Bekijk deze nieuwsbrief in de browser
Nieuwsbrief oktober 2019

Beste ,

In deze nieuwsbrief van oktober 2019 komen de volgende onderwerpen aan bod:

  1. Beperkte btw-aftrek zonnepanelen bij btw-vrijgestelde of niet-economische activiteiten
  2. Plan verbouwingen voor bewoning al voor de aankoop van een pand
  3. Verduidelijking kaders vrijstelling btw bij samenwerking onderwijs en zorg
  4. Nieuwe btw-regels vanaf 2020 voor de toepassing van het btw-nultarief bij een ICL
  5. Vereenvoudiging voor toerekening intracommunautair vervoer bij ketentransacties vanaf 2020

    Cursussen
    Wil je op de hoogte worden gebracht van de nieuwe btw-regels per 1 januari 2020 voor de kleine ondernemersregeling en/of voor goederentransacties binnen de EU? Schrijf je dan in voor de cursus ‘De nieuwe KOR vanaf 2020’ en/of de cursus ‘Btw en handel binnen de EU vanaf 2020’. In deze nieuwsbrief lees je meer over beide cursussen.

    Ken je iemand binnen je netwerk voor wie deze btw-cursussen interessant kunnen zijn? Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Alvast hartelijk bedankt!

    Vriendelijke groet,

    mr. Marion Gerritsen
    Gerritsen BTW Advies

    Beperkte btw-aftrek aanschafkosten zonnepanelen bij btw-vrijgestelde of niet-economische activiteiten?
    Ben je voornemens om zonnepanelen te plaatsen of heb je zonnepalen geplaatst op je bedrijfspand, terwijl jouw hoofdactiviteiten zijn vrijgesteld van btw of niet belast met btw? Mogelijk is de btw op de aanschafkosten van de zonnepanelen beperkt aftrekbaar. Dit volgt uit een recente uitspraak van een rechtbank.

    De rechtbank oordeelde dat, op grond van de overeenkomst met de energiemaatschappij, alleen het overtollige deel van de opgewekte energie kwalificeert als een btw-belaste levering. Daarom is de btw op de aanschafkosten van de zonnepanelen slecht aftrekbaar voor het deel dat is toe te rekenen aan het overtollige deel van de opgewekte energie. De overeenkomst met de energiemaatschappij is hierbij dus doorslaggevend.

    Overigens kan het zijn dat in hoger beroep of cassatie hierover nog anders wordt geoordeeld. Tot die tijd moet je er rekening mee houden dat de Belastingdienst het oordeel van de rechtbank volgt. Wees dat, waar mogelijk, nog voor door jouw situatie en met name de overeenkomst met de energiemaatschappij te beoordelen.

    Hulp nodig?
    Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

    Neem contact met me op
    Plan verbouwingen voor bewoning al voor de aankoop van een pand
    Heb je een pand gekocht of ben je van plan dit te gaan doen? En ben je van plan het pand geschikt te maken voor bewoning? Dan kun je mogelijk overdrachtsbelasting besparen.

    Je moet dan zorgen dat je het pand op het moment van notariële levering als woning kwalificeert. Dan kun je profiteren van het 2%-tarief overdrachtsbelasting. Is het pand op het moment van de notariële levering nog niet zodanig verbouwd dat al sprake is van een woning? Dan betaal je 6% overdrachtsbelasting. Om 4% overdrachtsbelasting te besparen is het dus belangrijk om op het juiste moment het pand in bezit te krijgen.

    Uit een recente conclusie van een Advocaat-Generaal lijkt dat sneller dan voorheen gedacht sprake is van een woning. Volgens de Advocaat-Generaal zijn met name de publiekrechtelijke (gebruiks)eisen en/of (gebruiks)beperkingen van belang.

    Hulp nodig?
    Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

    Neem contact met me op
    Verduidelijking kaders vrijstelling btw bij samenwerking onderwijs en zorg
    Ben je voor je onderwijs- of zorgactiviteiten vrijgesteld van btw en werk je daarnaast ook samen met partnerorganisaties? Bij het aangaan van samenwerkingen met partners kun je te maken krijgen met btw-heffing over prestaties die jij en je partners onderling verrichten. Deze btw-heffing wil je waarschijnlijk voorkomen. Toets daarom aan de hand van de voorwaarden uit het besluit van de Staatssecretaris of je onderwijs- of zorgactiviteiten wel of niet leiden tot btw-heffing.

    Begin 2016 oordeelde de Hoge Raad in welke situatie bij een samenwerking in het onderwijs btw-heffing over onderlinge prestaties achterwege kan blijven. Recent heeft de Staatssecretaris in een besluit de uitspraak van de Hoge Raad vertaald naar voorwaarden om btw-heffing achterwege te laten. Daarbij beperkt de Staatssecretaris zich niet tot samenwerkingen in het onderwijs, maar benoemd hij ook andere vrijgestelde sectoren, zoals de zorg. Door jouw samenwerking te toetsen aan de voorwaarden uit het besluit van de Staatssecretaris, weet je of je btw-heffing achterwege kunt laten of dat je het risico loopt dat je wel btw moet berekenen.

    Hulp nodig?
    Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

    Neem contact met me op
    Nieuwe btw-regels vanaf 2020 voor de toepassing van het btw-nultarief bij een ICL
    Bij leveringen van goederen naar andere EU-landen bereken je geen btw (toepassing nultarief). Ben je op de hoogte van de voorwaarden die van toepassing zijn om geen btw te berekenen? De Belastingdienst kan namelijk tot 21% btw naheffen en een boete opleggen als je niet aan de voorwaarden voldoet. Vanaf 1 januari 2020 wijzigt er iets in de voorwaarden. Dan worden namelijk een aantal vereenvoudigingsmaatregelen doorgevoerd, de zogenoemde quick fixes, voor de toepassing van het btw-nultarief bij een intracommunautaire levering (ICL).

    Controleer daarom of je administratie op orde is om het btw-nultarief toe te passen. Je moet het btw-nultarief voor intracommunautaire leveringen (ICL) namelijk met documenten onderbouwen. Bovendien ben je vanaf 1 januari 2020 verplicht om het btw-identificatienummer van je afnemer te vermelden in de Opgaaf Intracommunautaire Prestaties (Opgaaf ICP).

    Mogelijk kun je per 1 januari 2020 gebruik maken van een bewijsvermoeden dat op Europees niveau wordt geïntroduceerd voor de onderbouwing van de toepassing van het btw-nultarief bij een ICL. Deze documenten bewaar je in je administratie. Heb je geen of te weinig documenten in je administratie om het btw-nultarief aan te tonen? Beschik je niet over het btw-identificatienummer van je afnemer of doe je een onjuiste Opgaaf ICP? Dan vervalt de aanspraak op toepassing van het btw-nultarief.

    Meer weten over de nieuwe btw-regels vanaf 2020?
    Schrijf je in voor de cursus ‘Btw en handel binnen de EU vanaf 2020’ op 19 november 2020

    Heb je een vraag? Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

    Neem contact met me op
    Vereenvoudiging voor toerekening intracommunautair vervoer bij ketentransacties vanaf 2020
    Lever je goederen binnen de EU? Als de goederen twee maal of vaker worden verhandeld voordat de goederen door de leverancier rechtstreeks worden afgeleverd bij de uiteindelijke afnemer, is sprake van een ketentransactie. Bij een ketentransactie moet je beoordelen welk btw-tarief van toepassing is. Vanaf 2020 geldt een regeling bij ketentransactie op grond waarvan, eenvoudiger dan voorheen, kan worden vastgesteld welk btw-tarief van toepassing is.

    Laat daarom controleren of jij en/of je leverancier het juiste btw-tarief toepassen
    Daarmee voorkom je het risico op boetes en naheffingen van btw. Hoewel bij een ketentransactie fysiek sprake is van één levering, is voor de btw sprake van meerdere leveringen: één levering in iedere schakel. Voor de btw kwalificeert slechts één van de leveringen binnen de keten als een intracommunautaire levering (ICL) waarvoor het nultarief geldt. Dat is de levering waaraan het vervoer van de goederen kan worden toegerekend. Vanaf 2020 gelden nieuwe btw-regels om vast te stellen aan welke schakel het vervoer moet worden toegerekend.

    De leveringen in de keten vóór de ICL zijn belast tegen het lokale btw-tarief in het EU-land waar het intracommunautaire vervoer begint. De leveringen in de keten ná de ICL zijn belast tegen de lokale btw-tarieven in het EU-land waar het intracommunautaire vervoer eindigt. Wordt op deze binnenlandse leveringen toch het btw-nultarief toegepast, dan bestaat een groot risico op veelal hoge naheffingsaanslagen en boetes.

    Vereenvoudigde abc-regeling
    De nieuwe regeling voor de toerekening van het vervoer bij ketentransacties, staat los van de zogenoemde vereenvoudigde abc-regeling. Als wordt voldaan aan de voorwaarden van de vereenvoudigde abc-regeling kan in beide schakels het btw-nultarief worden toegepast.

    Is de btw op je leveringen en/of inkopen correct?
    Dat onderzoek ik graag voor je. Door de feiten en omstandigheden in kaart te brengen van de ketentransactie waar je bedrijf bij betrokken is, kan ik je helpen om vast te stellen in welke schakel welk btw-tarief vanaf 2020 van toepassing is.

    Meer weten over de nieuwe regeling voor ketentransacties vanaf 2020?
    Schrijf je in voor de cursus ‘Btw en handel binnen de EU vanaf 2020’ op 19 november 2020’.

    Heb je een vraag? 
    Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

    Neem contact met me op

    Updates

    In de nieuwsbrief van juli 2019 schreef ik dat per 1 januari 2020 de btw-regels voor voorraad op afroep binnen de EU worden geharmoniseerd.

    Op Prinsjesdag zijn de aangekondigde btw-regels voor voorraad op afroep gepresenteerd. Als je voldoet aan de voorwaarden, kan btw-registratie in het andere EU-land vanaf 2020 mogelijk achterwege blijven. 

    Meer weten over de nieuwe regeling voor voorraad op afroep vanaf 2020?
    Schrijf je in voor de cursus ‘Btw en handel binnen de EU vanaf 2020’ op 19 november 2020’. 

    Heb je vragen?

    Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag. Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

    Belangrijke termijnen en data!

    Aanmelden voor nieuwe kleine-ondernemersregeling

    Als je de nieuwe KOR per 1 januari 2020 wilt toepassen, kun je vanaf 1 juni 2019 daarvan melding doen met het daarvoor bestemde formulier (pdf) op de website van de Belastingdienst. Je moet deze melding uiterlijk op 20 november 2019 doen. In mijn blog "Is de nieuwe kleine ondernemersregeling voordelig voor uw bedrijf of stichting?" lees je meer over de nieuwe kleine ondernemersregeling per 1 januari 2020. Tijdens de cursus ‘De nieuwe KOR vanaf 2020’ vertel ik je waar je op moet letten bij het maken van de juiste keuze voor de nieuwe KOR.

    Vraag in 2019 betaalde Britse btw terug vóór 31 oktober 2019

    In verband met de naderende Brexit, waarschijnlijk per 31 oktober 2019, is het raadzaam om de Britse btw 2019 zo snel mogelijk terug te vragen. Na de Brexit moet je de Britse btw namelijk rechtstreeks bij de Belastingdienst van het Verenigd Koninkrijk terugvragen. Daarom adviseer ik om de in 2019 betaalde Britse btw, waar mogelijk, vóór de Brexit terug te vorderen via de Europese teruggaafprocedure buitenlandse btw uit andere EU-landen.

    Hulp nodig?

    Neem gerust contact met mij op als je hierover vragen hebt. Ik help je graag.
    Je bereikt me via marion@gerritsenbtwadvies.nl of 06-14352814.

    CURSUS
    De nieuwe KOR vanaf 2020

    29 oktober 2019

    9:30 uur - 11:00 uur

    WTC Twente, Hengelo (O)


    Klik hier voor meer informatie over de cursus en om je in te schrijven.

    CURSUS
    Btw en handel binnen de EU vanaf 2020

    19 november 2019

    9:30 uur - 11:00 uur

    WTC Twente, Hengelo (O)


    Klik hier voor meer informatie over de cursus en om je in te schrijven.
    .

    Meer informatie
    BLOG
    Welke btw-verplichtingen heeft een stichting?

    Regelmatig hoor ik dat ervan wordt uitgegaan dat stichtingen geen btw-verplichtingen hebben. Daar schuilt een groot risico, omdat een stichting activiteiten kan verrichten waardoor de stichting wel btw-verplichtingen heeft. Ben je op de hoogte van alle btw-verplichtingen waaraan de stichting moet voldoen? Is de subsidie die de stichting ontvangt belast met btw? Is een btw-vrijstelling van toepassing op alle activiteiten van de stichting? In dit blog lees je hoe het zit.

    facebook twitter linkedin
    Gerritsen BTW Advies

    Weustinkhoekweg 155
    7544 RJ Enschede
    06-14352814
    www.gerritsenbtwadvies.nl

    Je ontvangt deze e-mail omdat ik je heb geadviseerd over de btw, je jezelf hebt aangemeld op de website, een cursus hebt gevolgd 
    of een artikel hebt opgevraagd.

    Afmelden
    MailerLite