În 3-7 mai a avut loc a doua vizită de lucru în Bergen, Norvegia. Prima vizită a avut loc în noiembrie 2021 și a cuprins formată din echipa de management a proiectului și reprezentanți ai primăriei. Acum, a fost vorba de o delegație centrată pe aleși locali, și reprezentanți ai Universității „Babeș-Bolyai”.
După modelul partenerilor norvegieni, în care colaborarea local-regional-națională la nivel de locuire este definitorie, din delegația română au făcut parte, alături de reprezentanți ai ZMC, și aleși ai unor localități care aparțin zonei metropolitane, precum primarii comunelor Gilău, Tureni și Baciu, viceprimarii din Apahida și Cluj-Napoca, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj și vicepreședintele Consiliului Economico-Social, directorul direcției tehnice din Primăria Municipiului Cluj-Napoca, respectiv trei reprezentanți ai Universității „Babeș-Bolyai”, partener de proiect.
Vizita de studiu și-a propus să faciliteze împărtășirea de bune practici în domeniul locuirii, incluziunii sociale și egalității de șanse, între autorități locale din România și Norvegia.
- „Scopul a fost de a deprinde acele bune practici legate de locuire care se aplică deja la Bergen și care pot fi replicate la nivelul județului Cluj”
- a sintetizat scopul vizitei Adrian Răulea, director de programe al ZMC.
Delegația română a avut întâlniri cu reprezentanți ai Departamentului de Locuire Socială și Departamentului pentru Cultură, Diversitate și Egalitate de Gen din cadrul Consiliului Local Bergen, cu reprezentanți ai Băncii de Stat pentru Locuire din Norvegia și ai administrației regionale, cu care au discutat despre schemele de sprijinire a populației în ceea ce privește locuirea și despre cooperarea în acest domeniu între diferitele niveluri de guvernare. Deplasarea a inclus și vizitarea Centrului Comunitar Ny-Krohnborg, un model de bună practică în ceea ce privește incluziunea copiilor din medii diferite.
- „A fost din nou o plăcere să primim la Bergen un grup dedicat și interesat. Observăm că colaborarea noastră și proiectele noastre locale din Bergen, cum ar fi centrul Ny-Krohnborg, atrag atenția și pot servi drept model pentru proiecte similare din Cluj-Napoca. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm în continuare, în lunile următoare, și suntem pregătiți pentru următoarea noastră vizită de lucru în frumosul oraș Cluj-Napoca”
- a declarat, la finalul vizitei, Trond Stigen, coordonator al departamentului de locuire socială al Primăriei Bergen.
|