Már az AT&T is elfogadja a kriptovalutákat. Nézd meg a böngészőben

„A nagyobb mértékű adatvédelem érdekében jobb lenne, ha egy Bitcoin címet csak egyszer használnánk” ~  Satoshi Nakamoto, (2009)

A piac alakulása

A Bitcoin árfolyama töretlenül halad a 10 000 dollár felé. A múlt héten 8 000 dollár körül lehetett venni egy Bitcoint, azonban a hetet 9%-os növekedéssel zárta, amikor is vasárnapra 24 óra leforgása alatt 8 700 dollárra emelkedett az árfolyama. A teljes kriptovaluta piac átlépte a 250 milliárd dolláros szintet, ami magasabb, mint Egyiptom GDP-je (235,4 milliárd dollár), majd a vasárnapi árfolyam-emelkedés során 26 millió dollárral bővült, így a hetet 272 milliárd dollárral zárta. Az Ether 6%-os emelkedés után 270 dollárt ér, a Bitcoin Cash pedig 7,5%-kal 434 dollárra erősödött.

A kriptovalutákkal kapcsolatos általános hangulat optimistának mondható. Sokan várják az új „all time high” árakat, vagyis az eddigi legmagasabb árfolyamokat. A Bitcoin el is ért egy új rekordot argentin pesóban. Egyre több nagyvállalat vezeti be fizetési módként a kriptovalutákat, vagy úgy lépnek be a kriptovaluta piacra, mint a Facebook, amely jövőre dobja piacra GlobalCoin nevű stablecoinját, de meg kell említenünk az AT&T-t, ami mostantól  kriptovalutát is elfogad. Ezek az események mind közelebb hozzák a kriptovalutákat a mainstream felhasználókhoz. A kriptovaluták egyre vonzóbb alternatívát jelentenek a befektetők számára, akik szeretnék is kihasználni a velük járó előnyöket.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Milyen fajta publikáció volt az, aminek a Bitcoin létrejöttét köszönhetjük?

  1. Yellow Paper
  2. Green Paper
  3. White Paper

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei
Az Europol bezáratta a kriptovalutákat mixelő Bestmixert

Az Europol – holland és luxemburgi hatóságokkal együttműködve – lecsapott Bestmixer.io nevű, a három legnagyobb kriptovaluta-keverő szolgáltató közé tartozó cégre, és be is záratta azt. A kriptovaluták keverésével foglalkozó cégek elveszik a coinjaidat, amiket mások coinjaival kevernek össze, a keverés után pedig ugyanannyi coint adnak vissza. A mixelés azt a célt szolgálja, hogy kevésbé legyen nyomonkövethető a kriptopénzek útja, a keverés során számtalan tárcában megfordulnak a kriptopénzek, hogy valódi tulajdonosaik minél nehezebben legyenek azonosíthatóak. A Bestmixer Bitcoin, Ether, Bitcoin Cash és Litecoin keverését vállalta. Az Europol sajtóközleménye szerint a szolgáltatás 2018 májusában indult, és egy év alatt 200 millió dollár értékű kriptovalutát mosott tisztára. Az Europol állítása szerint a hatóságoknak tudomásuk van a tranzakciók részleteiről, az IP-címekről, a Bitcoin címekről, de a birtokukban vannak még chat-üzenetek is, amelyek feldolgozását más országokkal együttműködésben végzik majd.

Hamis Trezor App jelent meg a Google Play áruházban

A kriptovaluta piac bővülése a hekkerekre is csábítóan hat. Egy hamis Trezor mobilapplikációt fedeztek fel a Google Play áruházban. A hamis alkalmazás visszaél a Trezor márkanévvel, és célja a felhasználók helyreállító seedjeinek megszerzése. (A seed egy helyreállítási szavakból álló lista, mely egy kriptovaluta tárca biztonsági mentésére és helyreállítására használatos.) Ha egy kriptovaluta-alkalmazást szeretnél letölteni, mindig ellenőrizd a hivatalos weboldalon, hogy valóban létezik-e az alkalmazás, és próbáld a hivatalos linkről letölteni. A Trezor egy fizikailag létező hardver tárca, amelyre egy PIN kód és a helyreállító seed szavak segítségével lehet belépni, ezekkel tudsz hozzáférni a pénzedhez. A Trezor megerősítette, hogy a hamis app nem jelentett közvetlen veszélyt a felhasználókra nézve. Azonban a csalók így is hozzájutottak a felhasználók e-mail címeihez, amelyeket később még felhasználhatnak ellenük. A hamis appot jelentették a Google biztonsági csapatának, akik le is szedték a weboldalról.

Már az AT&T is elfogadja a kriptovalutákat

Az amerikai AT&T telekommunikációs cég bejelentette, hogy a telefonszámlák online kifizetésekor kriptovalutát is elfogad, a kriptovalutákban indított fizetések feldolgozásával foglalkozó BitPay-en keresztül. Ezzel a bejelentéssel  az AT&T lett az USA első nagy telekommunikációs cége, amely elfogadja a Bitcoint és a Bitcoin Cash-t. Az AT&T alelnöke, Kevin McDorman a következőt nyilatkozta: „Vannak olyan ügyfeleink, akik használják a kriptovalutákat, és számunkra öröm, ha olyan fizetési módot tudunk kínálni, amely az ő ízlésüknek megfelel”. Egyelőre a kripto-fizetési opciót csak a számlák kifizetésénél vezetik be, mobileszközöket és egyéb termékeket még nem lehet ilyen módon vásárolni. Az AT&T hatalmas ügyfélbázissal rendelkezik, így ez az újítás nagymértékben hozzájárul a kriptovaluták elfogadottságának növeléséhez.

A Facebook saját GlobalCoinnal lép piacra 2020-ban

A BBC tudósítása szerint a WhatsApp és az Instagram felett is rendelkező Facebook még 2020 első negyedéve előtt kiadja saját kriptovalutáját, a GlobalCoint (GLC). A GlobalCoin egy stablecoin lesz, amelyet egy nemzetközi fiat valutákból - például amerikai dollárból, japán jenből és euróból - álló kosárhoz kötnek majd. A GlobalCoin tesztelését még 2019-ben elkezdik. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója már tárgyalásokat folytatott a Bank of Englanddel, a Western Unionnal, és az amerikai pénzügyminisztériummal is. A kriptovilág rajongói azonban nem mutatnak túl nagy lelkesedést a GlobalCoinnal kapcsolatban, mivel a kriptovaluta nagymértékben a Facebook irányítása alatt áll majd, és az átlagos kriptovalutákhoz képest több személyes adatot fog kérni a felhasználóktól.

Craig Wright a Bitcoin szerzői jogának bejegyzése iránt nyújtott be kérelmet

Craig Wright, aki azt állítja magáról, hogy ő alkotta meg a Bitcoint, benyújtott egy szerzői jog bejegyzése iránti kérelmet az amerikai szerzői jogi hivatalhoz arra hivatkozva, hogy ő a Bitcoin white paper és az eredeti kód írója. Wright szóvivője szerint „ez az első kormányhivatali elismerése annak, hogy a Craig Wright és Satoshi Nakamoto, a Bitcoin kitalálója egy és ugyanaz a személy”. A kérelem azonban nemsokkal benyújtása után alaptalannak bizonyult. Az amerikai szerzői jogi hivatal tisztázta, hogy nem ismeri el  Wright-ot Satoshi Nakamotoként és a továbbiakban nem vizsgálja a kérelem állításainak igazságtartalmát. Az is kiderült, hogy a szerzői jog bejegyzése iránti kérelemhez mindössze 55 dollár és egy online adatlap kitöltése szükséges. Ezek után többen is kitöltötték ugyanazt az adatlapot ugyanarra a white paperre vonatkozóan, csak hogy bemutassák, ezt bárki megteheti.

A Brave böngésző kiterjeszti a BAT borravalókat a Twitterre is

Az adatvédelemre nagy hangsúlyt helyező Brave böngésző új funkciót tesztel, amelynek lényege, hogy a felhasználók  a Twitteren is adhatnak borravalót BAT token formájában. A hitelesített tartalomszolgáltatók közvetlen borravalóval jutalmazását lehetővé tévő Brave lett a harmadik az Android telefonokra leggyakrabban letöltött alkalmazások sorában. Ha a legfrissebb Brave asztali verzióval lépsz a Twitterre, a szokásos „retweet” és „like” gombok mellett minden tweet alatt láthatod a kivételes „borravaló” (tip) gombot is. Ahhoz, hogy a tweet íróját borravalóval jutalmazzák, a felhasználóknak egyszerűen csak erre gombra kell kattintaniuk. A tweet írója 5 percen belül megkapja az összeget a Brave jutalmakat gyűjtő számláján. Ha az író nem hitelesített tartalomszolgáltató, 90 napja van a regisztrációra - ha addig nem jelentkezik be, az összeg visszakerül a feladóhoz.

Heti tweet
Heti mém
A hét kripto-kifejezése

A "Coinjoin” a kriptovalutában indított tranzakciók adatvédelmi megoldása. Az egyes felhasználók különböző tranzakcióit egyetlen nagy tranzakcióba vonja össze. A „Coinjoin” tulajdonképpen a kriptovaluták keverése.

A kvíz megfejtése

Milyen fajta publikáció volt az, aminek a Bitcoin létrejöttét köszönhetjük?

A helyes válasz: C.

A White Paper (Fehér Könyv) egyfajta irányadó jelentés vagy útmutató, amely tömören tájékoztatja az olvasókat egy összetett kérdésről, magában foglalva a szerző hivatalosnak tekinthető véleményét is az adott témáról. A Bitcoin White Paper mindössze 9 oldalból áll, címe magyarul „Bitcoin: Egy peer-to-peer elektronikus készpénzrendszer”. A Bitcoin White Paper a kripto-projekt rövid leírása, tartalmazza a kriptovaluta célját, és annak a problémának a kifejtését, amelyet a kriptovalutával remélnek megoldani. Magyarnyelvű változata itt érhető el, a többi 19 különböző nyelvű verzió mellett.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe