A Bitcoin ATM-ek száma hamarosan eléri a bűvös ötezret világszerte. Nézd meg a böngészőben

„Remélem, hogy minden cég érti, hogy milyen értékkel bír egy államok nélkül létező pénznem, amelyhez bárki hozzáférhet, és amelyet nem korlátoz vagy határol be semmilyen szervezet.” ~  Jack Dorsey, a Twitter és a Square CEO-ja

A piac alakulása

A Bitcoin árfolyama ismét éves rekordot döntött, azzal, hogy múlt vasárnap elérte a 9000 dolláros szintet. Az elmúlt 24 órában még 9420 dolláron is kereskedtek vele. Jelenleg 9118 dollárt ér egy Bitcoin. A teljes kriptopiac értéke 38 milliárd dollárral emelkedett a hét során, és a vezető altcoinok is követték az áremelkedést. Az Ether 13%-ot emelkedett, ezzel elérte a 270 dollárt. A Ripple és a Litecoin szintén jelentős növekedést könyvelhetett el a pozítív híreknek köszönhetően. A Ripple bejelentette, hogy 14 új bank és pénzügyi intézet támogatja a RippleNetet. A Litecoin árfolyama az év eleje óta 300%-kal emelkedett, mivel a Litecoin feleződéséig már csak alig 2 hónap van hátra, és a feleződés - melyre néhány évenként szokott sor kerülni - a felére csökkenti a coin blokk-jutalmát. A kevesebb napi szinten elérhető Litecoin-kínálat miatt nagyobb lesz iránta a kereslet, ami áremelkedéshez vezet.

Csak a múlt hónapben 306 új Bitcoin automatát (BTM) telepítettek világszerte. Ezzel a Bitcoin ATM-ek száma 4690-ről 4898-ra emelkedett. Hamarosan elérjük a bűvös 5000-es számot, ami azt mutatja, hogy a Bitcoin iránti érdeklődés továbbra is erős. A Bitcoin ATM-ek több kriptovalutát is támogatnak, melyek közül az Ether és a Litecoin a legnépszerűbbek a Bitcoin után. A Fundstrat Global Advisors piackutató cég egyik technikai elemzője szerint a Bitcoin árfolyama még tovább fog növekedni, ha egyszer eléri a 10 000 dolláros szintet. Szerinte ha a Bitcoin eléri a 10 000 dollárt, a kimaradástól való félelem (Fear of Missing Out - FOMO) gyorsan begyűrűzik a kriptopiacra és rekordösszegekre nyomja majd fel a Bitcoin árfolyamát.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Melyek a kriptovaluták alapvető jellemzői?

  1. Nyílt, nyilvános, decentralizált, határok nélküli és ellenáll a cenzúrának
  2. Privát, névtelen, centralizált, cenzúrázott és határok nélküli
  3. Nyílt, nyilvános, centralizált, határok nélküli és ellenáll a cenzúrának

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei
Kiderült, hogy kik a Facebook Coin partnerei

Ahogy a Facebook kriptovalutájának indulása közeledik, minden héten érkeznek  az ezzel kapcsolatos újabb és újabb hírek. A múlt héten a Facebook kriptovaluta-partnereinek kilétét fedte fel a The Block nevű kriptovaluta- és blokklánc-rajongókból álló közösség. Kiderült, hogy több, mint 20 fontos cég támogatja a Facebook coinját és vesz részt a Libra Association nevű konzorciumban. Ezek között a cégek között olyan tekintélyes fizetési szolgáltatókat, kereskedelmi és technológia cégeket is megtalálunk, mint a Visa, a MasterCard, a Paypal, az Andreessen Horowitz és az Uber. Mindegyik cég 10 millió dollárt fizet azért a privilégiumért, hogy node-ot üzemeltethet, és hitelesítheti és végrehajthatja a Facebook coin tranzakciókat. Ez azt jelenti, hogy e cégek korlátlan hozzáférést kapnak a tranzakciós adatokhoz. A Facebook coin ráirányítja a közvélemény figyelmét a kriptoiparra, de a Bitcoinnal sosem lesz képes elvenni a versenyt, mivel nem rendelkezik olyan alapvető tulajdonságokkal, amelyek a kriptovaluták sajátjai.  

A Telegram Gram tokenje nyilvánosan is kapható lesz

Július 10-től a Telegram Gram tokenje nyilvánosan is elérhető lesz bárki számára. 2018-ban a Telegram 1,7 milliárd dollárnyi tőkét szerzett a csak akkreditált befektetők számára meghirdetett privát token árusítás során. Ez volt a kriptovaluták történetének egyik legnagyobb ICO-ja. A Gram tokeneket a Liquid tőzsde kínálja majd, a Telegram bevonása nélkül. Bár a teljes nyilvános árusítás indulása csak 2019 októberére várható, a koreai Gram Asia - a legtöbb Gram tokent birtokló cég - már most együttműködésre lépett a Liquid tőzsdével, hogy Gram tokenjeinek egy részét pénzzé tegye, ez a kereskedés indul el már júliusban. Az eladásra kínált Gram tokenek mennyisége és ára egyelőre nem került nyilvánosságra. A Gram lesz a Telegram Open Network (TON) eredeti tokenje. A TON-t jelenleg még a Telegram fejleszti, és októberben fog indulni. A vevőknek egy teljes KYC procedúrán kell majd keresztülmenniük. Bizonyos országok, például Japán, Korea és az USA felhasználói nem vehetnek majd részt a tokenvásárlásban.

A Coinbase kártya újabb hat európai országban érhető el

A Coinbase további hat európai országban vezette be kriptovaluta-kártyáját. A Coinbase Card először az Egyesült Királyságban jelent meg 2019 áprilisában. A kártyát használva a felhasználók több millió olyan helyen költhetik kriptovalutájukat, ahol egyébként Visa kártyát elfogadnak, de ATM-ekből is felvehetik a pénzüket. A kártya mostantól Franciaországban, Írországban, Olaszországban, Németországban, Hollandiában és Spanyolországban is elérhető. Két formában létezik: fizikailag is létező, „érintős” kártyaként, illetve virtuális kártyaként, amelyhez egy mobilapplikációt kell letölteni, és amely közvetlenül szinkronizálja magát a Coinbase számlákkal. A felhasználók azt is kiválaszthatják, hogy milyen kriptovalutát szeretnének költeni. A Coinbase Card támogatja a Bitcoint, a Bitcoin Cash-t, az Ethereumot, az Ethereum Classic-ot, a Litecoin-t és az ERC-20 tokeneket. A Coinbase kártya 2,49%-os díjat számít fel: 1,49%-ot a kriptovaluta fiat pénzre váltásáért, és 1% tranzakciós díjat.

Baltimore kibertámadás ellen küzd

Baltimore már május 7. óta kibertámadás ellen küzd. Hekkerek mintegy 10 000 kormányzati számítógépet fertőztek meg és 13 Bitcoint követelnek, aminek értéke a követelés idején kb. 76 000 dollárra volt tehető. A zsarolóvírus teljesen lefagyasztotta a város számítógépes rendszerét, és a támadás következtében a hivatalnokok csaknem egy hónapig nem férhettek hozzá e-mail fiókjaikhoz. A városi közszolgáltatások, például a segélyvonalak telefon alapon működtek tovább. A hekkerek személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat szivárogtattak ki a közösségi médián keresztül, hogy rákényszerítsék a hivatalnokokat a Bitcoin-követelés kifizetésére. A város polgármestere azonban nem fizette ki a váltságdíjat. A város a becslések szerint 18,2 millió dollárt költött az adófizetők pénzéből a felmerült károk helyreállítására veszteségek törlesztésére. A helyreállítás költségei messze meghaladták a zsarolóvírus által követelt összeget. A kibertámadás elkerülhető lett volna, ha a kormányzat frissítette volna a szoftvereit. A Microsoft 2017-es Windows-frissítése megvédte volna Baltimore városának számítógépeit.

150 millió dollár értékű új Tether jelent meg a piacon

A Tether piaci kapitalizációja új rekordot döntött: 1,4 milliárd dollárral emelkedett 2019 áprilisa óta. A Tether értéke az USA dollárhoz kötött, elvileg 1:1 arányban. Azonban - mint korábban beszámoltunk róla - nemrég az derült ki, hogy csak a forgalomban lévő Tether-mennyiség 74%-a mögött áll USD-fedezet. A múlt héten 150 millió dollár értékű új Tether nyomtatására került sor az Ethereum blokkláncon. Az újonnan létrejött Tether a Tether kincstárba került. A Tether CTO-ja, Paolo Ardoino szerint ez a mennyiség „engedélyezett, de nem kibocsájtott” és arra fogják használni, hogy teljesítsék a jövőbeni kibocsátási kéréseket. A Bitcoin árfolyama és a Tether létrehozása között szoros kapcsolat áll fenn. Ha valaki Tethert vásárol, valószínűleg arra használja fel, hogy más kriptovalutát - jellemzően Bitcoint - szerezzen vele. Ezért lehetséges, hogy a múlt heti árfolyam-emelkedés az új Tethernek köszönhető.

A Visa is blokklánc terméket indít

A Visa a határon átnyúló kifizetések gyorsítását a Visa B2B Connect nevű, blokkláncon alapuló, vállalkozások közötti (B2B) fizetési rendszerrel kívánja elérni. A B2B Connect egy új platform pénzügyi intézmények számára, hogy kikerülhessék a lassú levelezőbanki hálózatot azáltal, hogy lehetővé teszi a vállalkozások számára a saját bankjuk és a fogadó fél bankja közötti közvetlen kapcsolatot. A hálózat részben az elosztott főkönyvi technológiát ( Distributed Ledger Technology - DLT) használja ki, amelyet a kriptovaluták is alkalmaznak. A résztvevő bankok választásuk szerint csatlakozhatnak a Visa B2B Connect API-khoz (Application Program Interface - alkalmazásprogramozási felület), hogy lehetővé tegyék a bankok közötti közvetlen kifizetéseket. A tranzakciók majdnem valós időben mennek végbe és az ügyfelek értesítést kapnak a kifizetésik végrehajtásáról.

Heti tweet
Heti mém
A hét kripto-kifejezése

Az elosztott főkönyv technológia (Distributed Ledger Technology - DLT) egy olyan adatbázist jelent, amely párhuzamosan, megosztva és szinkronizálva található meg egy több számítógépből álló hálózaton. Az elosztott főkönyv adatbázisát minden egyes csomópont (node) önállóan tárolja és frissíti. A hálózat minden egyes node-ja helyileg dolgoz fel minden tranzakciót, majd mindenki szavaz róluk, hogy megbizonyosodjanak a többség egyetértéséről az aktuálisan hitelesített blokkokról. A DLT egy olyan adatmegosztó rendszer, amely lehetővé teszi a valós idejű, többszereplős nyomonkövetést és az elosztott, számítógépek közötti együttműködést.

A kvíz megfejtése

Melyek a kriptovaluták alapvető jellemzői?

A helyes válasz: A.

Nyílt, nyilvános, decentralizált, határok nélküli és ellenáll a cenzúrának

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe