Veckobrev från Aktieinkomster & TradeVenue, vecka 23

Följ TradeVenue:

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube

Varmt välkomna till veckobrevet från Aktieinkomster & TradeVenue. Här får ni en genomgång av börsveckan som gått och som vi även kopplar samman med den kommande börsveckan samt en hel del annat smått och gott. 

Annons:

Episurf Medical erbjuder människor med smärtsamma ledskador ett aktivare och friskare liv genom skräddarsydda behandlingsalternativ. Bolaget sätter patienten i centrum för design av implantat och kirurgiska instrument.

Episurf Medical är ett fullbevakat bolag på TradeVenue.se och ni hittar all information om bolaget här

OMX Stockholm 30:

Indexet OMXS30 steg med + 0,49 % under vecka 23. Veckan innan låg utvecklingen på + 1,04 %.


Totalt har OMXS30 stigit med + 9,07 % under år 2017

Dow Jones US Market Index:

Utvecklingen för DJ USA slutade på - 0,30 % under vecka 23. Veckan innan sjönk det med - 0,36 %.

 

Totalt har S&P 500 stigit med + 8,11 % under år 2017.

Börsen under vecka 23:

Något lugn inför sommaren som knackar på dörren har vi inte fått se på någon av världens börser under den här veckan. Politiken har fortsatt att hålla ett grepp om marknaden men den här gången riktades fokus mot Storbritannien och i Sverige har vi fått se en liten vändning för vissa tunga aktier på börsen.   

 

Valet i Storbritannien blev en rysare:

Om vi börjar med valet i Storbritannien så blev det som rubriken säger minst sagt en rysare. Hela Theresa Mays (premiärminister i Storbritannien) plan var att säkra majoriteten men det misslyckades hon med totalt och tvingas nu bilda en splittrad regering.

Även om det här inte påverkade marknaden speciellt mycket under den här veckan så har marknaden nu helt klart blivit orolig för att den politiska instabiliteten ska ta över även i Storbritannien och att det kommer bli stora problem vid de kommande Brexit-förhandlingarna.

Det enda vi märkte av nu direkt i och med och efter valet var ett försvagat brittiskt pund men på lite längre sikt framöver kan det hela blossa upp totalt.       

Världens centralbanker har det svårt:

Att världens centralbanker just nu har det svårt och att de inte riktigt vet hur de ska agerar är ingen hemlighet och det fick vi se igen efter veckans räntebesked från den Europeiska centralbanken.

Här lämnade ECB räntan oförändrad och de planerar fortfarande bara att fortsätta med sina stödköp tills i höst i år. De ändrade dock sin fortsatta syn på ränteläget då de nu säger at dagens nivåer kommer hänga kvar under en längre tid framöver. Det är just sådana ändringar från i princip kvartal till kvartal som tyder på att läget är väldigt svårbedömt just nu och hänger det i sig kommer även det bli en långsiktig riskfaktor på börsen.   

 

Omvända rörelser på börsen i Sverige:

Kollar vi lite mer lokalt och på börsen i Sverige så har även den såklart till stor del fokuserat på de stora händelserna under veckan som t.ex. ECB:s räntebesked och parlamentsvalet i Storbritannien.

Men vi sidan av det har vi för det första och till marknadens frustration fått se H&M-aktie fortsätta falla. Bara i år har aktien tappat nästan 20 % och många börjar nu på allvar fråga sig vad det är som händer i vår svenska och älskade stolthet, H&M.

På andra sidan nollstrecket har en annan aktie som ligger varmt om hjärtat på den svenska börsen återigen vänt uppåt en aning. Här är det Fingerprint jag pratar om och den här aktien har återhämtat sig rejält under veckan och visat upp en uppgång på över 20 % och det har marknaden gillat. Här ä det ett genombrott på marknadsområdet, smarta betalkort som nu börjar slå igenom på allvar och  det är att Fingerprint beräknas bli en ledande aktör även där som har drivit kursen, trots att många ägare har sålt av sina innehav under den senaste tiden.    

 

Svårtolkat läge inför lugnet under sommaren:

Sammanfattningsvis då så kan vi konstatera att vi nu har lämnat en händelserik börsvecka bakom oss men att reaktionerna inte riktigt blev så stora som de hade kunnat bli, eller som de kanske borde ha blivit.

Vi kan börja med reaktionerna på ”katastrof-valet” i Storbritannien där negativiteten borde ha slagit igenom ordentligt med tanke vad som kan komma att ske framöver. Likadant gällande att världens centralbanker ständigt och löpande ändrar sin framtidstro borde också oroa mer då det tyder på att ingen riktigt kan förutspå vad som komma skall på marknaden överlag framöver.    

Det här medför att läget inför sommaren då handeln på börsen kommer bli betydligt lugnare just nu ät väldigt svårtolkat. En låg handel kombinerat med en hög oro och många osäkra faktorer brukar kunna medföra en hög volatilitet och då kan det vara så att vi har en väldigt intensiv sommar framför oss.   

Annons:

Dessa aktier har utvecklat sig bäst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 23.

Dessa aktier har utvecklat sig sämst av samtliga aktier på Large Cap-listan i Sverige under vecka 23.

Börsvecka 24:

Även om vi under den kommande veckan inte riktigt kommer ha ett lika kritiskt händelseflöde som vi hade den här veckan med parlamentsval i Storbritannien m.m. så står vi inför många stora händelser och dessutom har vi en fullvecka framför oss vilket vi inte haft på ett tag på börsen.  

 

Fortsatta räntebesked världen över:

Om vi börjar där vi tidigare avslutade, nämligen på centralbanksfronten så har vi även nästa vecka en rad intressanta besked som kommer in och ska processas på börsen.

Den största händelsen på den här fronten är det kommande räntebeskedet från FED i USA på onsdag. Hela utfallet där kan mycket väl sätta trenden för börsens utveckling både under nästa vecka och den närmsta kommande tiden.

Sedan har vi även just räntebesked från Schweiz, Island, Storbritannien, Ryssland och Japan som kommer komma in löpande under slutet av veckan. Det mest intressanta här kommer kanske inte vara själva utfallen utan hur de olika framtidsprognoserna som kommer tillhörande beskeden kommer se ut. Blir det som det blev den här veckan att dessa ändras markant eller kommer centralbankerna stå fast vid vad de tidigare sagt? Svaret på den här frågan kommer kunna visa mycket om hur osäkert det kommande läget faktiskt är eller kanske då inte är.     

 

Något lugnare makroflöde:

I början av juli, likadant som i början av varje månad har vi haft ett intensivt makroflöde men det kommer lugna ner sig en aning under den kommande veckan.

Fokus här kommer framförallt att riktas mot lite spridda BNP-, inflations- och industrisiffror runt om i världen. De flesta färska besked för den här månaden har dock redan kommit in på dessa håll och kanter så här bör vi inte räkna med några stora överraskningar som kommer att pusha börsen i någon riktning, i alla fall inte till någon större del.

Kollar vi på makrofronten överlag så är det åt centralbankshållet man ska rikta sina blickar nästa vecka, i alla fall en aning mer än mot den övriga makrofronten och när det kommer till centralbanksbeskeden så bör man lägga tort fokus på att då analysera framtidsprognoserna.      

 

Oljan drar åt sig marknadens fokus:

Oljan har fortsatt att varit den mest omtalade råvaran på börsen under flera månaders tid just nu och det går inte förneka att det finns en ordentlig korrelation mellan oljeprisernas rörelser och börsen.

Just nu handlas oljepriserna på mellan 45–48 dollar per fat vilket enligt marknadens syn är väldigt lågt. Men under nästa vecka får vi in färska månadsrapporter från både OPEC och International Energy Agency samt en del andra siffror gällande oljan så oljan kommer minst sagt stå ordentligt i fokus även under nästa vecka.

Det kritiska här kommer med största sannolikhet vara hur OPEC presenterar sin rapport och kommer agera framöver för det låga oljepriset består till stor del på OPEC:s gång på gång misslyckade försök att kontrollera oljemarknaden och oljepriserna men nu har det då ytterligare en chans att vända på steken.

 

Ett intressant bolagsflöde innan sommarlugnet:

Avslutningsvis kan vi inför nästa vecka även konstatera att vi trots att sommaren börjar närma sig kommer vi ha ett intressant bolagsflöde som också ska processas.

Den mest aktuella händelsen här är att H&M kommer presenter färska försäljningssiffror och om dessa inte är bra och inte kan få fart på aktien så är det svårt att tro att något kan göra det inom den närmsta tiden. H&M presenterar sina siffror på torsdag morgon.

Utöver det kommer emissions- och noteringsflödet att fortsätta i samma höga takt som förut. Även om det finns många orosmoln och frågetecken på börsen just nu så tyder det här starka flödet på just emissions- och noteringsfronten på att det ändå finns en riktigt bra styrka och att investerarna vill ha sina pengar på börsen vilket i slutändan ändå är A och O, oavsett hur det ser ut på t.ex. makrofronten.

 

Om ni löpande, varje börsdag vill ha full koll på vad som kommer att ske på börsen och då t.ex. se vilka emissioner och noteringar m.m. som är aktuella för just den dagen så kan ni anmäla er till vår Morgonrapport som likasom Veckobrevet är helt gratis. Ni anmäler er här.    

Kolla in andra inlägg på Aktieinkomsters blogg via att klicka på bilden här ovanför.

Kolla in andra bloggar, andra tjänster och annat material på TradeVenue via att klicka på bilden här ovanför.

Följ Aktieinkomster:

Facebook Twitter Instagram

www.tradevenue.se

www.aktieinkomster.se

david@aktieinkomster.se