultuur en geschiedenis van het naoorlogse Amerika.
Het was een zeer geslaagde dag!

Marja Meijering, docent Schilderen.

WASLIJN Vrije Academie Nunspeet

Wat een geweldige schilderijen zijn er al gemaakt! Omdat het zo’n groot succes dreigt te worden en iedereen zó enthousiast is, hebben we de inleverdatum verlengd tot 1 mei en mag iedereen die wil meedoen max. 3 werken aanleveren.

Voor de begeleiding van de schilderende bezoekers zoeken we vrijwilligers van 9 juni t/m 5 september. Geef je op bij de coördinator van dit project Inez Moens inezmoens@gmail.com

Meer weten over het waslijn project? Kijk dan op de website.

Voorinschrijving jubileumboek

Ons Jubileumboek vordert gestaag! Van de werken die op de Meester-Leerling expositie in het Noord-Veluws museum worden getoond, zijn prachtige foto's gemaakt.  De begeleidende teksten van de kunstenaars zijn inspirerend. Dit alles komt in het Jubileumboek samen met foto’s van vroeger, leuke anekdotes en een beetje geschiedenis van de Academie.

Tot 1 mei 2018 kost het boek in de voorinschrijving € 11,50 zonder verzendkosten en € 14,95 inclusief verzendkosten. Vanaf 1 mei is de verkoopprijs € 19,95 exclusief eventuele verzendkosten.

Bestel een boek in de voorinschrijving tot 1 mei via info@vrijeacademienunspeet.nl

Klusproject

Het is vast niet onopgemerkt gebleven. We zijn druk bezig in de Academie!
Alex Speelman van B&C, een raamdecoratie bedrijf in Nunspeet, heeft ons een groot aantal spullen geschonken. Samen met de gift van het Oranjefonds kunnen we nu de hal en het kantoor gaan opknappen en daar zijn we heel blij mee!!

We willen de Academie heel graag vóór de opening van de cursisten-expositie op 25 mei helemaal netjes hebben! 

Als er mensen zijn die zin hebben om te komen helpen?

Meld je dan aan via info@vrijeacademienunspeet.nl

I can see the whole room!…

Tijdens de excursie naar The American Dream van afgelopen maart werd een kleine creatieve doe-opdracht uitgedeeld. Naar aanleiding van een schilderij van Roy Lichtenstein en een variatie daarop van L.G. Williams werd gevraagd op eigen wijze een voorstelling aan te vullen. Iemand kijkt door een sleutelgat en spreekt een tekst uit.

Wij ontvingen uiteindelijk 16 inzendingen en bekeken die met veel plezier. Ook probeerden wij de drie beste eruit te vissen. Dat viel niet mee. Degenen die in de bus hun opdracht voltooiden, moesten het doen met een enkele stift (in de VAN-tas bijgeleverd). De thuiswerkers konden met meer materiaal het werk volbrengen. Bij de beoordeling van de inzendingen hebben we hier zo goed mogelijk rekening mee gehouden.

Desalniettemin sprongen er drie voor ons uit:
de inzendingen van J. Pol, E. Kok en H. Stenveld. Bij alle drie vonden wij een goede balans tussen woord en beeld. Ook wisten zij zich met hun inzendingen op een prikkelende manier tot de twee kunsthistorische voorbeelden te verhouden.
Een speciale vermelding voor de inzending van A. van Beek. Zij maakte van de doe-opdracht een schildering aan beide zijden van het papier. Een kunstwerkje op zich.

Alle inzendingen zijn te bezichtigen in de Academie en op de website.
Wij danken alle inzenders hartelijk voor hun inzet en creativiteit!

Marja Meijering en Gerben Koldijk

Joop Erbé komt op zaterdag 14 april houtdraaien in de Vrije Academie

Joop is voorzitter van de Veluwse afdeling van  Radius, de Nederlandse vereniging van Houtdraaiers. Omdat het ons leuk leek dit oude ambacht te laten zien, is een demonstratie georganiseerd. Cursisten van de VAN zijn van harte welkom in het beeldhouw lokaal.
Joop en een paar collega's nemen 4 draaibanken mee en gaan in kleine groepjes aan het werk. Ze nemen ook draaiwerk mee om te laten zien wat er allemaal mogelijk is.

Van 10.00 tot 13.00 uur van harte welkom!

Vrije Academie Nunspeet

Stationslaan 28
Nunspeet 8071 CM
info@vrijeacademienunspeet.nl

www.vrijeacademienunspeet.nl

SHARE TWEET
MailerLite