Happy Dating Nyhetsbrev Augusti 2019

Många känner sig inte sedda av personen de chattar eller är på dejt med på grund av att de inte får några frågor. Den andra personen berättar om sig själv, men de upplever att de inte får någon nyfikenhet tillbaka, vilket såklart känns tråkigt.

Eftersom den som klagar detta ofta själv har goda kommunikationsfärdigheter blir det extra frustrerande när den andra inte har vett att bidra med lika mycket tillbaka. 

Men, det finns ett par missförstånd här som vi behöver reda ut. För trots fina kommunikationsfärdigheter finns det ofta något som de som klagar på detta inte inser om sig själva.

MISS #1: FRÅGEKULSPRUTAN
Vissa är så oerhört skickliga på att föra samtal framåt, ställa frågor och vara nyfikna att personen de dejtar inte riktigt har en chans att flika in några egna frågor. Även om det är lätt för dig att komma på frågor att ställa så kan det vara svårt för andra. Ännu svårare blir det att göra samtidigt som de svarar på frågor från dig.

Till och med jag som jobbar med att ställa frågor till människor kan känna mig överrumplad i sociala situationer när någon ställer massor av frågor till mig, och först i efterhand inse att jag inte hann ställa någon fråga tillbaka. Det är svårt att göra det när samtalsdynamiken går så starkt åt ena hållet.

Om du är en väldigt snabb och skicklig frågeställare är det rätt sannolikt att du behöver öva litegrann på att vara tyst. Låta samtalet klinga av då och då så den andra personen har en chans att fråga saker om dig. Det innebär också att du behöver vara okej med inte bara lite tystnad utan också att stå i centrum för samtalet.

Den som är väldigt duktig på att hålla fokus på andra människor är nämligen också ofta mer eller mindre obekväm med att själv stå i fokus.

Om du är en frågekulspruta behöver du alltså öva på två saker:
1. Vara tyst ibland så den andra personen kan fråga dig saker.
2. Bli bekväm med att stå i centrum för samtalet. 

MISS #2: VÄNTA PÅ DIN TUR
Det andra mönstret som gör att du får för få frågor om dig själv är en annan variant av att ta för lite plats. Men istället för att peppra din dejt med frågor hamnar du med personer som inte behöver några frågor för att berätta om sig själva.

Kan du känna igen dig i att någon du dejtar eller chattar med pratar och pratar utan att du frågar något, och utan att fråga något om dig? Det kan se ut som att den andra personen är väldigt självcentrerad men i själva verket har ni bara olika kommunikationsstilar.

Du har en idé om att man berättar om sig själv när någon frågar, medan den andra personen tycker att man berättar om sig själv utan att någon ska behöva fråga. Det finns inget rätt eller fel här, det är bara olika sätt att kommunicera. Men om ni inte matchar varandra kommer båda bli besvikna.

Medan du sitter och lyssnar på den andra personens monolog och är missnöjd över att hen inte verkar vara nyfiken på dig blir din dejt besviken över att du är så osocial att du inte ens berättar något om dig själv. Båda skulle efter dejten kunna säga "gud så otrevligt, så gör man väl inte?"

I själva verket handlar det bara om att ni har olika oskrivna regler gällande hur och när man pratar om sig själv.

Känner du igen dig i detta behöver du också öva på två saker:
1. Berätta om dig själv utan att den andra personen frågar. Du får anta att hen är nyfiken på dig eftersom ni har kontakt/chattar/är på dejt.
2. Bli bekväm med att stå i centrum för samtalet och ta initiativ till att berätta saker. 

Den gemensamma nämnaren för båda dessa mönster är att bli bekväm med att ha mer fokus på dig. Det är väldigt vanligt att personer som klagar på att de inte får tillräckligt med plats i samtal i själva verket är väldigt obekväma med att få eller ta den platsen.

Antingen för att de inte känner sig själva tillräckligt väl för att kunna berätta på ett intressant sätt om vem de är. Eller för att de är så vana vid att låta andra ta plats att de snabbt vill återgå till den välbekanta dynamiken igen. Det känns tryggare att gömma sig bakom att vara den som är tyst eller ställer alla frågor, även om det på gott och ont innebär att du blir lite osynlig.

Det är naturligtvis både lättare och mer bekvämt att skylla på att man inte fick några frågor än att se sin egen del i det här mönstret, men om det här är något som ofta händer i dina chattar eller dejtkonversationer, fundera på hur det kommer sig. Halva dejten består av dig och du har alla möjligheter att påverka dynamiken i de samtal du deltar i.

Öva på att ställa färre frågor och/eller spontant berätta mer om dig själv och se vad som händer.

OBS! Kom ihåg att 50/50 är en högst rimlig fördelning gällande både att ställa frågor och att berätta om sig själv. 

Med andra ord, halva samtalet bör handla om dig eller saker du tar initiativ till att prata om – och du har ansvaret för att bidra med den halvan.

Varma hälsningar
//Linnea

NYTT PÅ BLOGGEN

"Små flickor som slutat drömma och slutat känna växer upp till stora flickor som gör vad som förväntas av dem. Hur det känns är inte så noga. Förblindade av duktighetsdimman försöker dessa stora flickor sedan gå på dejt..."

LÄS HELA BLOGGINLÄGGET HÄR!

NYTT PÅ YOUTUBE!

Andras åsikter om dig blir bara relevanta när du saknar kontakt med vad som är sant för dig. Så fort du känner tyngden av din egen sanning tappar andra människors åsikt vikt. Mer om detta i veckans youtubevideo!

TILL VIDEON!

E-BOK/LJUDBOK:

DEJTING BÖRJAR MED DIG

KÖP BOKEN HÄR

DEJTINGCOACHING

Kan du förställa dig vad som skulle vara möjligt om den energi som just nu går åt till dina dejtingproblem kunde läggas på roligare saker?

  • Hur mycket bättre skulle du må om du slapp ha dejtingpanik?

  • Hur mycket mindre stressad skulle du vara om du inte hela tiden oroade dig för din framtid, ditt kärleksliv och dina chanser att få barn?

  • Hur mycket mer pengar skulle du tjäna om du la all den här energin på din karriär istället?

  • Hur mycket mer energi skulle du ha om du levde ditt liv för dig istället för att anpassa dig till andra hela tiden?

  • Hur mycket tankekraft skulle du spara om du inte tvivlade på dig själv och konstant jämförde dig med andra?

  • Hur mycket tryggare skulle dina vänskapsrelationer kännas om du slapp vara avundsjuk på deras relationer och ständigt parera jobbiga frågor om hur det går med dejtandet?

  • Hur många andra drömmar skulle du ha tid, ork och mod att förverkliga om dejtandet kändes enkelt och roligt?
LÄS MER OM DEJTINGCOACHING HÄR

Jag åker till New York i två månader i mitten av september.
Fram tills dess coachar jag i Stockholm och därefter över Skype (och i New York).

Instagram Facebook Youtube

HAPPY DATING INTERNATIONAL AB 2019

Copyright © All rights reserved
www.happydating.se

SHARE FORWARD
MailerLite