Egy kínai bíróság döntése szerint a Bitcoin jogi értelemben “virtuális vagyontárgy.” Nézd meg a böngészőben

"A világ, amit Satoshi Nakamoto, a Bitcoin white paper írója elképzelt, megállíthatatlan erő. Nem szabad megakadályoznunk ennek az újításnak a fejlődését. Akik eddig megpróbálták, mind belebuktak." ~  Patrick McHenry, amerikai kongresszusi képviselő

A piac alakulása

A Bitcoin árfolyama a múlt hónapban 10 000 és 13 000 dollár környékén mozgott, egészen a múlt heti felfordulásig: a Bitcoin rövid időre 10 000 dollár alá esett vissza, ezzel 20%-ot veszített értékéből, de a többi altcoin esetében még gyorsabb esés volt tapasztalható. Egyébként a kriptovaluták világában megszokott jelenség a kétszámjegyű árfolyam-csökkenés is. A hét vége felé azonban az árak visszatértek a normál kerékvágásba. A Bitcoin most 10 000 dolláros szintre tért vissza. Az Ether és a Bitcoin Cash is – a múlt héthez képest – stabilan 212, illetve 305 dollár környékén áll. 

Az áringadozás részben a Facebook Libra coinjával kapcsolatos meghallgatások hatására történhetett. A Libra felemelte a kriptovaluta-témát a politikusok, pénzügyi vezetők és törvényhozók szintjére. A Librával kapcsolatos meghallgatáson hangzott el a Bitcoinról, hogy „megállíthatatlan erő”. Ezzel párhuzamosan a „shitcoin” szó is elhangzott az egyik kongresszusi képviselő szájából, ami után a „shitcoin” szóra irányuló Google-keresések száma az egekbe szökött (ezt a kifejezést olyan altcoinokra szokták használni, amelyek mögött nagy eséllyel kamu vagy értéktelen, értelmetlen projektek állnak)A kormányok egyre több, a kriptovalutákkal kapcsolatos intézkedést hoznak, és a Facebook Libra projektjének is köszönhetően már nem engedhetik meg maguknak, hogy ne foglalkozzanak érdemben a témával. 

A Bitcoin a napi tranzakciós értékben átlépte a 3 milliárd dolláros határt és 770 milliárd dollárral 30 napos volumen-rekordot is felállított. A Wrapped Bitcoin (WBTC) teljes összege egy éjszaka alatt megháromszorozódott. A WBTC a Bitcoin ERC-20 változata. Úgy jön létre, hogy egy Bitcoint Ethereum okosszerződésbe „csomagolnak”, és így a felhasználók a Bitcoint az Ethereum blokkláncon is használhatják. A defipulse szerint ma majdnem 6 millió dollár értékű Bitcoin van „becsomagolva” az Ethereum láncon, míg 9,6 millió dollár értékű Bitcoin van a Bitcoin második rétegen, a Lightning Networkön. Ha a Wrapped Bitcoin így folytatja a növekedést, több Bitcoin lesz az Ethereum második rétegén, mint a Bitcoin második rétegén.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mit nevezünk "halott Bitcoinnak”?

  1. A meghekkelt vagy ellopott Bitcoint
  2. Az illegális tranzakciókban használt Bitcoint
  3. Azt a Bitcoint, amelyhez már nem lehet hozzáférni, mert a privát kulcsa elveszett

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
Egy kínai bíróság döntése szerint a Bitcoin jogi értelemben “virtuális vagyontárgy.”

Kína eddig nem arról volt híres, hogy támogatja a kriptovalutákat. Sőt, az országban már többször betiltották a Bitcoinnal való kereskedelmet, de ICO-t és kriptotőzsdét sem lehet indítani. Azonban a Hangzhou Internet Court nevű bíróság legutóbbi döntésében (mely egy kriptovalutaváltó és annak ügyfele közötti jogvita során keletkezett) azt sugallja, hogy a Bitcoin birtoklása mégsem minősül illegális cselekedetnek Kínában, és a tulajdonosokat az ezzel kapcsolatos jogvitákban megvédi az ország jogrendszere. A helyi bíróság kimondta, hogy a kínai jogrendszer a Bitcoint „virtuális vagyontárgyként” ismeri el. A bíróság megfogalmazása szerint „a Bitcoin rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek a vagyontárgyra jellemzőek, vagyis értékes, szűkös és elidegeníthető. Ezért el kell fogadnunk, mint virtuális vagyontárgyat, és az általános polgári törvénykönyv szerint a Kínai Népköztársaságban a jogi védelem megilleti a virtuális vagyontárgyakat is.”

A Chainalysis felkerült a Forbes következő milliárd dollárt érő startup-listájára

A Chainalysis lett az első kriptovalutákkal foglalkozó cég, amely felkerült a Forbes “The Next Billion-Dollar Startups 2019” (~ Milliárd dollárt érő startupok 2019) listájára. A Chainalysis egy kriptovalutákkal foglalkozó cég, amely tevékenységének középpontjában a kriptovalutákhoz köthető pénzmosás, csalások, jogsértések vizsgálata áll, de egy pénzmosás ellenes szoftvert kifejlesztése is a nevéhez fűződik, amely a Bitcoin-vállalkozások működését segíti. A cég Chainalysis KYT (Know Your Transaction) nevű valós idejű monitoring-eszközét több mint 110 kriptovállalkozás és pénzügyi intézmény használja, 36 országban. Az eszköz, amelynek segítségével a bankok és a pénzfeldolgozással foglalkozó szolgáltatók gyorsan és biztonságosan hitelesíthetik az ügyfeleik pénzét amellett, hogy a vonatkozó szabályozásnak is megfelelnek, az iparág egyik legígéretesebb vállalkozásává tette a céget.

A blokklánc-startupokba fektetett pénz aránya 60%-al esett vissza

Fordult a kocka: úgy tűnik, akik eddig a „blokklánc, nem Bitcoin” jelmondatot hangoztatták, mostantól áttértek a „Bitcoin, nem blokklánc” jelmondatra. Az elmúlt években sokan azt hangoztatták, hogy a Bitcoint nem kedvelik, csak az alapjául szolgáló blokklánc-technológiát. Kína egyik legnagyobb technológiai vállalata, az Alibaba Group CEO-ja, Jack Ma is úgy nyilatkozott, hogy a Bitcoin a blokklánccal szemben csak egy buborék, ezért az ő cége inkább a blokkláncokra fokuszál. Ahogy a Bitcoin árfolyama folyamatosan csökkent 2018-ban, a befektetők figyelme a blokklánc-startupok felé fordult. Azonban a CB Insights új kutatása azt mutatja, hogy a blokklánccal foglalkozó startupokba befektetett összeg mostanra 60%-kal esett vissza, összehasonlítva a 2018-as adatokkal. És ahogy a Bitcoin árfolyama magasabb szintre tért vissza, a fókusz is áthelyeződött a blokkláncokról a Bitcoinra.

A G7 jóváhagyta Japán kriptovaluta-alapú SWIFT-helyettesítő mechanizmusát

Japán azt tervezi, hogy a SWIFT globális banki tranzakciós mechanizmus helyett saját blokklánc-megoldást vezet be. A projekt a pénzmosás elleni nemzetközi harc részeként kínál a bankoknak egy biztonságosabb és hatékonyabb eszközt a tranzakciók végrehajtásához. Japán azt reméli, hogy a bankok közötti nemzetközi fizetésekre használható hálózat néhány éven belül elindul, de a projekt részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A japán pénzügyminisztérium és az ország pénzügyi szolgáltató ügynöksége által tervezett hálózatra vonatkozó terveket a pénzmosás elleni világszintű harc érdekében a G7 államok által életre hívott kormányközi szervezet, a Pénzügyi Akció Munkacsoport (Financial Action Task Force - FATF) már jóvá is hagyta. 

Irán bejelentette az aranyfedezetű nemzeti kriptovalutáját

Az iráni gazdaság az USA szankcióinak hatására összeomlott, ezért egy ideje már tervben vették  egy saját nemzeti kriptovaluta létrehozását, amellyel kikerülhetnék a szankciókat. A teheráni hírügynökség jelentése szerint  az iráni központi bank jóváhagyta a nemzeti kriptovaluta kiadását. A hivatalos hírek szerint az új kriptovaluta mögött aranyfedezet áll majd, és működésében hasonló lesz a többi kriptovalutához. A projekt a „Paymon” nevet kapta. A szankciók hatására az irániak egyre többen fordultak a Bitcoin-bányászat felé, de a múlt hónapban a hatóságok 1000 Bitcoin-bányász gépet foglaltak le, arra hivatkozva, hogy túl sok áramot fogyasztanak. Úgy tűnik, hogy a gazdasági válsággal sújtott országokban egyre inkább a kriptovaluták kerülnek előtérbe.

A BitMEX-et az amerikai hatóságok vizsgálják

Az amerikai Határidős Árutőzsdei Kereskedelmi Felügyelő Bizottság (Commodity Futures Trading Commission - CFTC) vizsgálat alá vonta a BitMEX kriptotőzsdét, amiért platformján amerikaiak számára is lehetővé tette a kereskedést. A tőzsde a Seychelle-szigeteken van bejegyezve, székhelye Hong Kongban található, és San Franciscóban is van irodája, és ez az egyik legnagyobb kereskedelmi platform, amelyen a felhasználók akár százszoros tőkeáttételt is elérhetnek úgy, hogy a Bitcoin az egyedüli fedezetük. Egy jól ismert kriptokritikus közgazdász, Nouriel Roubini ráadásul azzal vádolja a BitMEX-et, hogy a saját ügyfelei érdekei ellen folytat kereskedelmet. Nouriel úgy gondolja, hogy a tőzsde az ügyfelek adatait felhasználásából előnyt kovácsolva folytat az érdekeik elleni kereskedelmet, sőt a profit érdekében még orosz és iráni terroristák is használhatják pénzmosási célokra a BitMEX szolgáltatásait.

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Mit nevezünk „halott Bitcoinnak”?

A helyes válasz: C

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Feliratkozás

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe